Христо Проданов: Не могат да се предпоставят никакви бъдещи коалиции спрямо това кой се яви на лидерската среща

Янр 22, 2023 Новини БСП в медиите 0 307

22.01.2023 г.

„Мандатът, който беше даден на БСП, е третият, последният, кризисният. Ние приемаме този мандат като последен шанс към всичките политически партии. Именно затова поканихме всички политически лидери на парламентарно представените партии, за да обсъдим дали имат желание и виждане, че трябва да има правителство или не. От тези всички знаете кои са се явили. Но това не значи, че може да се предпоставят някакви бъдещи коалиции“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов в предаването „Неделя 150“ по  БНР.

„Ние не можем да коментираме това, което се случи в ГЕРБ и няма как да повлияем на въпросите, които имат другите партии, не само ГЕРБ. Нека не се правят внушения, които са абсолютно безпредметни и няма основания, на които да се обяснява една такава коалиция“, призова социалистът.

„Нашето желание беше да върнем мандата още в понеделник, но от президентството имат някакви съображения за това и са насрочили дата за връщане на мандата във вторник“, посочи още Проданов.

„Ние протегнахме ръка към всички, които са в парламента. Нашата идея беше не да предпоставяме червени линии, които разделят политическите партии. Ние прегледахме политическите програми на всички партии в НС, поставихме четири примерни въпросa, които обединяват всички и са изключително важни за България“, каза народният представител от левицата и добави, че според него е било необходимо да се сформира кризисен кабинет с определен срок на действие, който да приеме бюджет за 2023 г., както и програмите и законите, които са необходими за Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа и други важни за България въпроси преди да се отиде на нови избори.

По думите на депутата от левицата, все още е изключително рано да се коментира възможна конфигурация за съставяне на правителство при предстоящите избори. Няма причина обаче да има съмнения относно позицията на БСП, категоричен бе Проданов: „БСП винаги е била последователна и е изпълнявала това, което е обещавала преди изборите – както за коалиционни формати и за взаимодействие, така и за политиките, защото всъщност те са най-важни. БСП е доказала, че това, за което се бори, когато е в опозиция – го изпълнява, когато е във властта и има възможност да го прави“.

Социалистът говори и по темата за предстоящите местни избори: „Доказали сме, че в местната власт БСП има изключително силни експерти и доказа изключително добри резултати. Знаете, че миналата година в правителството приехме безплатните детски градини и ясли, но това е факт от дълго време в общини, в които кметове на БСП управляват. Местната политика е изключително важна, оказва изключително голямо влияние върху живота на хората. БСП и нейните кметове са доказали, че знаят и могат как да управляват общините. Ще се отнесем изключително сериозно към изборите“, подчерта Проданов.