Борислав Гуцанов: При управление на БСП Варна ще стане стратегически фактор за икономиката

Сеп 30, 2022 ВАРНА Новини Избори 0 964

30.09.2022 г.

Борислав Гуцанов е роден  във Варна. Завършва паралелка с физика в Математическата гимназия в града, а след това - ВВМУ "Н.Й. Вапцаров" със специалност "Корабоводене на гражданския флот" и Военна академията "Г.С. Раковски" със специалност „Стратегическо ръководство на сигурността и отбраната“, а от 2021 г е и присъдена научна степен "доктор" по военнополитически проблеми на сигурността. Дълги години работи в корабния бизнес. Бил е общински съветник от БСП, два мандата - председател на Общинския съвет във Варна. Председател на БСП във Варна, член на Изпълнителното бюро на социалистическата партия. Народен представител в 42-ото, 45-ото, 46-ото и 47-ото НС. Председател е на комисията по транспорт и съобщения и член на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

 

- Г-н Гуцанов, интересуват ли се българите от четвъртите парламентарни избори за по-малко от година в навечерието на зимата, в която не знаят ще имат ли отопление, осветление и пари за хляб?

Няма две мнения по въпроса, че хората се умориха от избори. Всички се уморихме. Но точно, за да сме всички по-сигурни и спокойни през зимата, която наближава, се надявам българите да се мотивират и мобилизират и да гласуват на 2 октомври. Защото е важно парламентът да заработи бързо и бързо да бъде излъчено редовно правителство. Това са двете задължителни условия, за да могат да се приемат работещи мерки за защита на домакинствата – замразяване на цените на енергоизточниците, удължавне на мерките за бизнеса, разширяване обхвата на социалните паките и пр. И няма да е нескромно, ако кажа, че най-сигурният съюзник на българските граждани сме ние – „БСП за България“.

 

- Всички политически партии казват това по време на кампания, но гражданите сякаш все по-трудно вярват на предизборни обещания?

И това е до голяма степен истина, но за нас от БСП тази кампания, въпреки умората,  която кометирахме преди малко, тази кампания е най-лесната. По простата причина, че не ни се налага да обещаваме, защото за 7 месеца, в които бяхме част от коалиционното управление на страната, ние имаме изпълнени ангажименти към всички граждани. Младите семейства вече усещат ефекта от безплатните детски градини /каквито за последно са били през 1989 г/ и  промените в подоходното облагане, което оставя в бюджета на всяко семейство с две деца по 100 лв. повече всеки месец.

Нашите родители – най-възрастните българи, също поемат разходите си малко по-спокойни. Само за 7 месеца ние успяхме да вдигнем пенсиите със средно 167 лева при 162 лева за 12-те години управление на ГЕРБ.

Бизнесът успя да се съхрани и дори да набере скорост - също благодарение на нашето отговорно поведение в сектор „Икономика и индустрия“, който управлявахме в рамките на коалиционното правителство.

Да не забравяме и, че ние инициирахме налагането на мораториум на тока, в резултат на което сметките останаха посилни за хората миналата зима. Успешно приехме и доплащанията към бизнеса за енергоизточници, които се наложиха заради задълбочаването на енергийната криза и инфлацията. За първи път изведохме страната начело на европейската класация за ръст на икономиката. Всички социални плащания, за които говоря, станаха възможни благодарение на доброто управление на икономиката.

 

- На нея ли разчитате и новите управленски ангажименти, които поемате пред гражданите днес?

Точно така. Няма по-солидна основа от работещата икономика. Тя е гарантът за заетост, за високи доходи, за социални плащания, за развитие. Затова БСП ще е двигател на всяко решение, което ще даде свобода и мощ на бизнеса, а той по най-естествен път, без напрежението от политически натиск, рекет и пр., ще работи и ще осигурява средства в хазната, които ще гарантират социалните политики. Именно на тази база ние сме разчели продължаването на политиките си спрямо различните възрастови и социални групи българи. Младите хора отново са във фокуса на нашето внимание. Те са тези, които ще изведат страната от демографската катастрофа, която не успяхме да избегнем. Имаме солиден пакет за противодействие на демографската криза.

Планираме еднократната помощ при раждане на първо дете  да бъде 500 лв, при второ – 1000 лв, при трето – 1500 лв, а за всяко следващо – по 200 лв. Еднократното плащане за раждане на дете за майките-студентки да скочи от 2800 лв на 6500 лв. Ангажираме се държавата да покрива всички процедури за двойките с репродуктивни проблеми.

В следващия парламент „Коалиция за България“ е готова с мерките за нулев данък върху доходите от трудови дейности на българите до 26-годишна възраст. За всички ученици от 1 до 4 клас родителите предвиждаме еднократна помощ от 350 лв преди началото на всяка нова учебна година. Ще продължим да настояваме учебниците от 1 до 12 клас да са безплатни за всички ученици, както и лекарствата за децата до 14-годишна възраст.

 

- Като варненец-шеф на Националния предизорен щаб на БСП успяхте ли да намерите на Варна специално място в управленската програма на левицата за следващия мандат?

Варна е в сърцето ми. Въпреки националните ми ангажименти, аз съм тук, сред хората. Говоря с тях. Допитвам се до тях. Вслушвам се в тях. И неотклонно следвам убеждението си, че Варна има потенциала да бъде икономически гигант от европейски мащаб, и работя всекидневно това да се случи. Като председател на парламентарната Комисия по транспорти съобщения проведох срещи с двама потенциални инвеститори с една от най-големите компании в света, специализирана в строителство на пристанищни терминали, брегоукрепителни съоръжения, изкуствени острови и в драгажните дейности - „Jan De Nul“, със седалище в Белгия и най-голямата държавна строителна инженерна корпорация – китайската China Construction Third Engineering. Твърдя отговорно, че инвеститорският интерес към изграждането на новото товарно пристанище в района под кв. „Максуда“ във Варна е сериозен. Нямам съмнение, че именно това е проектът, който е нужен на Варна, за да се превърне града ни в сериозен икономически фактор в района на Черно море.

Изграждането на интермодалния терминал във Варна ще превърне града ни в икономически гигант и основен фактор на световната транспортна карта. Заедно с втори мост като част от коридора Север – Юг, който да свърже Истанбул, Бургас, Варна и Констанца, новата индустриална зона, която при управление на БСП гарантирано ще бъде изградена, Варна ще бъде не само водещо пристанище в транспортния коридор между Далечния изток и Западна Европа, а стратегически фактор в Европейската икономика.