Сергей Станишев: Не може властта да дели общините на свои и чужди

Юни 06, 2011 Новини БСП 0 1043

Димчо Михалевски: Необходима е държавна политика, гарантираща балансирано и устойчиво развитие на регионите и общините    „Правителството политизира отношението си към общините", заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев при публичното обсъждане на управленския проект „Регионалното развитие и местното самоуправление - инструменти за демографска стабилизация и териториално развитие на България 2011-2030г

Димчо Михалевски: Необходима е държавна политика, гарантираща балансирано и устойчиво развитие на регионите и общините

 

 „Правителството политизира отношението си към общините", заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев при публичното обсъждане на управленския проект „Регионалното развитие и местното самоуправление - инструменти за демографска стабилизация и териториално развитие на България 2011-2030г." В дискусиите се включиха депутати от ПГКБ, представители на Националното сдружение на общините, кметове, експерти и представители на младежки и неправителствени организации.Фондация „Фридрих Еберт" и Институтът за социална интеграция бяха съорганизатори на представянето на проекта.

Сергей Станишев определи като „скандално" изявлението на премиера Бойко Борисов, че „от септември ще се мразим". „Това е по-скандално и от флашките. Не може властта да дели общините на свои и чужди", възмути се Станишев. Той допълни, че местното самоуправление е все още в доста принизена позиция, независимо от изказването на премиера Бойко Борисов в Гоце Делчев миналата седмица, според когото до септември кметовете в различите общини ще са равни, независимо от коя партия са избрани.

Според лидера на БСП този управленски проект се различава от другите, защото той не е секторен, а хоризонтален. Направен е опит да се представи по-дългосрочна политика за местното самоуправление. По думите му голяма част от хората в България живеят извън София, а концентрацията на много хора в големите градове изисква по-специфично внимание. „Общините са по-близки до хората. При възникване на проблем, хората се обръщат към кмета", припомни той.

Според Станишев въпросът с финансирането е ключов за развитието на общините. През предишния мандат е нараснала възможността общините да събират собствени приходи, което е правилната тенденция. „За съжаление, сега виждаме свиване на трансферите, спад на собствените приходи и една съзнателна политика на удушаване на българските общини", заяви лидерът на БСП. Той отбеляза, че сега правителството си поставя за цел финансовите баланси. Общините са сред първите орязани от финансиране през изминалата и тази година. Това, което се случва, се случва заради централната власт. Той посочи като проблем усвояемостта на еврофондовете. „Общините бавно се учиха как се работи с европейските средства. Централната власт сега е зарината от проекти и се получава тапа. Заради наличието на национално съфинансиране на проектите, разплащането по тях се забавя. Борисов е обещал 98% усвояване до 2013г., което на фона на сегашните 10-11% звучи смешно", коментира още Сергей Станишев.

Според него в проекта за първи път се предлага толкова дългосрочна визия за политиката на държавата в местното развитие - до 2030г. Заложена е задачата до 2015-2020г. да се стабилизират общините, да се разширят пълномощията им и да се задълбочи сътрудничеството между тях. След 2020г. се планира дискусия за преминаване на ново второ ниво на местно самоуправление. Станишев обобщи, че „амбицията на проекта е да се издигне нивото, ролята, значението на местното самоуправление като най-близко до гражданите, да формира политика за икономическо и социално развитие, за да бъде България по-балансирана държава и да има равни възможности за реализация".

В управленския проект се предвижда нова данъчна система, включваща европейски тип система от местни данъци и такси, редица социални придобивки, а и достигането на минимални социални стандарти в общините. Сред стандартите са: поддържане на поне едно училище с осигурен транспорт до него, денонощно медицинско обслужване, социални услуги за най-уязвимите групи от населението, осигуряването на транспортни линии от всяко населено място поне веднъж дневно до общинския център и събиране на битовите отпадъци от всички населени места поне веднъж седмично.

Според депутата от ПГКБ и председател на Съвета по местно самоуправление и регионална политика в НС на БСП Димчо Михалевски е необходима държавна политика, гарантираща балансирано и устойчиво развитие на регионите и общините. В стратегическите цели той посочи още необходимостта от стабилизиране на демографското развитие и повишаване производителността на труда, чрез разкриване на нови работни места. Според него стабилизацията на общините може да се постигне чрез ускорено прехвърляне на правомощия от държавните към местни органи, оптимизиране на работата на областния управител, повишаване на управленската и финансовата самостоятелност на кметствата. Михалевски изтъкна, че са необходими нови закони, които да гарантират граждански контрол върху местните органи.

Обобщавайки резултатите от дискусията, секретарят на НС на БСП Корнелия Нинова заяви, че оценката за проекта на всички участници в дискусията е много добра. Тя отбеляза, че в него трябва да залегнат и темите: демография, икономика, обществен ред и сигурност, еврофондове, образование и младежка политика. Всички те трябва да бъдат сведени до регионално ниво. Тя лично пое ангажимент за изваждането на тези и други теми от 18-те управленски проекта на БСП и интегрирането им в регионалния проект като неделима част от работата на общините и регионите.