Атанас Зафиров: Изберете номер 28 и аз ще направя така, че София никога да не забравя за Враца

Сеп 29, 2022 ВРАЦА Новини Избори 0 1279

Интервю на водача на листата на „БСП за България” за 6 МИР Враца Атанас Зафиров за Zovnews.com

Г-н Зафиров, честит рожден ден! Радвам се, че точно в този ден ще имаме възможност да поговорим за Вас в личен план и като водач на листата на БСП за България за област Враца. Как планирате да премине деня Ви, ще има ли време за празник, или ще работите?

Благодаря Ви, в разгара на предизборната кампания време за лични празници по-скоро няма. Днес сме на финала на дарителската ни акция, с която в навечерието на деня на поезията даряваме от името на нашата листа на читалища, библиотеки, домове за възрастни хора, пенсионерски клубове и други институции късче духовност, под формата на стихосбирки от български автори. Целият ден е свързан с тази инициатива, а вечерта сме на предизборна среща в  Селановци – най-голямото село в Северозападна България, с акцент българското земеделие и възможностите на региона за развитие. Разбира се, ще почерпя екипа и моето семейство, най-вече за здраве и успех в предстоящите избори.

Вие още от много млад сте се справял сам с множество проблеми, имам предвид времето, през което още 13-годишен сте излязъл на квартира в големия град, за да учите. Кои са най-важните житейски уроци от този период, които помните и до днес?

Връщате ме близо 40 години назад, в друго време и с други порядки, но замисляйки се, като че основните житейски уроци остават същите – да се научиш да се бориш сам с трудностите, да вярваш най-вече в себе си и своите възможности, да цениш малкото време, в което си със своите близки и да се научиш да го ползваш пълноценно, да вземаш сам своите решения и да носиш отговорност за тях. Моят баща беше военен, детството ми мина по границата и гарнизоните, където се възмъжаваше бързо и нямахме време за губене. Това ми помогна много и ме направи адаптивен, нещо което ми помага и днес.

Как се решихте да влезете в политиката и кои са вашите принципи, които никога не престъпвате?

В политиката влязох съвсем млад, на 18 години, с приемането ми в редовете на Българската социалистическа партия. Още като студент изпитах първите радости, разочарования и уроци от българската политика. Едно нещо обаче ме е водило през тези вече повече от 30 години – не предавай отбора, бори се докрай, дори когато изглежда безнадеждно. Нищо не е по-силно от идеала и любовта към Родината. От тези принципи съм се водил през годините, с това не бих направил компромис и занапред.

През вашата политическа кариера сте бил в много райони на България. Какво отличава Северозапада от тях?

Така е, политическата ми дейност ме заведе на практика във всяко кътче на България. Богат съм с познанствата си и контактите с хиляди обикновени български граждани, много от които наричам приятели и другари. С болка споделям, че Северозапада наистина е най-бедният икономически и системно неглижиран от държавата регион на България, а казват и в Европа. Това обаче не е направило хората по-малко патриоти и добри граждани – просто недоверието в политиците и системното неизпълнение на поети ангажименти към тях ги е направило по-малко доверчиви, затова аз знам, че доверието което получавам от тях е доверие в аванс – за него трябва да се бориш ежедневно и с реални действия.

Кампанията е към своя край, а Вие, заедно с останалите кандидати, се срещнахте с хората от много населени места в област Враца. Какво ви направи впечатление при тези срещи, какво ви докосна най-много?

Много неща ме развълнуваха и докоснаха истински. Аз съм емоционален човек и вечер до късно осмислям и анализирам събитията от деня, връщам лентата, гледам снимките и лицата на хората, мисля върху казаното от тях. И знаете ли какво – оптимист съм. Оптимист съм за този прекрасен, недостатъчно познат за повечето българи район, който през всичките дълги години на разруха и съсипия е запазил жив българския дух и вярата в доброто. Срещнах прекрасни млади хора, бъдещето на Северозапада, техните работливи родители, баби и дядовци – истински, горди българи

Българи, които не хленчат, не се огъват пред трудностите и много бързо усещат фалша и лицемерието. Затова за мен е истинско предизвикателство да се боря за тяхното доверие и честта да бъда техния глас в следващото народно събрание.

Кои са приоритетите на БСП за България относно област Враца?

Българската социалистическа партия винаги е била разумната, стабилна и мъдра сила в обществено-политическия живот на страната. Ние сме партията, която системно и последователно е отстоявала демократичните ценности, защитата на правата на българските граждани, както и техният социален статус и доходи.

Това са и нашите приоритети – справяне с икономическата и енергийна криза настъпили в резултат от войната в Украйна и дълго продължилата здравна пандемия от Covid 19, защита на социалните права на българските граждани, повишаването на доходите на работещите и пенсионерите, премахване на пазарният принцип в здравеопазването и образованието, нов модел на икономическо развитие, разширяване и защита правата на работниците, подкрепа на малкия и средния бизнес, регионалното производство, индустрия, земеделие, справедливост и съдебна реформа, защита на конституционния ред и прилагане на принципите на демократична, социална и правова държава.

Област Враца има няколко основни проблема за решаване – наваксване на икономическото изоставане, привличане на инвеститори и осигуряване на нови работни места, борба с демографската криза чрез конкретни регионални мерки, приоритетни инфраструктурни решения, възстановяване на болничното лечение и спешната медицинска помощ в общините със закрити здравни заведения, борба с битовата престъпност и допълнително полицейско присъствие в малките населени места.

 Как ще коментирате сигналите за купения вот?

Това е едно от най-отвратителните явления в новата ни политическа история. За съжаление в региона наблюдавам едно обществено примирение с тази позорна практика, което силно ме натъжава. Опитвам се да разбера и хората, които в пълното си отчаяние и финансова немощ прибягват до този краен метод за решаване на някаква еднократна нужда, но те трябва да разберат, че това не е решение, а задълбочаване на техните проблеми. Политиците, които изпращаме в парламента с купени гласове не само че нямат никакво намерение да работят реално за своите избиратели, но и живеят със самочувствието, че като са си платили за това, вече могат да правят каквото си поискат. Това завършва винаги  зле и много скоро излъганите хора излизат по площадите. Дълбоко ненавиждам т.нар. „търговци на гласове” и ще се боря с всичките си сили и енергия те да получат полагащото им се наказание от закона и обществено презрение. Апелирам към органите на държавната власт и гражданското общество да бъдем нулево толерантни към този порок, който изкривява демокрацията и ни налага  управление на малограмотни и алчни политици. Сметката винаги я плаща народа.

Ако отново бъдете част от управляващото мнозинство, какви ще бъдат вашите първи мерки за Северозапада? 

Спешно довършване на пътя Ботевград-Мездра, приемане на закон за създаването на Държавен фонд за устойчиво развитие на Северозападна България, срещи с кметовете от региона за търсене на спешни решения в здравеопазването и възстановяването на системата за достъпен обществен транспорт, създаване на законова и подзаконова нормативна база за стимулиране ускореното развитие на слаборазвитите региони, осигуряване на подкрепа в развитието на агро бизнеса в региона и стимулиране развитието на туризма. За тези мерки ще търсим подкрепата на всички народни представители от региона.

Вашето послание към избирателите.

Не продавайте гласа си. Гласувайте с емоция, но и с разум. Гласувайте за хора, които могат да изпълняват своите обещания. За социална и сигурна България. Изберете номер 28 и аз ще направя така, че София никога да не забравя за Враца!