Нинова в с. Чурек: Няма да позволим да се застрашава здравето на хората и да се съсипва българската природа

БСП иска изслушване на екоминистъра заради изграждането на опасен завод за преработване на отпадъци

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна с жители на с. Чурек, които са против изграждането на завод за преработване на отпадъци в населеното място. „С казуса ме запозна депутатът от София-област Иван Ченчев и дойдох да видя с какво можем да ви помогнем“, заяви в началото председателят на социалистическата партия.

„Проверихме случая. Имаме инвестиционното предложение, което под формата на уведомление, е дадено на директора на Районна инспекция по околна среда и водите. Тоест, ако някой ви е казал, че РИОСВ не знаят, това не е вярно“, категорична е тя.

Лидерът на социалистите посочи какво се предвижда да бъде направено според документите: „Да се изгарят отпадъци при определена технология и да се произвежда електроенергия. Това, което се освобождава накрая е газ и отпадъчни води. Този газ ще бъде пречистван по някакъв начин, уверяват те, а тези отпадъчни води, които не били опасни, ще се заустват в канализационната система. Проверихме обаче, че такава няма“, заяви Нинова в унисон с притесненията на жителите на селото.

Тя обясни, че хората са спазили закона и са изпратили възражение, но допълни, че РИОСВ и Министерството на здравеопазването “са ги прехвърляли наляво и надясно“.

В тази връзка Нинова направи следното предложение: „Първо, заедно с депутата Иван Ченчев да внесем вашата подписка в Народното събрание. Второ, ще зададем въпроса на министъра на екологията – има ли оценка за въздействие върху околната среда и имат ли намерения да правят такава? Запознати ли са изобщо в министерството с цялата тази сага? Да му предоставим подписката и възраженията на населението и по време на изслушването в Народното събрание да поканим ваши представители да дойдат“, посочи тя и увери присъстващите, че от левицата ще направят всичко по силите си, за да спрат този проект.

На срещата присъстваха Валери Брънзелов - общински съветник на БСП от Елин Пелин и Антоанета Драганова - председател на БСП-Елин Пелин и общински съветник. Те увериха жителите на с. Чурек, че са против изграждането на завода и никога не биха дали съгласие в Общинския съвет да бъде взето такова решение.