Сергей Станишев: Времената са тежки за хората на духовността

Май 21, 2011 Новини БСП 0 1281

Времената са тежки за хората на духовността, на просветата, науката и образованието

Времената са тежки за хората на духовността, на просветата, науката и образованието. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на традиционната среща на ръководството на БСП и на ПГКБ с дейци на българската култура, наука и образование по случай празника 24 май. Лидерът на БСП изтъкна, че е важно хората да не се поддават на отчаянието, въпреки че общото усещане е за затъване в блато и липса на перспектива и изход. „Вярвам, че изход има", заяви Станишев. Той напомни, че БСП разработва свои управленски алтернативи, включително в сферата на образованието, науката и културата.

Председателят на БСП изтъкна усилията на предишното правителство за възраждането на българската духовност и култура, на образованието и науката. „Със сигурност не сме направили достатъчно. Но на фона на това, което се случва сега, много хора могат да оценят усилията и на Стефан Данаилов, и на правителството", добави Станишев. Той пожела здраве, оптимизъм и творческо вдъхновение на българските творци, учени и дейци на образованието. Лидерът на БСП се обърна към тях с думите: „Самочувствието на България идва от хора като вас, които позволявате този принос към световната цивилизация, който е започнал през 9-ти век, да се опазва, да се развива и да имаме самочувствие като нация".   

Депутатът от ПГКБ Стефан Данаилов отбеляза, че в историята ни има много големи събития, но без аналог е преклонението на българите към своята писменост, дейците на културата и творческия гений. „Гордея се, че БСП в своята 130-годишна история винаги е поставяла образованието, науката и културата сред най- важните си приоритети", каза още Данаилов. Той изрази тревогата си, че в страната ни нараства бездуховността.