Сергей Станишев: Здравеопазването е в състояние на разпад

Май 30, 2011 Новини БСП 0 1009

Заплащането на общопрактикуващите лекари трябва да е резултат от здравния статус на пациентите   Здравеопазването днес е в състояние на разпад

Заплащането на общопрактикуващите лекари трябва да е резултат от здравния статус на пациентите

 

Здравеопазването днес е в състояние на разпад. В системата цари хаос, а стореното от управляващите пред последните 20 месеца води до разруха. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев на публична дискусия на тема: „Гарантиран достъп и високо качество на здравеопазването в  България". Станишев изтъкна, че през последните две години в здравеопазването се проведоха много експерименти и се правят ежедневни промени.  По думите му е видимо бягството на държавата от отговорностите си към сектора. Лидерът на БСП остро разкритикува подхода на управляващите, при който целите и политиките в здравеопазването се подчиняват на това колко пари има. Станишев напомни, че 1,8 млрд.лв. от вноските на хората на практика бяха национализирани. Това по думите му създаде сериозно напрежение и недоверие на гражданите в системата. Лидерът на БСП с тревога отбеляза, че за две години здравно неосигурените са нараснали до 1,8 млн. души. „Това е катастрофална статистика", заяви Станишев. Той се позова на данни на БЛС, според които 1000 лекари се очаква да напуснат страната, защото не виждат перспектива за себе си в България.

„Здравеопазването не може да се основава на чисто пазарен принцип", категоричен беше председателят на БСП и отбеляза, че в цяла Европа то е основано на солидарния принцип. Станишев изтъкна, че социалистите винаги са обръщали особено внимание на здравния сектор, който засяга живота на всеки един гражданин. „Изхождаме от разбирането, че достъпът до качествено здравеопазване е конституционно право", обясни лидерът на БСП.

Сергей Станишев изтъкна, че в Управленския си проект в сферата на здравеопазването БСП предвижда преструктуриране на приоритетите като акцент се постави върху промоцията на здравето и профилактика на болестите. „Медицината трябва да се превърне от медицина на болестите в медицина на здравето", заяви лидерът на БСП. Социалистите са категорични, че здравеопазването трябва да бъде социално, да обхваща цялото население с висококачествена медицинска помощ. Специално внимание трябва да се обърне на хората, които се нуждаят от подкрепата на държавата - децата, майките, възрастните и хората с увреждания.

„Искаме си здравеопазването" - с този призив хората по места посрещат представителите на БСП. Това сподели председателят на Съвета на НС на БСП по здравеопазване Емил Райнов, който представи Управленския проект на партията. Той с тревога отбеляза, че  лечебни заведения умишлено се водят към фалит, закриват се, но без да се осигурява алтернативен достъп до здравна помощ. По думите му  много от  общинските болници са на ръба на оцеляването, като задълженията им са достигнали 360 млн.лв. Райнов разказа за случай, при който болница разпродава апаратура, за да плати на персонала си.  Той отбеляза, че диспансерите са с 40%  намален бюджет и реално диспансерна дейност няма кой да провежда. Райнов напомни, че пенсионерите бяха лишени от възможността да ползват по- ниски такси и същевременно се въвеждат нови такси -  за избор на лека и за избор на екип.

Емил Райнов изтъкна, че в Управленския си проект БСП предвижда засилване на отговорностите на държавата за осигуряване финансовата стабилност в здравеопазването, както и създаване на фонд за финансиране на здравните услуги за социално слаби граждани. Социалистите предлагат регулиране на параметрите и обхвата на доброволното и задължителното здравно осигуряване. Предвижда се разработване на профилактични програми за борба със социално значимите заболявания и изграждане на модерна система за спешна медицинска помощ. Според социалистите лекарствената политика трябва да гарантира достъпа до качествени и безопасни лекарствени продукти и медицински изделия. Предвижда се оптимизиране на заплащането на общопрактикуващите лекари и обвързването му с резултатите от дейността им - здравния статус на пациентите, както и въвеждане на финансови стимули за медицинските специалисти в отдалечените и труднодостъпни райони в страната.

Депутатът от ПГКБ Евгений Желев отбеляза, че Управленският проект ще бъде обсъден на дискусии в страната. Той изтъкна, че БСП иска да чуе възможно най- много хора, тъй като по темата е нужен обществено-политически консенсус.

В рамките на дискусията специално внимание беше обърнато на проблема с недостига на медицински кадри и тяхната квалификация. Според експертите в близките десет години страната ни ще остане без необходимия брой специалисти. Същевременно младите лекари не желаят да се занимават с наука и за някои специалности няма да достигат преподаватели. Беше поставен въпросът за състоянието на НЗОК, как държавата изпълнява задълженията си към Касата, както и проблемът с националната здравна карта и делегираните бюджети. Липсата на достъп до здравни грижи и недостига на аптеки в малките населени места също прозвуча като един от сериозните проблеми в сектора.