Агенция Митници снема лични данни на граждани в нарушение на закона

Юни 01, 2011 Новини БСП 0 1126

БСП сезира главния прокурор за пореден тежък гаф на МВР и на министър Цветанов -  допуснаха арестант да избяга от самолет     Депутатът от ПГКБ Петър Курумбашев предупреди за системно нарушение от страна на Агенция Митници, констатирано от Комисията за защита на личните данни

БСП сезира главния прокурор за пореден тежък гаф на МВР и на министър Цветанов -  допуснаха арестант да избяга от самолет

 

 

Депутатът от ПГКБ Петър Курумбашев предупреди за системно нарушение от страна на Агенция Митници, констатирано от Комисията за защита на личните данни. Сигналът е по подадена жалба до Комисията, в която се посочва, че в нарушение на закона се снемат лични данни на граждани. Курумбашев изтъкна, че в решението си по случая Комисията уважава жалбата и констатира незаконосъобразно обработване на лични данни от Агенция Митници. Въпреки решението да се преустанови това действие обаче, митниците продължават да снемат лични данни. „Притеснението ни е, че данните се снемат за всякакви други цели, но не и за митнически", отбеляза Петър Курумбашев.

Депутатът от ПГКБ Румен Петков изрази възмущението си от поредния тежък гаф на вътрешния министър. Петков припомни серията провали на управляващите, които отдалечават страната ни от членство в Шенген. Първият гаф е полицейското насилите. Депутатът изтъкна, че поредният случай, подобен на този в Кърджали,  е тази сутрин във Варна, където отново се влиза в дома на невинни хора. Вторият тежък гаф е контрабандата, която според Петков в такива мащаби няма как да стане без вътрешното министерство. Третият  политически гаф, на който се спря депутатът, е провалът на членството на България в Шенген.

Петков припомни и няколко конкретни скандални случаи, които според него могат да се обяснят с корупция, неграмотност или некадърност. Първият случай е свързан с избягалата турска гемия, въпреки наличието на военни катери на гранична полиция. Вторият случай е свързан с 6 - 8 часа липса  на охрана на българската граница, външна граница на ЕС. Третият случай, с който по думите на Петков България смайва едновременно Европол, Евроджъст и Фронтекс -  е избягал арестант от самолет.

Депутатът изтъкна, че през месец май с европейска заповед за арест са задържани двама български граждани в страна-член на ЕС. Той постави въпроса дали е вярно, че МВР е осведомило партньорските служби, че няма да изпрати конвой и моли гражданите да бъдат пратени в България със самолет. Петков попита дали двамата „туристи" са качени в самолета от компетентните органи на съответната държава, но в София е задържан само единият, а другият е преминал през летище София „като на парад".  Депутатът изчисли, че ако всичко това е вярно, то в София успеваемостта на вътрешно министерство е 50% и означава, че в България всеки арестант може да избяга. Румен Петков обяви, че ще сигнализира главния прокурор по случая и ще настоява да бъде създадена парламентарна анкетна комисия. Депутатът ще подготви и парламентарно питане до министър Цветанов. Петър Курумбашев се опита да оправдае липсата на контрол от страна на вътрешния министър с по- важни за него ангажименти около предизборната кампания на ГЕРБ.