ГЕРБ ще оставят в наследство опоскана държава и разорени граждани

Юни 14, 2011 Новини БСП 0 1702

  Членството на България в Шенген минава през оставката на Цветан Цветанов   Колкото по- бързо си отиде това правителство, толкова по- бързо ще свърши епохата на хаоса, наглостта и некомпетентността

 

Членството на България в Шенген минава през оставката на Цветан Цветанов

 

Колкото по- бързо си отиде това правителство, толкова по- бързо ще свърши епохата на хаоса, наглостта и некомпетентността. В противен случай ГЕРБ ще оставят опоскана държава и разорени граждани. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев два дни преди в парламента да се разисква вотът на недоверие към правителството за провала в антикризисната политика и тежките последици за хората. „Няма как да дойде по- объркано правителство от това", отбеляза лидерът на БСП. По думите му всеки трябва да се самоопредели в отношението си спрямо правителството. Лидерът на БСП изтъкна, че гласуването „въздържал се" и негласуването при вота на недоверие ще означава подкрепа за правителството на ГЕРБ.  

Според Сергей Станишев тоталното обедняване на българите само по себе си е достатъчно, за да се иска вот на недоверие. Вероятно останал без разумни аргументи, премиерът нарече днес вносителите на вота на недоверие наглеци. За разлика от него, лидерът на БСП се позова на конкретни факти за наследството, което ГЕРБ потрошиха за две години. Станишев припомни, че фискалният резерв се е стопил на 4,5 млрд.лв., а в последния си доклад МВФ настоява нивата на резерва да се възстановят. „Правителството краде ежедневно от парите на всеки гражданин, стопявайки фискалния резерв", възмути се лидерът на БСП. Той опресни паметта на управляващите и по отношение на антикризисната им програма от 1 април 2010г. Там стои ангажиментът от 1 юли 2010г. да се създаде механизъм за увеличаване на минималната работна заплата. Станишев определи като циничен цирк разиграващото се между Симеон Дянков, Тотю Младенов и Бойко Борисов по отношение на доходите на гражданите. „Това е подигравка с хората с ниски заплати и с пенсионерите", възмути се лидерът на БСП.   

„Замислената от управляващите приватизация е кражба на златни активи", предупреди секретарят на НС на БСП Корнелия Нинова. По думите й става въпрос за  дива и безконтролна приватизация, която се прави за частни корпоративни интереси и в ущърб на икономиката, държавата и хората. Според нея се подаряват златни български активи на приближени на управляващите хора. Нинова изтъкна, че списъкът на предприятията, които се предвижда да се приватизират, непрекъснато се разширява. Същевременно обаче според закона за бюджета се очакват приходи от едва 400млн.лв. Нинова беше категорична, че се лъже, че предприятията са губещи. Друга лъжа според нея е твърдението, че целта на приватизацията е да са осигурят пари за пенсии. Секретарят на НС на БСП изтъкна, че парите от приватизация ще отидат, за да се запълни дупката в бюджета, а не в Сребърния фонд. Нинова предупреди, че приватизацията на Български пощи е добре замислена далавера от страна на ГЕРБ. Тя напомни, че днес се провежда протест на синдикатите в Булгартабак, които се съмняват, че приватизацията на дружеството не се провежда в държавен, а в конкретен частен интерес.

Лидерът на БСП определи темата Шенген като огромен провал, за който отговорност носи лично премиерът Борисов. „България трябваше да бъде член на Шенген през март 2011г.", напомни Станишев. Той изтъкна, че техническите критерии са само половината от работата. Другата половина е свързана с политическото доверие към правителството, че може да гарантира сигурността на шенгенското пространство и да се бори с корупцията и с организираната престъпност. „Точно това доверие липсва", отбеляза Станишев.

„Бъдещото членство на България в Шенген минава през незабавната оставка на Цветан Цветанов. Той е вреден за България", категорична беше евродепутатът Илияна Йотова.  Според нея Цветанов или не разбира, или се прави, че не разбира къде е проблемът. „Това не са техническите критерии", обясни Йотова. По думите й въпросът е в политическото решение на държавите, които нямат доверие в страната ни по отношение на сигурността на границите и ширещата се корупция. Йотова отбеляза, че проблемите с престъпността и корупцията са причината за нашето отлагане, а не недоизмазаната стена на г-н Борисов. Евродепутатът уличи Цветанов в поредна манипулация, заявявайки, че България вече няма да бъде наблюдавана страна. „Това е заблуда за българското общество", възмути се Йотова.

 

Текстът на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>