България губи от управлението на ГЕРБ

Юни 17, 2011 Новини БСП в медиите 0 1767

Меглена Плугчиева, народен представител от Коалиция за България, в сутрешния блок на БНТ: Водеща: Добро утро казваме на Меглена Плугчиева, депутат от Коалиция за България, бивш вицепремиер и министър, който отговаряше за европейските фондове

Меглена Плугчиева, народен представител от Коалиция за България, в сутрешния блок на БНТ:


Водеща: Добро утро казваме на Меглена Плугчиева, депутат от Коалиция за България, бивш вицепремиер и министър, който отговаряше за европейските фондове. Добро утро и здравейте.
Водещ: Здравейте, госпожо Плугчиева.
Меглена Плугчиева: Добро утро.
Водеща: Да поговорим за вчерашните дебати, госпожо Плугчиева. Още преди това. В дните преди вчерашните дебати по вота на недоверие. Премиерът Бойко Борисов нарече вотът на недоверие, който заедно искате с колегите си от ДПС, наглост. Ще отговорите ли на един такъв упрек?
Меглена Плугчиева: Този упрек тогава е към гражданите, към обществото. Защото разбирате, че този вот, който се провежда не е само каприз или желание на опозицията. Ако разговаряте с хората в страната ще видите, че той е искан, очакван вот. Като се има предвид нивата на настояща безработица, които въпреки летния сезон не падат. Като се има предвид растящите цени на хранителни продукти, на горива. За съжаление, всичко, което се случва в здравеопазването, хаосът, който цари там. Това, което се случва с бизнеса. Погледнете, бизнесът е притиснат с всякакви административни регламенти, ако щете и политически натиск и чуждите инвеститори все повече дават сигнали да напускат страната, а не да идват нови. Погледнете, какво се случва с лекарите. За последните три месеца 145 високо квалифицирани лекари напускат страната. И последните данни на БАН, ако си спомняте, 200 000 казват, че не желаят вече да живеят в България. Към това се добавя и статистиката на БАН пак, че 47 000 са напуснали страната за последната година и половина. Всички тези данни би трябвало и факти да тревожат управляващите. Вчера аз очаквах да има един нормален дебат. Да се видят къде са слабостите и какво може да се направи, за да се промени тази ситуация. Не заради опозицията, а заради гражданите.
Водещ: Не се ли получи дебат?
Меглена Плугчиева: За съжаление първо самият факт, че министър-председателят изобщо неглижира този дебат и изобщо не благоволи да дойде в парламента. Другото, което беше, как да ви кажа, за мене е изключително притеснително, че министрите, които бяха там се държаха изключително арогантно. Безпрецедентно арогантно, разбирате ли.
Водеща: Какво имате предвид?
Меглена Плугчиева: Имам предвид, че за диалог, за разговор, за обсъждане на слабости изобщо дума не можеше да става. Там течаха едни апотеози от всички министри как сме на върха, камо ли не на Европейския съюз по всички показатели. Разбира се, една от темите, които беше коментирана е свързана също и с еврофондовете. Не може, когато си на последно място в таблицата. Да оставим таблицата на 27-те страни-членки, че сме на последно място. Страшно е, че парите не стигат до хората, а това са налични пари, които би трябвало да се ползват особено сега в обстановка на криза и продължаваща криза и е катализирана, за съжаление от правителството. И, когато тази ситуация е факт и ти да затваряш очи пред нея. Опозицията, да речем, тя може политически да се опитва да политиканства, но когато KPMG изваждат факти, когато Еврокомисията ти казва и, когато ти се показва, че грешиш, че не правиш необходимото. Погледнете администрацията не работи. Тя трепери от страх, защото не знае кой в кой момент ще бъде уволнен. Започвайки от министъра на транспорта, тук в последните няколко дни, през заместник-министъра на труда и социалната политика, директори, Агенция „Рибарство и аквакултури" и така нататък. Това една постоянна практика. Въпреки апелите на Еврокомисията - спрете се и задръжте този административен капацитет. Зад тази изтъркана дума стоят хора, които работят и, които познават тази сложна материя. Важното е парите да стигнат до хората, до малкия бизнес-. Погледнете последните процедури, които са провели в Министерството на труда и социалната политика към микропредприятията е поставено изискването триста хиляди оборот за 2009 година. Ако тези хора бяха направили триста хиляди оборот, те нямаше да искат да кандидатстват даже за европари. Не може такива прегради да им се слагат. Вижте, какво се случва в земеделието.Пълен хаос, хората загиват. Фалирали са над десет хиляди земеделски стопани в последната година и половина. Това трябва да тревожи управляващите.
