Корнелия Нинова: Изказването, че със социални помощи война не се печели е недопустимо, особено от говорителя на Министерски съвет

Ще понесе ли отговорност Антон Кутев за думите си, че България е преди война

„След започването на войната в Украйна, едни от най-големите страхове на българските граждани са за последиците от тази война за България и за народа ни. Разбира се икономически, финансови и социални последици има, но досега не е ставало въпрос за близка заплаха за въвличане на България във войната.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на парламентарния контрол.

„Позицията на нашата парламентарна група относно износа на оръжия за Украйна е кристално ясна и последователна“, посочи лидерът на социалистите и продължи: „Ние смятахме, че това решение не трябваше да се взима, защото именно то е рисково България да бъде намесена във войната. Но всичко това бледнее пред изказването на говорителя на Министерски съвет Антон Кутев, който казва така: “Страната трябва да даде пари за изтребители, а не за социални помощи, защото има война. Когато си преди война, на теб ти трябва оръжие. Със социални помощи война не се печели“, представи тя.

Корнелия Нинова попита служебния министър-председател Гълъб Донев дали тази позиция е на Министерски съвет. „Кое ви кара да мислите, че България е преди война? Има ли обективни фактори за такова нещо след решението за износ на оръжия за Украйна или това е лично мнение на говорителя на МС, което би било недопустимо, защото той изразява мнението на правителството?“, попита още лидерът на БСП.

„Кристално ясно ни стана, че служебният кабинет на президента Радев замразява доходите и социалните плащания. Но изказване като: “Със социални помощи война не се печели“ е цинизъм към българския народ в тази тежка икономическа, социална криза и на прага на предстоящата криза“, каза още Нинова и уточни, че войната вилнее сега, а това оръжие, за което говори Антон Кутев, ще дойде през 2030 г. – става въпрос за самолетите на чертежи.

„Г-н министър-председател, казахте, че не е ваша работа да коментирате говорителя си, а обратно“, заяви Нинова след отговора на премиера и обобщи: „Разбирам, че това не е позицията на Министерски съвет. Тогава някаква отговорност ще се търси ли от този човек? Той може ли да си говори свободно каквото му хрумне, особено по такива опасни въпроси, като война, намираме се преди война, въвличане във война?“, попита още лидерът на БСП.

От отговора на Гълъб Донев Нинова разбира още, че служебното правителство изпълнява разходите за отбрана, гласувани от Народното събрание. „Ние сме били в няколко от последните и не сме чули НС да се занимава с разходи и да възлага на което и да е правителство търсене на оферти за десет “Грипени“, които временно да се наемат или да бъдат на лизинг докато дойдат новите F-16“, обясни тя.

„Днес за пореден път се обръщате към нас, като ни нареждате да съставим редовно правителство и да поемем отговорността за управлението на страната. Ние това го знаем, че е наша отговорност. Вашата, обаче е, докато това се случи, да водите политика първо – която не внася страх и паника сред населението от сорта на това изказване. Второ – да не се отклонявате от политиките, начертани от последното НС, в които няма такива предвидени разходи за превъоръжаване, каквото вашето правителство започна да прави. И трето – проявявайте повече уважение към институцията Народно събрание“, заяви Нинова и изтъкна, че Народното събрание в България контролира Министерски съвет, а не обратното.