Страната ни няма министър-председател

Юни 18, 2011 Новини БСП в медиите 0 1568

  Лидерът на БСП Сергей Станишев в студиото на „Седмицата"на Дарик радио: Какво важно не чуха българите от опозицията по време на вота на недоверие? Ами, аз не знам какво са чули, честно казано, защото за първи път от 20 години управляващите скриха дискусията по вота на недоверие

 

Лидерът на БСП Сергей Станишев в студиото на „Седмицата"на Дарик радио:

Какво важно не чуха българите от опозицията по време на вота на недоверие?

Ами, аз не знам какво са чули, честно казано, защото за първи път от 20 години управляващите скриха дискусията по вота на недоверие. И това беше направено по един нагъл, циничен начин и страхлив начин. Защото, когато се случи трагедията с автобуса и загиналите хора на магистрала „Тракия", ние предложихме, за да няма спекулации, двусмислени тълкувания, да отложим с един ден дебатите, след като се обяви национален траур. Председателят на парламента г-жа Цачева каза - ама, моля ви се, това, нали, не е развлечение, това е сериозен въпрос и няма нужда да местим дискусията. На следващия ден направиха точно това. Всъщност с това решение управляващите се опитаха да кажат - абе, то, парламентът не е място за дискусии, това е цирк. И скриха дебатите с гласуване по един много страхлив начин. И за пореден път министър-председателят не се яви пред парламента. И аз мога да кажа, че за мен от вчера няма министър-председател на България. В една парламентарна република, избран от парламента, по един много брутален и нагъл начин г-н Борисов каза - ами, те не са ми приятни и няма да ходя. Ама, кой е той, бе? Той е избран от този парламент. Може и на мен да не ми е приятен, но след като е министър-председател, се отнасям към него с институционалното уважение. А той управлява и разглежда държавата като своя бащиния, като ИПОН. То това е най-порочното в цялото управление.

Кога ще е вотът за провал на цялостната политика? Остава ли тактиката - юли месец пак вот?

Първо, имаме всички основания за такъв вот. Но искам да кажа нещо друго...

Иван Костов каза, че според него е по-добре, какъвто и да е вот, да бъде след като се чуе вотът на българите през октомври, че не е нужно влизането сега в поредица от дразги, при положение, че има вот национален.

Нека се уточним за какво се внася всъщност един вот - той се внася чисто конюнктурно политически или се внася, когато има причини? Аз смятам, че имахме всички основания да поискаме вот на недоверие за провал на антикризисната политика и за последиците за хората. И ще ви кажа само няколко факта от всичките, които изброихме. Два антикризисни плана на правителството, които не са изпълнени. И аз питам - за какво са тези хартийки тогава? Кого лъжат - хората, социалните партньори, печелят време? България е на дъното на Европейския съюз по темп на излизане от кризата. Германия миналата година растеше с 3,6%, Полша с 3,8%, Естония с 3,1%. И мога да продължа.

Вие цитирате същите държави, които Искра Фидосова цитираше по-рано в предаването за това как при тях са вдигани данъци или сваляни доходи, пенсии и заплати, а в България това не се е случило... И просто част от държавите, съжалявам, че ви прекъснах, са същите.

Вижте, факт е, че България в момента е на дъното по икономическо възстановяване и на върха по нарастване на безработицата.

Напротив, тя каза, че било, тя каза, не казвам аз, напротив, че било средното за Европа възстановяване.

Г-жа Фидосова изобщо не е...

Носеше таблици тук жената и ги цитира.

Вижте, аз ще ви цитирам данни на Европейската комисия, ако не вярвате на мен. Средният растеж на Европейския съюз от 27 страни миналата година е 1,9 процентни пункта.

А България колко е?