Водеща: Сега, когато говорим за доклада на тази одиторска компания KPMG нека да бъдем докрай обективни, защото той отчита периода от 2007 година до края на 2010.
Меглена Плугчиева: Точно така.
Водеща: Което като време ще рече, че този одит анализира и обобщава данните и от правителството на Сергей Станишев и от правителството на Борисов.
Меглена Плугчиева: Абсолютно сте права, че е за двете правителства.
Водеща: И отношението е две към едно. Тоест, много повече като време на правителството на Сергей Станишев и много по-малко на Бойко Борисов.
Меглена Плугчиева: Така, нека да обясня.
Водещ: Ако разделим, наистина.
Водеща: Така, че ако този доклад твърди, че сме двойкаджии, то значи, че и правителството на Сергей Станишев е така?
Меглена Плугчиева: За хората, които не познават тази процедура за ползване на средствата е съвсем логичен въпросът. Нека да обясня. 2007 година бяха сертифицирани, така да се каже, се даде старт, за да работят тези програми. В тези програми процедурата е следната. Вие кандидатствате с един проект. Той ви се одобрява. Съвсем нормално е, че в началото на периода да няма разплащане. Не може да отидете и да ви дадат парите. Вие трябва да изпълните този проект, за да стигнете до разплащане. Това иска технологично време. Този популизъм жалък, признавам си, че е много обиден. Да кажеш, че в момента си на десет процента разплащане и когато е стартирала програмата е била нулев процентът. Естествено, че ще бъде нулев. То няма как да бъде другояче.
Водеща: Вчерашните думи на министър Томислав Дончев.
Меглена Плугчиева: Да, разбирате ли. Въпросът е да погледнеш къде си бил тогава в цялостната процедура и участие в процеса. Тогава сме били на 14 място, а сега сме на 25 и 27 място. Това трябва да тревожи господин Дончев. Освен това погледнете, в момента ние имаме от всички средства сме успели, те са около седем милиарда евро европейски пари, сме успели да договорим 37% от всичките тези средства. От тези средства 25% бяха договорени само в едната година на предишното правителство от май 2008 до юли 2009, а сега за две години са контрактували, са договорили само 12%. Разбирате, че, ето, това трябва да сравняваме като фактология. Освен това, когато другите са успели вече да договорят 76% Естония, Литва, Латвия, Чехия, а ние сме на опашката. Когато другите са стигнали вече по 30-40% разплащания, а ние сме на 10% и периодът приключва, това трябва да тревожи. Освен това, трябва да мислим и за това, че идва следващият бюджетен период 2014-2020. Разбирате, че сега като са ви дали тези седем милиарда евро на България и България не успява да ги използва, естествено, че Европейският съюз няма да ви даде за следващия програмен период пак седем милиарда. Ще каже, на България ще дадем по-малко, защото тя няма.
Водеща: Госпожо Плугчиева, нали помните в каква атмосфера вие самата станахте вицепремиер?
Водещ: Защо се наложи?
Меглена Плугчиева: Да.
Водеща: Защо се наложи, защото ни бяха спрели парите по ИСПА, по ФАР, по САПАРД.
Меглена Плугчиева: Точно така.
Водеща: И на правителството на Сергей Станишев му трябваше човек с вашия имидж, с човек, който да е лесно разпознаваем и с високо доверие от чужбина.
Водещ: Високо авторитетен.
Водеща: Това не е ли антидоказателство за това, за което вие говорите?
