Декларация на парламентарната група на Коалиция за България прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев

Май 27, 2011 Новини БСП 0 1199

Излязоха официалните данни на НСИ в България, които недвусмислено показва, че българският пазар на труда се намира във все по- дълбока криза

Излязоха официалните данни на НСИ в България, които недвусмислено показва, че българският пазар на труда се намира във все по- дълбока криза. Безработицата вече надхвърля 12%. Това ни поставя с рекорден ръст на безработицата в целия ЕС, говоря за темпа на ръст. И нашето безпокойство се усилва от пренебрежителното отношение към този проблем от страна на министерството на труда и социалната политика и липсата на цялостна правителствена политика в тази област. Прозвуча темата Испания, 20% ли ще чакате да достигне безработицата, за да се предприеме нещо?

България стана единствената страна в ЕС, която не подготви и не приложи антикризисен план специално за пазара на труда. Защото когато икономиката видимо буксува, въпреки уверенията на министър Дянков, са необходими целенасочени мерки на правителството, за да се стабилизира пазарът на труда и да се подкрепят хората. И това е пряко следствие от политиката, която се провежда от правителството на ГЕРБ.

Ние осъзнаваме, че към този момент дори нови специални мерки ще бъдат доста закъснели, защото е натрупана прекалено голяма негативна инерция. Но това не е повод и извинение да не се прави нищо. Станахме свидетели на тока как действително равнището на безработица се повишава най- бързо в целия ЕС. От средата на 2009г. до сега е нараснало два пъти. И този темп е по- голям от нарастването на безработицата в Испания. Защото тя беше 6,3% през лятото на 2009г., а сега е 12%. И тук не може да разберем бездействието на правителството. Министърът на труда и на социалната политика жонглира с данни. Нека жонглира с тях пред хората, които са на борсата на труда. Дали ще го разберат обаче? Няма да го разберат.

Негативната статистика не свършва до това, което казах. Освен безработицата, броят на обезкуражените лица нарасна до 256 000 души. Това са хората, които не вярват, че държавата може да им помогне да си намерят работа. И ако съберем данните за официалната безработица и за обезкуражените, става дума вече за близо 18% от българските граждани в трудоспособна възраст. Това е изключително тежка диагноза на пазара на труда. Особено искам да се спра на факта, че всеки един от трима младежи от 15 до 24 години е безработен. И сте на път да унищожите жизнените шансове на цяло едно поколение млади българи, които все повече ще заминават извън страната, тъй като не могат да намерят реализация тук, в България.

Можем да наречем резултатите от работата на правителството в социалната сфера и пазара на труда действително тотален крах. Защото макар и да звучи маже би емоционално за представителите на мнозинството, данните са категорични - за първи път от повече от пет години равнището на заетост пада под 60% и достига критичните нива от 57%. За същия период нараства сивата икономика. Правителството дойде с ясно послание за въвеждане на ред, изсветляване на икономиката, а се получи обратен резултат. Наскоро беше проведено проучване на Асоциацията на индустриалния капитал. Самите работодатели признават, че сивата икономика надхвърля 42%, а работниците и служителите смятат, че е 50%. Половината икономика! Каква е реакцията на правителството? Министър Трайков казва - по- добре сива икономика, отколкото никаква. Това ли е официалната политика на българското правителство! И проблемите на заетостта остават неглижирани. Показателен е фактът, че според изследването на Световната банка повече от две трети от българските домакинства признават, че едва свързват двата края. това е пряко следствие и на загубата на работа, и на доходи. 7% от българските домакинства гладуват и са принудени да пропускат хранения, а около 1/3 се лишават от основни хранителни продукти като хляб и мляко.

В парламента много често водим дискусии, ожесточени спорове по политически въпроси, които ни разделят, сблъскват, това е нормално. Но днес най-важното е да водим дискусии как страната да излезе от тази безкрайно тежка икономическа и социална ситуация. Нееднократно сме предлагали наши конкретни мерки, свързани с доходите и с пазара на труда, в това число и като законодателни инициативи. Последователно се отхвърлят от представителите на мнозинството. Питам- защо? Чували сме оправдания от министъра на труда, че за националния план за действие по заетостта са предвидени 73млн.лв. и обещанието, че три пъти повече пари ще бъдат насочени по ОП „Развитие на човешките ресурси". Прекрасно звучи, специално втората половина. Но каква е реалността? При общ бюджет на приоритетна ос едно на ОП „Развитие на човешките ресурси", близо половин милиард лева са платени едва 13,5 млн.лв. в такава кризисна ситуация на пазара на труда! Питам - какво прави министърът и министерството? Това са 2,7% от общия бюджет на тази ос по оперативната програма. Когато хората най-много се нуждаят от тези пари, има абсолютно блокиране на тази дейност.

Основният извод, който за съжаление може да се направи е, че липсва осмислена и формулирана политика на пазара на труда, която да бъде насочена към уязвимите групи, която да предотврати разрастването на безработицата. И защо се стигна до тук? Първо - защото правителството очевидно подценява този проблем. Наскоро и премиерът заяви, че в България се живее добре. За някои сигурно да. Но се вижда и ясна некомпетентност в областта на социалната политика и пазара на труда. Стимулира се законодателна дейност с множество спорни и маловажни поправки. Десет пъти се променя Кодекса на труда, 14 пъти - Кодекса за социално осигуряване, 7 пъти Закона за насърчаване на заетостта. Говорим за 20 месеца! Пълен хаос и липса на цялостна политика! Що  водещи експерти и управленци в социалната сфера са сменени и заменени с „калинки" и политически коректни хора на ГЕРБ. това са само част от фактите, те могат да бъдат изброявани още дълго.

Затова настояваме в спешен порядък правителството да преразгледа и преформулира в дълбочина цялостна политика на заетостта. От това има нужда България днес. Иначе негативните тенденции ще продължат и ще приключим в задънена улица. Вместо това ни се предлага пактът за финансова стабилност и промяна на Конституцията, която ще бъде действаща за следващо правителство. Какво ще е прякото последствие от това? Предизборен пиар на управляващата партия, тъй като съдържанието на тази политика е коренно различно от политиката, която се прави досега в областта на финансовата стабилност и бюджетните дефицити. Но българските граждани ги очаква едно нещо - както правителството заяви, че до 2013г. няма да има увеличаване на доходите - тази политика искате да я прехвърлите за следващото правителство. И срещу това ние решително ще се противопоставим - и в парламента, и в публичното пространство.