Нула точка две е на България. Ако това смятате, че е средното при другите страни. . . значи г-жа Фидосова живее в някакъв измислен свят, което, впрочем, не е учудване за мен. Второ, безработицата за миналата година е 10,2%. По данните на Националния статистически институт за април е 11,4%. Това е двойно увеличение от лятото на 2009 г. Близо 200 000 нови безработни. Не смятам изобщо стотиците хиляди обезкуражени, хора, които работят на ниски заплати. В същите тези антикризисни планове на правителството знаете ли какво пише? В първия пише например - балансиран бюджет... октомври 2009 г. Имаме ли балансиран бюджет? Нямаме. И не смятам, че трябва да имаме в тази ситуация, честно казано. Второ, ама това е техен ангажимент, във втория знаете ли какво пише, няколко примера давам, черно на бяло - от 1 юли 2010 г. актуализация на минималните работни заплати и създаване на механизми за тяхното увеличаване. Това изпълнено ли е? Извинявайте, тук половин година разиграват един смешен цирк между Дянков, Младенов и Борисов и си прехвърлят топката за минималните работни заплати - ще има увеличаване, няма да има увеличаване. Те трябваше да го изпълнят на 1 юли 2010 г. И много добре знаете, че по този начин пестят, в кавички, пари от бюджета. И то не става дума за голяма сума бюджетни разходи, около 20 милиона за половин година, по-скоро става дума за натоварване на бизнеса...

Понеже говорим за вот...

Но казват, че не са увеличили данъци. Знаете ли защо се случи? Ами, защото остана, имаше буфер, фискален резерв. Само че той е опоскан. Близо 4 милиарда са потрошени и никой не е разбрал за какво точно...

Техният отговор е, че са платили вашите вересии.

Това са глупости. Тъкмо затова има между другото и писмо на Оли Рен по този въпрос, защото аз си направих труда след поредните глупости на г-н Дянков за необезпечените договори да напиша писмо до комисаря по бюджет и финанси...

Това кога?

Миналата година. И публично обявих и неговия отговор.

Аха, не е нещо ново.

Не е нещо ново.

Реших, че пак сте...

Не, не, защото техните лъжи, те се продуцират всеки ден. И по принципа на гьобелсовската пропаганда - една лъжа, повторена хиляда пъти, става истина. Но искам да попитам тогава г-н Дянков... Цитирам го него, той какво каза в началото на мандата - ние ще спрем кражбите на тройната коалиция, ще увеличим приходите с 2 милиарда. Така ли е? Приходите миналата година са 2 милиарда по-малко, отколкото 2008 г. Тази година са също над 2 милиарда по-малко от тогава. Ами, аз питам - къде са парите? Къде са парите? Защо не ги събират? Аз ще ви кажа защо - защото има организирано покровителство на контрабандата и на сивата икономика. И няма защо да се учудваме, защото това е в манталитета, ако щете, на това управление и на тези хора.

Да, обаче управляващите сочат съседна Гърция. И трябва да признаем, че са прави, когато казват, че България не поема по пътя на Гърция, че финансите на България са стабилни.

Аз питам - защо? И то е казано в докладите на Европейската комисия... говоря доклад на комисията за пред Европейския съвет преди десет дни, където се казва - България сравнително по-меко мина през финансовия аспект на тази криза заради високия фискален резерв. Кой го остави този висок фискален резерв? Че, ако го нямаше, какво щеше да прави г-н Борисов днес? Искам да кажа следните данни за сравнение с Гърция. Г-н Папандреу получи в Гърция наследство от дясното правителство на Караманлис 150% държавен дълг и минус 13% бюджетен дефицит. Ние оставихме 14% държавен дълг от брутния вътрешен продукт, един от най-ниските в Европа. За последните две години той е нараснал, държавният дълг, с 2 млрд. лева. Значи, опоскали са 4 милиарда от фискалния резерв, взели са 2 милиарда още, това са 6 милиарда, и не събират от контрабанда, източване на ДДС също милиарди. Е, това е, извинявайте, най-крадливото...

Хайде сега...

...и го казвам много отговорно, правителство, защото тези пари не влизат в бюджета и не стигат до хората, а след това хленчат, че нямало пари. Ами, те се преразпределят...

