Георги Гьоков: И в този парламент БСП помогнахме на децата и младите семейства

Фев 01, 2023 Новини БСП в медиите 0 645

Който иска да се кандидатира за председател на БСП, да се яви на пряк избор през 2024 г.

„Това Народно събрание работи много, част от инициативите на БСП са подкрепата за семействата на деца при започване на учебната година, както и безплатните учебници. Приеха се някои важни законопроекти по Плана за възстановяване и устойчивост, но по-важен е въпросът какво не можа да свърши, а именно не прие бюджет за 2023 г. Тук по-скоро вина има служебният кабинет, който в последните дни сам заговори, че оттук нататък ще е трудно без бюджет.“ Това заяви народният представител от парламентарната група на “БСП за България“ Георги Гьоков в ефира на БТВ-Радио.

Като пример за недовършена работа социалистът даде неприетата съдебна реформа. „БСП подкрепи в залата всички законопроекти за промени в съдебната власт, въпреки че някои са на границата на Конституцията, особено тези на МС и ДБ. Съдебната реформа е едно от знамената на “Демократична България“ и “Продължаваме промяната“ и ако искаха тя да се осъществи, щяха да действат по-агресивно, но не видях такова нещо“, каза още той.

По думите му на предстоящите избори левицата очаква да има по-високи резултати. „Аз съм оптимист, излязохме от последното редовно правителство с неоспорими резултати в социалната сфера, в икономиката, земеделието, туризма. Можем да се гордеем с всичките ни постижения. Например в социалната сфера –  с всички традиционни политики на БСП, които успяхме да реализираме“, заяви той и припомни как останалите партии от четворната коалиция се опитваха да си присвоят постиженията на левицата в социалната сфера.

„Парламентарната група на БСП в 48-ото Народно събрание беше най-отговорната, най-диалогичната и най-конструктивната“, категоричен е Гьоков .

Според социалиста не е толкова важно дали връщането на хартиената бюлетина ще повиши резултата на левицата, а въпросът е да повиши намаляващата избирателна активност.

По думите на Гьоков, за да има стабилно управление след изборите, ще трябва политически диалог и компромиси. „Всеки, който иска да работи за България, ще му се налага да разговаря с БСП. Категорично не са водени разговори за каквито и да е коалиции, всичко друго е предизборна спекулация“, заяви той.

Георги Гьоков коментира и критиките на Сергей Станишев към партията от последните седмици: „Всичко това са вътрешнопартийни неща и не знам защо г-н Станишев ги говори публично. Всеки в БСП може да се кандидатира за председател, може да има мнение за ръководството – само трябва да спазва правилата. Ние сме най-демократичната партия, но е непонятно, когато вътрешнопартиен дебат се изнася по медиите“, заяви той.

По думите му дали има нужда от смяна на ръководството, ще решат българските социалисти, именно заради това е бил въведен и прекият избор за председател. „Ние сме избрали този председател, мандатът му свършва 2024 г., така че нека да успокоим топките, да си кажем всичко на предстоящия Конгрес, но аз не виждам нужда от смяна на председателя и на ръководството“, заключи Гьоков.