За две години ГЕРБ върнаха България с десет години назад

Юли 05, 2011 Новини БСП 0 1715

    За две години ГЕРБ върнаха България с десет години назад - като обществени отношения, насаждане на омраза, разбиване на институциите и социално-икономическо положение на хората

 

 

За две години ГЕРБ върнаха България с десет години назад - като обществени отношения, насаждане на омраза, разбиване на институциите и социално-икономическо положение на хората. Такава равносметка направи председателят на НС на БСП Сергей Станишев за половината от мандата на правителството на Бойко Борисов. Според лидера на БСП, двете години управление на ГЕРБ са белязани от некомпетентност, лобизъм, конфликт на интереси, полицейщина и ежедневно нарушаване на гражданските права. По думите му колкото повече се провалят ГЕРБ, толкова повече залагат на силовите решения, на тоталния натиск върху хората, политическите опоненти и медиите.

„Приказките, че ГЕРБ са спасили страната от гръцки сценарий, могат да се родят само в съзнанието на някой, който изобщо не разбира къде е била България и къде се намира сега", коментира Станишев. Според него днес страната ни е много по- близо до гръцкия сценарий, отколкото преди две години, защото фискалният резерв е изяден, а държавният дълг нараства. Лидерът на БСП напомни предизборното послание на ГЕРБ, че  „България може". „България наистина може, но те не могат", заяви лидерът на БСП. Той изтъкна, че управляващите са неспособни нито да се справят с кризата, нито да изпълнят собствените си обещания. Според Станишев най- големият провал на управляващите е свързан с обещанието да направят страната ни средноевропейска държава. Лидерът на БСП с тревога отбеляза, че за две години България пада надолу във всяко отношение - жизненият стандарт се срива, безработицата расте, бизнесът е смазан, а според последните данни на БНБ за първото тримесечие на годината преките чуждестранни инвестиции са на минус. 

„Свидетели сме на остра криза в съдебната власт", заяви зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков. Той изтъкна продължаващите атаки срещу съдебната власт и отказът на магистратите да участват в конструирането на ВСС. Депутатът изрази опасенията си, че ще има кръгове и среди, които ще се възползват от липсата на интерес за участие в работата по сформиране на специализирания съд и ще включат „свои" кандидатури. В деня, когато МВР чества своята 132-годишнина, Миков със съжаление отбеляза, че политическото ръководство на министерството и премиерът Борисов тласкат системата не към система на сигурността, а към система на силоващината. По повод констатациите на Венецианската комисия по Изборния кодекс, депутатът изтъкна, че те многократно са били поставяни от опозицията в пленарна зала.  „Изглежда, че мнозинството приема закони, които само то си разбира", коментира Миков по повод оправданията на управляващите по темата. Депутатът изтъкна, че ЦИК е в абсолютна зависимост от изпълнителната власт. В този смисъл тревога будят изявленията на министър Дянков, че ще се съкрати допълнително бюджета за провеждане на изборите. Според Миков и сегашната сума от 35млн.лв. е по- малко от необходимата за нормалното провеждане на изборите, която е около 45 - 50 млн.лв.

БСП категорично се обяви срещу хаотичната и безпринципна приватизация, планирана от ГЕРБ. Секретарят на НС на БСП Корнелия Нинова изтъкна, че дружества се изваждат от забранителния списък, но парите, които се очакват от приватизация остават едни и същи. Според социалистите последният внесен законопроект, който предвижда да се извадят от забранителния списък АДИС и Български пощи, е внесен в нарушение на Закона за приватизация. Причината е, че предложението е направено не от Министерски съвет, а от група депутати. „Искаме процедурата да бъде спряна и ако отново бъде стартирана, това да бъде по закон", настоя Нинова. Тя изтъкна очевидното противоречие между правителството и депутатите, внесли предложението. От една страна външно министерство има становище да не се изважда от забранителния списък Дружеството за дипломатическите имоти. От друга - транспортното министерство казва за Български пощи, че са от особена важност за българското стопанство.   

 

Текста на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>