Хайде сега да кажете неща, в които според вас управляващите се справят. Светът никога не е толкова чернобял, колкото се представя, особено между политиците. Може би не сте слушал Искра Фидосова. Пред нея аз настоях да признае нещо добро от предложенията, които чува, и тя се съгласи донякъде с тезата за доходите, специално за пенсионерите, обсъждахме швейцарското правило. Нека прескочим тази тема, много говорихме. Вие сте флагман също, БСП, на тезата, че пенсиите трябва да се осъвременяват. Но кажете сега нещо, което според вас управляващите вършат добре? И ако може, да не бъде за медийния образ, това вече сте го ползвал, нали, находчиво е находчиво е, нали, като отговор. Но кажете нещо прагматично от политиките, които вършат, което според БСП е добро, вие бихте го продължили?

Ами, ей Богу, ме затруднявате.

Например - пътищата. Подкрепя ли БСП строителството им и това, което прави премиерът Борисов?

Но аз ще ви кажа фактите. Пътища, естествено, трябва да се строят. Какво направи това правителство? Довърши магистрала „Люлин". Безспорно, това е хубаво. Само че те, нали, свършиха 60% от работата, 40 бяха свършени предишния мандат, от строителството... с една разлика, тази магистрала се оскъпи със 120 млн. лева. Това е факт. Това е гласувано от мнозинството в парламента. Никой не е обяснил защо точно 120, какви са претенциите, какви са причините. Това е едно. Значи, 19 км магистрала имаме, признавам го, разбира се. Само че ние построихме за четири години 6000 реновирани изцяло километра републиканска пътна инфраструктура.

Къде са чак 6000?

Мога да ви покажа всичките данни. Мога да ви покажа отсечките, ако искате, с карта...

Или пак са се появили дупките може би...

Не, 6000...

Много ми идват 6000...

Само магистрали... Ами, 6000.

Иначе за магистралите стотина километра, даже над 100...

Над 100, близо 110 километра...

...съм смятал, че вие наистина...

Да.

Ама не сте ги вие пак строили, и вие част от тях наследихте. То една магистрала не почва от нула...

Аз не казвам, че е почнала от нула, никога не съм казвал. Аз казвам колко бяха пуснати в експлоатация.

Т.е. за пътищата, все пак отваряме тази тема, БСП смята, че общият принцип е правилен и подкрепяте правителството за това, което прави?

Общият принцип е правилен, но това е, знаете ли, само една малка част от цялостната държавна и икономическа политика..

А какъв е впрочем отговорът ви на обявените от министъра на регионалното развитие и благоустройството резултати от пробите на магистрала „Тракия", според които строителството си е качествено, не е върху пепел, опровержение на твърденията на БСП?

Заповядайте във вторник, ще дадем специална пресконференция с всички данни.

Вие пак взимате други проби, така ли?

Те са взети заедно, успоредно с правителството, ние предложихме да дадем...

А вие от едно място ли ги взехте?

Да, медии имаше, всичко...

А, и сега вашите данни са различни от тези на правителството, така ли?

Дребни шмекерлъци.

На кой?

На правителството. Значи, те проверяват не по всички показатели и казват - тук всичко е о`кей. От данните, с които разполагаме, проведени по всички правила от една от най-авторитетните лаборатории, ще ви дам подробности...

Българска или...

Да.

Така?

...е казано, че по четири от параметрите не отговарят на изискванията за материал за основа на строителство на магистрала.

Т.е. БСП продължавате да твърдите...

Абсолютно.

...че „Тракия" се строи некачествено...

Абсолютно, и то...

...върху пепел?

...с всичките аргументи и експертизи. Разберете, когато повдигнахме този въпрос, още тогава заявихме - въпросът не е да се пречи и да се създава проблем, но ако не се вземат мерки... Какво поискахме първо? Правителството, премиерът да вземат спешно мерки, защото Европейският съюз към свои пари е много взискателен. Ако не бъде извършено качествено и след половин или една година се напука, всички тези пари ще трябва да бъдат върнати, ще трябва да се плати от бюджета и от гражданите...

Друго дали подкрепяте или не...

...да се махнат тези слоеве и да се сложи качествен материал.

