Бойко Борисов се опитва да отклони вниманието от собствените си провали с чужди оставки

Май 18, 2011 Новини БСП 0 1233

  С оставките на ключови позиции премиерът Борисов се стреми да отклони вниманието от личната си отговорност за провалите в редица политики

 

С оставките на ключови позиции премиерът Борисов се стреми да отклони вниманието от личната си отговорност за провалите в редица политики. С тези думи председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев коментира поредицата оставки в последните часове. По думите му може да се очаква освобождаването и на други министри - Трайчо Трайков, Мирослав Найденов, Нона Караджова. „Това не отменя нашето разбиране за вот на недоверие към кабинета", категоричен беше Станишев. Той с ирония отбеляза, че всеки път, когато БСП заяви, че се готви за вот на недоверие, министри започват да подават оставки. Председателят на БСП не изключи възможността да се искат и два вота на недоверие по различни теми.

Станишев изтъкна, че политиката на правителството се формира от министър-председателя и Бойко Борисов носи отговорност за работата на министрите. „При това еднолично управление нищо не се случва без знанието на министър-председателя", отбеляза лидерът на БСП. Станишев изтъкна видимия кадрови провал на правителството. По думите му ръководителят на НОИ беше освободен с много съмнителни мотиви. „Измиха си ръцете с нея", заяви Станишев и напомни оповестената информация за политически натиск за непрофесионални и неекспертни назначения в системата на НОИ. Лидерът на БСП заяви, че освобождаването на транспортния министър не е изненада. Той обвърза оставката му с вътрешни лобистки сблъсъци заради икономически интереси в кръговете около управляващите. „Не е тайна, че това е най- лобисткото правителство", отбеляза Станишев. Той даде пример с концесията на летище София, която по думите му е ненужна от гледна точка на интересите на държавата. По повод оставката на икономическия зам.-министър, Станишев напомни, че той е водил преговорите с руската страна по АЕЦ Белене и няма славата на сериозен преговарящ.