БСП показа, че е постоянен и устойчив фактор в българската политика

Май 20, 2011 Новини БСП 0 1660

БСП показа, че е постоянен и устойчив фактор в българската политика

БСП показа, че е постоянен и устойчив фактор в българската политика. За да бъде партията с перспектива, е много важна работата на Националния политически институт. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев по време на  официалното учредяване на Националния политически институт на БСП „Димитър Благоев". В Института се включват досега съществуващите центрове към Националния съвет на партията - Център за стратегически изследвания и Център за исторически и политологически изследвания, както и новосъздаденият Център за политическо образование.   

„От създаването си БСП е мислеща и идейна партия", изтъкна Станишев. Той отбеляза, че през последните 20 години е натрупан сериозен опит в научните и изследователски звена към партията. Същевременно се полагат грижи за  политическото образование на младото поколение в БСП. Станишев изтъкна, че през последните години стотици млади социалисти са преминали през обучение.

Председателят на БСП отбеляза значението на по- доброто структуриране на научно-изследователската и политически-образователната дейност в БСП. По думите му е важно да се използва пълноценно потенциалът на лявата мисъл в България. Станишев отбеляза, че неслучайно Институтът носи името на Димитър Благоев - един от най- сериозните теоретици и публицисти в световната демокрация. Лидерът на БСП изрази надежда, че Институтът ще работи и развива контакти с леви неправителствени организации, фондации и институти. По думите му съвременното социалистическо движение трябва да намери отговорите на предизвикателствата на 21-ви век, стъпвайки върху теоретичните принципи и ценностната система на левицата.

Станишев с тревога отбеляза, че през последните години политиката се сведе до медийни прояви, конюнктурни отговори и пиар технологии. „Малко и трудно се говори за същността на политиката, за фундаменталните различия между лявото и дясното, между демократичните и популистките партии", добави лидерът на БСП. По думите му от вътрешния начин на функциониране на партиите зависи крайният продукт на тяхната работа, каква политика предлагат и какви резултати има тя за хората. „В този смисъл аз се гордея, че БСП е може би най- демократичната партия в България. Това е истинското богатство и източник на устойчивостта на БСП", заяви Станишев.

Директорът на Института Бойко Великов увери, че новата структура ще допринесе за развитието на политическата и на научната дейност на партията. „БСП трябва да се отвори към научния потенциал на нацията", заяви директорът на ЦИПИ Лиляна Канева. Тя изтъкна, че Институтът има амбицията да създаде свои звена в по- големите градове на страната, като такива вече съществуват в Пловдив и в Бургас. Канева отбеляза, че се подготвя учредяването на едногодишна постдокторантска стипендия за млади изследователи. Тя добави, че Институтът ще участва и в подготовката на БСП за предстоящите избори.