...засилване на контрола в транспорта с по-голямо държавно присъствие? По време на вашето управление вие също преживяхте тежка катастрофа...

Да, да.

...пак на автобус, пак на стар автобус, пак с много жертви.

Ами, това го има по време на всяко управление сигурно...

И въпросът е вие примерно направил ли сте, след като се повтарят нещата, дали сте направил достатъчно, за да се промени?

Ами, вижте, има винаги много какво да се направи допълнително. Аз обаче не мисля, че винаги най-добрият начин това са постоянни промени в законите. Вие знаете при нас каква е реакцията - нещо се случва, хайде ще променим закона. Проблемът при нас е, че често и действащият закон не се изпълнява достатъчно ефективно. Това е проблемът в държавата.

Истината е, че вие не използвахте инцидента по време на дебатите и жертвите, за да кажете - ето, тези управляващи...

Никога не сме използвали, никога не сме използвали подобни човешки трагедии. Това би било много...

Катастрофите не стават заради министри.

Не мисля, че в дадения случай може да се говори за това. Никой не е застрахован. Още повече, че не е ясно в крайна сметка и конкретната причина, освен, така, медийни интерпретации. Не мога да заема позиция. Не бива такива неща да се използват за политически цели. По-скоро трябва да се направят изводи и конкретни действия. Не е задължително чрез законодателни промени...

Друга...


Но искам да се върна все пак към вота, защото това е основното политическо...

Не, не, ние караме по вота, вече даже говорим за вота за цялостна политика.

Не, но искам да кажа все пак...

Да видим в областта на...

...какви са резултатите от вота и какви са изводите, които трябва да бъдат направени.

Какви са? Иван Костов каза, че според него основният резултат е, че правителството губи с по-голяма скорост доверие, отколкото при всички други вотове в българската история, явно взимайки общия брой депутати, които преди са го подкрепяли и които сега подкрепят правителството?

Ами, това е така, 20 депутати по-малко подкрепиха правителството след вота на доверие, който беше през февруари, ако не се лъжа.

Аз не съм гледал сметките освен по времето на царя, също имаше един голям спад по едно време, но може би просто се е смятало по-вярно.

Не, не. По-бързо губи това правителство. По-важното е, че то губи много по-бързо в общественото доверие, като правителство. Защото вотът в парламента...

Там затвориха социолозите...

Вотът в парламента не отговаря на вота на общественото мнение, като доверие към правителството. Но важно е друго, че в този вот се разбра кой какъв е и на какво разчита. Първо, ГЕРБ разчитат вече единствено на подкрепата на няколко независими, в кавички, народни представители, които получават от тях държавната субсидия, стотици хиляди годишно.

А, чакайте да ви питам, г-н Пенков записал ли се е при вас...

Нямам такава информация.

...и да взимате вие 50 000 лв. субсидия, така каза Волен Сидеров, че неговият депутат, Камен Петков е казал, че се казваше, се е записал, от декларацията в Министерство на финансите, в БСП.

Ами нямам такава информация, но защо не.

Е, как, не сте ли си видели по сметките 50 000 лв.?

Не, не съм.

От него.

Аз не се занимавам с тези въпроси...

Проверете. А искате ли го този човек от „Атака"?

Ако той е напуснал „Атака" по принципни съображения и би искал да се включи към нашата парламентарна група, защо не?

Добре, нали имате възражения спрямо „Атака". Нали, един атакист...

Той затова я е напуснал вероятно. Заради несъгласие с това, което прави г-н Сидеров. Но...

Това не е ли прекалено... Освен това нали и вие говорихте срещу политическите номади, че не ги искате, ако вярно си спомням, тази седмица казахте, че...

Аз не приемам, когато един от т. нар. независими ми даде акъл да приберем г-н Костов при нас, той специално е човек, който е сменил 3-4 партии. Значи, няма той да ми дава акъл.

Е, хубаво де, ама. Да ясно...

Великов ли беше? Но...

Но въпросът е, защо един номад ще го взимате в БСП, пък друг номад не?

За да можем да внесем вот на недоверие самостоятелно. Това е достатъчна причина.

