Сергей Станишев: Левите партии трябва да се подкрепят, за да израстват заедно силни

Юни 15, 2011 Новини БСП 0 1208

Левите партии трябва да се подкрепят, за да израстват заедно силни, защото новите условия пред които сме изправени - налагат нови решения

Левите партии трябва да се подкрепят, за да израстват заедно силни, защото новите условия пред които сме изправени - налагат нови решения. Ние трябва да се развиваме. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на среща с делегация на кипърската Прогресивна партия на трудовия народ /АКЕЛ/, ръководена от генералния секретар на АКЕЛ Андрос Киприану.

В разговора Сергей Станишев изрази принципната позиция на БСП в усилията за успешното решаване на Кипърският въпрос. Според Сергей Станишев в БСП работят международни експерти с богат опит, които могат да бъдат полезни на АКЕЛ в усилията им за разплитането на проблема. Андрос Киприану благодари за подкрепата и изтъкна, че БСП и България имат свое собствено лоби в Кипър, особено като се има предвид, че трима секретари и шестима членове на бюрото на АКЕЛ са завършили образованието си в България.

По една от основните теми на дискусията - икономическата криза, Сергей Станишев заяви, че тя е реалност навсякъде, но в много държави успяха успешно да й противодействат.  В България обаче правителството видимо не се справя. „За две години нямаме никакви увеличения нито на заплатите, нито на пенсиите. На нищо! Реално това правителство е много слабо, но все се измъква, благодарение на триковете, които наблюдаваме всеки ден", заяви Станишев.

Като основен Сергей Станишев определи проблема- как левите партии да предложат на хората алтернатива в икономическата сфера, която да е в съзвучие със социалните приоритети на партията им.

Станишев и Киприану успяха да намерят общи модели в политическата действителност на страните си и се обединиха около тезата, че тоталната приватизация и разпродажбата на държавно имущество няма да помогне за подобряването на икономическите параметри на държавите им.

В разговора двамата лидери споделиха и проблемите, пред които са изправени страните им- тежката икономическа ситуация и активизацията на расистки прояви. В рамките на разговора Андрос Киприану заяви, че не е нормално омразата и агресията да бъдат водещи мотиви в тезите на политически партии. „В Кипър ако видите хора седнали заедно, няма да можете да познаете, кой е гръцки и кой турски кипърец. Ние живеем заедно, празнуваме заедно, имаме общи обичаи и традиции. Няма да допуснем разделението на нацията ни", категоричен бе Киприану.