Бойко Борисов не може да даде смислен отговор на нито един въпрос, свързан с изхода на България от кризата

Юни 10, 2011 Новини БСП 0 1511

  Премиерът Борисов управлява с фокуси, без да може да даде нито един смислен отговор на нито един въпрос, свързан с изхода на България от кризата

 

Премиерът Борисов управлява с фокуси, без да може да даде нито един смислен отговор на нито един въпрос, свързан с изхода на България от кризата. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев в Пловдив. Той участва в дискусия на тема: „Българската демокрация - митове и реалност".

Председателят на БСП коментира внесения днес от опозицията вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов за провала в антикризисната политика. Станишев отбеляза, че от февруари, когато премиерът поиска вот на доверие, нищо не се е променило към по-добре, дори напротив - България е на опашката в Европейския съюз  по икономическо възстановяване и по доходи. Станишев припомни как самият Борисов обеща средноевропейска държава за три години. Сегашната ситуация според лидера на БСП показва друго -  след двойното увеличение на безработицата, която  е 11.5 % и обедняването на нацията, вчера се стигна и до отказа за приемането ни в Шенген. „Ние многократно предупреждавахме, че проблемите на българското правителство не са само техническите параметри за Шенген, а липсата на доверие", изтъкна лидерът на БСП. Той отбеляза, че държавите в Европа и техните лидери, които потупват премиера Борисов по рамото, а той им праща благодарствени адреси, му отказаха подкрепа. Причините според Станишев са организираната престъпност и корупцията. Той бе категоричен, че ако Синята коалиция не подкрепи вота на недоверие, това ще означава косвена подкрепа за кабинета.

По повод предстоящите избори Станишев изтъкна, че кандидатът на БСП за президент със сигурност ще бъде обществено известна личност. „Партията няма да изненада българските граждани с кандидат, който няма авторитет", добави той.  Той припомни, че името на кандидата ще стане известно към средата на юли, като засега върви процес на номинации. Станишев отбеляза, че сред посочените от партийните структури личности има солидни и известни имена. „Фаворит е този, който има най-големи шансове да спечели", отговори на журналистически въпрос лидерът на БСП.

Станишев обясни, че за кметската кандидатура на БСП  в Пловдив ще води разговори с местната организация, за да разбере каква е стратегията им за успешен местен вот. Дали да се приложи на местно ниво формата „Коалиция за България" предстои да решат пловдивските социалисти, стана ясно от думите му. Лидерът на социалистите изтъкна, че в различните градове ситуацията е различна и ще се подхожда според спецификата на района. „Често сме използвали и формулата за инициативен комитет", допълни Сергей Станишев, като не изключи такава възможност и сега в някои областни градове. 

В рамките на дискусията, открита от председателя на ГС на БСП-Пловдив Атанаска Тенева, депутатът от ПГКБ Любен Корнезов говори за конституционното право и неговото място в утвърждаването на българската демокрация. Депутатът от ПГКБ Андрей Пантев направи изложение за историческите ракурси на българската демокрация. В дискусията се включи и евродепутатът Илияна Йотова.

Събитието беше съпътствано с откриване на първия в страната филиал на Национален политически институт „Димитър Благоев". Представяйки шефа на филиала на Националния политически институт в Пловдив - Ия Петкова, директорът на централата Бойко Великов  изтъкна големия научен потенциал и ресурс на левицата, от който се очаква изграждане на нова ясна и силно въздействаща идеология.