Вие колко депутати имахте - 40?

Четиридесет. На нас ни трябват 48 подписа. Но искам...

Ясно. Т.е., вие, ако приберете тези независимите, и ще можете...

Ами, да. Само, че трябва по други причини...

А и осем души вървят 400 000 лв., ако е вярна тази сметка?

Това не е най-важното за нас. Важното е способността за политическа инициатива. Но видяха се още други парадокси.

Кажете.

Да минем на същността. Значи, какво се оказва? Синята коалиция, моите уважения, които твърдят, че са опозиция, по време на вота отсъстваха от пленарна зала и не гласуваха. Извинявайте, но това е смешно. Ако си опозиция, има само един начин, по който се определяш като опозиция - това е отношение към правителството. И те много добре знаят, защото не са вчерашни и това не може да бъде компенсирано с приказките по медии, колко са анти-ГЕРБ или анти-правителството. Те много добре знаят, че негласуването е подкрепа за правителството. Защото един вот, за да мине, трябва да има 121 гласа в парламента. Това важи и впрочем за партия „Атака", с всичките късания на ризи и драми, колко са предадени от ГЕРБ. Очевидно въпреки това си имат определени интереси, които трябва да бъдат защитени. Затова аз отправих вчера оферта към Синята коалиция, защото уважавам традиционната десница в България, ако мотивът за тяхното неучастие е, че ние сме вносители на вота, ако мотивът е, че не е видите ли за вътрешната политика, за министър Цветанов, въпреки че много добре разбират, че проблемът не е в Цветанов, а в Борисов, защото това е еднолично правителство и Цветанов прави каквото му каже Борисов, нека да напишат мотиви за вот на недоверие по провалите във вътрешната политика, Шенген, полицейщината, подслушванията и всичко, ние ще им дадем подписи. Не страдаме от техните комплекси, защото има неща, които са по-големи от партийните различия и това би трябвало лидерите на Синята коалиция да разбират. Те не разбират ли, че това правителство, действително, аз го казвам абсолютно искрено, без политиканства, то затъва България в едно блато ежедневно.

Не, понеже търсим все пак неща, които са според вас добри, ето отворихте за вътрешната сигурност, спряха отвличанията, нещо, което вие не успяхте. Няма да отричаме, че сте полагал усилия и вашето правителство. Едва ли има правителство, което иска да му се отвличат хора по време на неговото управление...

Тъй наречената битова престъпност...

Но, ето за това няма ли да кажете една добра дума, да кажете, браво Цветанов. За всички тези работи, дето ги изброихте, го критикувате, но ето за тази работа, заедно с Борисов - браво.

Ради бога, но това е само един елемент. А битовата престъпност с колко нарасна, знаете ли? С над 10%. Вижте, освен това има неща, които са принципни. Когато се управлява по този начин, когато се обявява например за национална цел Шенген, това го казва премиерът, той казва, членството в Шенген е най-добрата гаранция, че България е стабилна страна и гаранция за инвестиции, и се проваляш, кой носи отговорност за това? Вие ми кажете, ако по мое време националната цел - членство в ЕС 1 януари 2007 г. - не беше реализирана на 1 януари 2007 г., какво щеше да се случи?

Щяха да ви разкостят.

Щяха да ме разкостят. Не, щяха да ме разкъсат на парчета. Когато се обявява втора национална цел като приоритет на правителството, цитирам г-н Борисов, март 2011 г., и не се реализира, какво се случва?

Добре, сферата на културата. БСП винаги е акцентирала за това, че трябва да се правят инвестиции там. Вчера се открива нов музей на модерното изкуство.

Чудесно.

Канят ви в бъдещ скорошен музей на тоталитарното изкуство. За това няма ли да кажете браво? В смисъл, когато говорим за вот за цялостна политика, все пак намираме неща, които според вас...

Вижте, то... Вие искате да кажа, че, нали, правителството, нали, заради тези няколко неща - една магистрала...

Не, то може да се...

Не, не чакайте - една магистрала, един музей, кажете ми вие още нещо?

