Цвета Галунова, “БСП за България”: Държавата трябва да инвестира в малките населени места

Сеп 30, 2022 Новини Избори 0 439

30.09.2022 г.

“Много е хубаво, когато излезеш сред хората и вече можеш да им разкажеш за какво си се борил и какви малки промени и постижения си имал. В този смисъл, аз съм вдъхновена, че малките победи, които съм имала в 47-ото Народно събрание, могат да бъдат продължени и да се направят още други - по-големи.” Това заяви кандидатът за народен представител от “БСП за България” Цвета Галунова, четвърта в листата за 4 МИР - Велико Търново. 

В предаването “Делници” по Евроком тя сподели, че неин основен фокус в 48-ия парламент ще е подобряването на живота на хората в малките населени места.  

“През последните десетилетия държавата плавно се оттегля от селата - няма здравни центрове и аптеки, закриват се училища и детски градини, вече няма полицейски участъци и нощни патрули. И всъщност може би последният стълб, който остава в малкото населено място е читалището. И в момента, в който се загуби и това читалище, просто ще бъде сложена точка на това населено място”, обясни Галунова.

По думите на кандидат-депутата от левицата, няма чуваемост, защото в момента живеем в една среда, която гледа къде от какво може да спечели. “А от малкото населено място няма как да спечелиш. В него трябва да инвестираш. Както е в едно училище - няма как да очакваме да печелим от образователната система. Трябва да спрем да мислим за всички като средство за печалба, а като инвестиция в бъдещето”, посочи тя.  

Цвета Галунова бе категорична, че не можем да изоставим тези хора там и да зачеркнем малките населени места. “Трябва да осигурим достойни старини на възрастните хора, защото го заслужават. Ние имаме това, което имаме благодарение на тях”, добави тя.

“Трябва да се сложи таван на цените на ток и на газ, защото не можем да си позволим в тази тежка ситуация да оставим най-уязвимите хора без помощ от държавата”, каза още Галунова. 

В връзка с водната криза в Павликенския регион, тя припомни, че още в 47-ото Народно събрание е стартирала срещи с областния управител, с управителя на ВиК, министъра на регионалното развитие и  премиера. “И какво се случва в момента - областният управител е друг, неговите заместници са други, дори управителят на ВиК е друг, министърът и премиерът са други. Те не познават проблема, но дори тези, които се запознават с него, техният мандат изтича съвсем скоро. Което означава, че те не биха се захванали с дългосрочни решения, а този проблем изисква дълбочина”, посочи Галунова. 

“Поемам като ангажименти реални неща и вече съм доказала, че се боря за тях. Защото когато отидох в село Долна Липница, където нямат вода, там хората вече знаеха, че аз съм предприема стъпки и ме припознаваха като човек от техния отбор. Когато отида в моето село, Караисен, хората региарат по същия начин и знаят, че аз ще се боря за тях”, каза още за себе си Цвета Галунова, която е с преференция 104 в листата на “БСП за България” във Велико Търново, а номерът на бюлетина - 28.