Меглена Плугчиева: Аз нямам никакви притеснения по тези въпроси. Позволете да ви припомня, че същите тези пари, които бяха спрени точно след една година бяха отново пуснати. През май 2009 по ИСПА и в юли месец точно на третия ден след изборите бяха пуснати парите по САПАРД. Какво се случи обаче тогава в след изборната еуфория. И премиерът и ГЕРБ казаха - благодарение на това, че ние станахме, дойдохме на власт пуснаха парите. Нали разбирате, че това е несериозно, че обижда Брюксел, че обижда гражданите. То не се дава, че ние с вас сме шуробаджанащина или приятелки и аз на вас ще ви пусна парите, защото вие сте дошли и стенали шеф в телевизията или пък някой, не става така. Бяха неглижирани и забравени усилията, оставете моите,п на цял екип от хора. Извинявайте, но и медиите, когато стане скандал, тогава са хубавите новини. Когато бяха пуснати парите, изведнъж това не беше интересно. Трябва да бъдем коректни. Аз не отричам грешките, които ги е имало преди, но мнението е да съумееш да кажеш, къде са били грешките и къде са резултатите и да се опиташ от предходните да вземеш най-доброто и да го надграждаш, а не да го събаряш. Нещо, което, за съжаление, се случва в момента. И затова, разбирате, че в предизборна ситуация и след изборна е много лесно да се окичиш с чуждите резултати и да кажеш това са моите заслуги. Но с лъжа дълго време не може да се управлява. Това е мечешка услуга на самия ГЕРБ, а най-лошото за страната и за хората. Добре е не само мен да попитате. Предлагам ви, направете едно открито студио и минете в страната, минете долу, за чуете хората в провинцията, какво ще ви кажат. Чуйте земеделските стопани, да чуете как до края на годината не се помогне на 60 000 животновъдни ферми да минат в по-висока категория изпълнявайки критерии и стандарти за производство на мляко, те ще трябва да бъдат закрити. Разбирате, че това са поне 200 000 души, които ще останат на улицата. Не може да им се спират директните плащания без да им се казва защо и да им бъдат налагани санкции. Не може да залежават от 2008 и 2009 година във Фонд „Земеделие" проекти. Еврокомисията бие тревога и казва ще загубите над 600 милиона лева в земеделие. Разбирате ли, на тези въпроси трябваше да се даде отговор. Трябваше да се даде отговор, какво се случва с неправителствения сектор. Защо не се допускат неправителствените организации на местно и регионално ниво да участват по програми „Човешки ресурси" и „Административен капацитет". Защо за миналата година няма нито един платен проект на общините по „Административен капацитет". Защо Законът за обществените поръчки още от средата на юли.
Водещ: Вие, явно имате отговори на тези въпроси?
Меглена Плугчиева: Да, но тези отговори трябваше да ги дадат управляващите. Пак казвам, не е толкова важно на мен. Тези въпроси, които аз задавам, разбирате ли, са натрупани при мен от обиколките в страната и хората, които нямат достъп до тази база данни.
Водеща: Обобщете накратко слабостите на сегашното управление в усвояването на евросредствата, къде са дефектите, според вас?
Меглена Плугчиева: Основният проблем е в политическите чистки в администрацията и изхвърляне на експерти, които знаят и могат. Липсата на прозрачност и на информация. Ако вие си позволите да звъннете и да поискате информация, никой няма да застане с името да ви даде, нито с писмен подпис, нито с писмо нещо. Ще ви кажат нещо анонимно по телефона и даже няма да кажат името си.
Водещ: От страх?
Меглена Плугчиева: От страх и този блокаж в администрацията. Тази непрозрачност, плюс безпрецедентни проверки, които се случват навсякъде сутрин, обед и вечер. Не случайно в този грозен виц, в който се казва, че всеки подпис е крачка към затвора. Това не го разказвам аз, това го разказва администрацията. Не желаят хората да участват в процеса. Казват, ние със собствени средства, вместо да получим пари от фондовете, ние финансираме проекта. Защо трябва да участваме. Бизнесът не желае, погледнете там се отчита обем от 200 милиона, защото позволява статистиката. Това не прави на никого услуга. Погледнете в „Околна среда". Господин Барозу изпрати през декември месец тревожно писмо до премира и казва под един процент сте. И в транспорта и в околна среда. Разбирате ли, казвам го с тревога, с болка и с желанието и аз се опитах да помогна, но това е страшното. Арогантността и нежеланието да се чуе и да се ползва потенциалът на тези, които са минали по този път. Това е, това е тревогата.
Водеща: Последен въпрос. Какъв, според вас, беше смисълът на този вот на недоверие?
Водещ: При положение, че беше предизвестено?
Меглена Плугчиева: Не само предизвестен. Грозното беше, в случая, че не се допусна да се премести дебата за днес или за следващата седмица и да се предава по телевизията. Трябваше хората да чуят. Не може първо да спекулираш първо с траура, с тъгата на хората и съответно към това да добавиш, да скриеш този дебат, доколкото изобщо беше възможен, да го скриеш от хората. Разбирате, че това не е демокрация.
Водеща: В смисъл повече спечели ли БСП или повече загуби ли като поиска вот на недоверие за провала на правителството в антикризисната политика?
Меглена Плугчиева: Губи България, губят българските граждани.
Водеща: Добре. Благодаря ви за този разговор. Това беше Меглена Плугчиева, депутат от Коалиция за България.