Спирането на отвличанията. Въвеждане на стандарти за...

Спирането на отвличанията...

...храните, в земеделието.

Ох, не ми говорете за стандарти, защото са абсолютно фалшиви...

Фалшиви, не ядете...

...направени в полза на големите играчи на пазара...

...„Стара планина" вие?

...и направени, защото няма реален контрол върху тяхното спазване, направени в полза на големите играчи на пазара, за да смачкат дребните и средните.

Справяне с тежки външнополитически казуси. Ето тази седмица, този човек, арестуван в Либия, знаете за България в Либия арестуван какво беше.

Няма българско правителство, което да не е свършило нещо.

Заложниците в Судан миналата седмица.

Няма българско правителство, което да не е свършило нещо, но това му е работата на правителството, извинявайте. Но основният въпрос е друг. Ако казвате, че няма основания за вот за цялостна политика, какво беше всъщност основното...

Не, не, нищо не казвам.

Не, основното послание на г-н Борисов, и то не преди изборите. Миналата година какво каза? До три години - България средноевропейска държава.

Няма три още.

Няма три, една мина, кажете ми какво се е случило за средноевропейска... Нали разбирате какво означава средноевропейска държава, като доходи, като икономика. Аз ще ви кажа какво се случва с доходите. Доходите намаляват. Защо? Ами, защото при инфлация над 10% за две години, аз не броя дори малката кошница с основните хранителни продукти, говоря за средна инфлация...

По това спор...

...10% са обеднели българите средно.

...не би трябвало да има спор.

Не, има спор. Има спор с ГЕРБ, те не го признават.

За пенсиите на хората е сигурно...

Значи, не само, и за пенсиите, и за доходите...

...не се прилагат...

...на работещите хора.

Така.

Да не говорим за безработните. Но...

Други, все пак няколко...

...кажете ми за преките чуждестранни инвестиции, например. Тази година са на минус, разбирате ли? 2009 г., кризисната, в пика на криза бяха 3 млрд. евро. Хайде, делим си ги наполовина с ГЕРБ. Миналата година - 1,2 милиарда. Сега за първото тримесечие има отток, разбирате ли, излизане на инвестиции от България. Как ще...

Ще участва ли БСП в попълването на квотата на Народното събрание във ВСС? Тоест, то вече трябва да сте участвали. Имате ли ваши кандидатури? Понеже ГЕРБ не са внесли, каза Искра Фидосова. Синята коалиция също няма да внася. Сега да видим, да не излезе, че Народното събрание всъщност не ще да избере?

Истината е, че според мен и ВСС се управлява и контролира от това правителство с други механизми.

Какви?

Задкулисни и сенчести, според мен.

Вие внесохте ли или? Въпросът е прост...

Не, не сме и аз не виждам...

...и вие не предлагате членове.

Не виждам, така, основна причина.

Ами то аз забравих да питам Волен Сидеров. То най-накрая може да няма кандидати?

Може и така да е...

Никой да не ще да ходи в този съвет.

Може и така да е, но тук въпросите са пак принципни. Значи, за никой, който говори с представители на съдебната система, не е тайна, че се упражнява тотален натиск - и върху съда, и върху прокуратурата - от изпълнителната власт. Това се прави от министър Цветанов, това се прави от премиера. При тях, нали, прокурори ходят на отчет, разбирате ли какъв абсурд е?

Кой прокурор при кого е ходил на отчет?

Няма да кажа. При ръководителите на изпълнителната власт. Ходят достатъчно редовно. Така, че това се случва и това се говори, и това се знае, защото все пак сме малка държава.

Като казахте прокурори, какво става с вашето дело?

Ами, върви си делото.

В смисъл, какво върви? Не трябва ли да се приключи? Много пъти сме говорили, че не е редно лидерът на опозицията в България да е в това висящо положение...

Този въпрос не е към мен.

На какъв етап, още ли...

Моята съвест е абсолютно чиста.

Експертизи, доклади...

