Веска Ненчева, БСП: Само качествено и силно образование може да изкара страната ни от безпътицата

Сеп 15, 2022 ПЛОВДИВ Новини Избори 0 653

15.09.2022 г.

„В България 15-и септември винаги и бил празник и тази година ще бъде така. Въпреки изпитанията, през които преминаваме в Подбалкана, децата ни ще имат своя празник и своя пръв учебен ден.“ Това заяви водачът на листата на “БСП за България“ в Пловдив-област Веска Ненчева в ефира на радио “Фокус“.

По думите ѝ всичко, което БСП е предлагала в 44-ото Народно събрание като опозиция, под формата на законодателни инициативи и алтернативни бюджети, е намерило добра реализация по време на последния парламент. „За краткия живот на това Народно събрание ние успяхме да изпълним голям процент от онова, за което се борехме, и което залагахме като политики. Така че кампанията ни в момента е следствие на това, което отстояхме и тази целенасочена политика има своите резултати. Хората оценяват добре работата ни и ни подкрепят“, коментира кандидатът за народен представител.

Според Веска Ненчева основната философия на българското образование е то да бъде качествено, а за да стане това е необходима корекция при финансирането. „Това е свързано с увеличаването на учителските заплати. Но когато учителите са натоварени с неприлежащи на тях административни задачи, се губи ефектът от всичко това. Следващият момент е свързан с финансиране на материалната база на всички училища - те трябва да бъдат равнопоставени. Още един от основните ни моменти е преразглеждане на учебните програми, които трябва да отговарят на възрастовите възможности на децата ни“, посочи социалистът като част от стъпките, които трябва да се преследват в държавната политика. Веска Ненчева допълни и лична кауза, заедно с колегите ѝ от левицата, като част от парламентарната Комисията по образование, а именно силното застъпване на родолюбиви теми в учебните ни програми.

Във връзка с предстоящите избори социалистът обясни, че според политическата логика избирателната активност ще пада, заради изгубеното доверие в институциите, но сподели нещо обнадеждаващо: „В първите дни хората от бедстващите села не искаха да се виждат с политици, не искаха да коментират, но последните няколко дни има хора, които казваха, че точно сега всички трябва да отидем на избори, защото ако нямаме редовно правителство, ще продължим да тънем в калта. Само редовно правителство може да реагира бързо и адекватно“, обясни тя.

На финала Веска Ненчева се обърна към избирателите: „Само качествено и силно образование може да изкара страната ни от безпътицата, която цари последните няколко десетилетия. Затова на 2-ри октомври без емоция, със здрав разум и добре осъзнато право на избор, хората трябва да гласуват за партията, която най-ясно отразява тяхното желание и тяхното виждане за стабилна, солидарна, социална и здрава България“, заключи тя.