Нищо нередно не съм направил. Предполагам, че с наближаването на изборите ще бъде вкарано и в съдебна фаза. Аз не приемам аргументите, които са изложени от прокуратурата. Дадени са нашите становища и ще се срещнем в съда.

Натискал ли сте Стефан Данаилов да не обявява отказ от участие в президентските избори?

Кога пък съм натискал Стефан Данаилов? Аз прекалено много го обичам и ценя като човек, като мой другар по партия. Само веднъж на едно заседание на националния съвет, когато седяхме един до друг и той представяше управленския проект по култура, той каза, че ще се изкаже на този национален съвет, че не иска да бъде кандидат за президент. И го помолих тогава, викам, Ламбо, моля ти се, недей да го правиш сега. Всичките ни, нали, усилия да представим нашите управленски проекти ще бъдат засенчени от това изказване. Ако това е натискане, добре натискал съм го по този начин.

Юли твърдо ще кажете или сега ще се надцаквате с Борисов кой какво последен ще каже кандидата си за президент?

Какво ще се надцакваме с г-н Борисов. То там е смешна работа и в това отношение, извинявайте. Водещата партия с големите претенции, която казва, ние сме най-силни, ние имаме една резервна скамейка от титани на мисълта и експерти, на последната възможна дата, на 4 септември, ще си обявят кандидат-президента. Защо става това? Ами според мен защото, така, социолози са представили на премиера данни, че дори той да е кандидатът, вече не е толкова сигурно, защото доста разделя българското общество. Това не е Борисов от 2002, 2005, 2007 или 2009 година, това е Борисов от 2011-та. И в крайна сметка очевидно нямат достатъчно силни и убедителни кандидати, и аз не изключвам никакви трикове на г-н Борисов. Той може да каже в последния момент, като видят, че нямат изход, о, ние ще подкрепим някоя независима кандидатура.

Ще гласувате ли...

Не е толкова важно, на нас ни е много властта. Ние имаме изпълнителна власт, имаме парламент, дайте да се концентрираме върху това, за да подцени това, че нямат сериозен кандидат. А ние си вървим по правилата, демократичните правила на БСП. Когато приключат всички номинации, ще вземем и решение, както сме казали, юли месец.

Ще гласувате ли за Георги Първанов през 2012 г.? За какво го виждате да гласувате след 2012?

Ами, аз не знам защо задавате на мен този въпрос? В крайна сметка след приключването на...

В смисъл, че той като казва - ще гласувате за мен - значи има предвид вероятно, най-логичното е човек да си помисли, че би се върнал в партията, която го е направила президент.

Няма нищо лошо в това, според мен, ако той така реши. Това е според мен естествено, защото той беше лидер на БСП...

Той, ако се върне да си стане пак лидер, да стане конкурент за поста ви?

Има една гръцка поговорка, никога не можеш да влезеш в една и съща река, защото всичко тече. За всеки човек важи. Но изборът на президента е негов, след като приключи мандатът с какво ще се занимава, дали ще се върне в БСП, което за мен е нормално и естествено, дали ще прави нещо друго.

Вие в БСП, ако се върне, за какво бихте го издигнал? Значи, за лидер си казвате, ние сме друга река вече, не става за лидер. Обаче за какво да гласувате? БСП за какво го виждате подходящ?

Вижте, аз не мога да говоря от името на президента, какви са неговите планове.

Не, аз от ваше име питам. Вие за какво го виждате?

Преди време президентът беше казал, че той би искал да се занимава с... да създава академия за млади лидери и т.н. Аз не мога да говоря от името на президента.

Как е Дария?


Дария е много добре. Голяма радост е.

Ще ходите ли на почивка това лято някъде с детето? То е сложно за море, нали, малко е...

Надявам се, сложно е, но надявам се след Бузлуджа за няколко дни, една седмица да идем...

На Бузлуджа ще я водите ли?

Не знам дали, още е време все пак за...

Защото тя с това раждане на 1 май...

Ще видя. Нека видя как е дотогава. Прескочи, премина, така, рубежа 40 дни, расте бързо, много голяма радост е за майка й и за мен, защото много сладко бебе е.