Сергей Станишев: България се справяше с кризата до идването на ГЕРБ на власт

Май 11, 2011 Новини БСП 0 1408

България се справяше добре в първите няколко месеца на кризата, до смяната на правителството

България се справяше добре в първите няколко месеца на кризата, до смяната на правителството. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев. Той участва в среща-дискусия на тема: „Има ли бъдеще за България" по покана на студентите от Сдружение „Информационен младежки съюз". Лидерът на БСП припомни, че предишното правителство не допусна финансова криза, имаше засилена инвестиционна активност от държавата, както и активна социална политика. В резултат на това до лятото на 2009 година усещането за криза беше смекчено. Проблемът според Станишев идва от последните 20 месеца, когато бяха допуснати сериозни грешки. За пример той даде политиката на управляващите, която не стимулира икономиката, както и намесата на държавата по най-лошия начин - преразпределяйки пазари, като ограничава едни стопански субекти, в полза на други. Лидерът на БСП обясни, че по време на криза е много важно държавата да вдъхва предсказуемост. Със съжаление той изтъкна, че в България се случва точно обратното.

Станишев изтъкна, че позицията му винаги е била за това да има прозрачност и принципност в политическите битки. По думите му стабилна демокрация може да има, само ако е налице устойчива партийна политическа система с различни идеологии и състезание на политически платформи. Според лидера на БСП у нас за съжаление това се подменя все повече от пиар стратегии, от харизма, от популизъм, от конюнктурни теми, които заместват истинската политика. Станишев отбеляза, че през последните две години има отстъпление в свободите и в развитието на гражданското общество. 

Попитан за идеала, към който българите трябва да се стремят, председателят на БСП отговори, че това е държава, в която гражданите са свободни и всеки един, независимо от етническия си или социален произход, има шанса да се реализира при равни условия. „Държава, която се ползва с доверие, представляваща интересите на гражданите", добави Станишев.  На въпрос на участник в дискусията за идеалите на левицата, той коментира, че новата програма на БСП, приета през 2008 година, споделя ценностите и идеологията на европейските социалисти и европейската социалдемокрация. Станишев изтъкна, че БСП е единствената партия, която се опита да даде своя визия за България в контекста на „Европа 2020". Той добави, че идеологията на БСП се основава на справедлива държава, свободни граждани и солидарно общество.

По повод демографката криза в страната Станишев отбеляза, че последното преброяване на населението показва тревожни тенденции. По думите му България - и като географска територия, и като държава - ще продължи да съществува, въпреки най-лошите демографски сценарии. Въпросът според него е какво ще бъде съдържанието.    

Процесът за Водното огледало в Кърджали е поредният политически процес, който се води с измислени доказателства, заяви Станишев в отговор на журналистически въпрос след срещата. По думите му през последните седмици балоните, които бяха надувани от министър Цветанов и от немалко прокурори, започват да гърмят. „Това е, когато правиш правораздавателна политика, не с цел постигане на резултати и раздаване на справедливост, а с цел зрелища", коментира лидерът на БСП. Той напомни грубото насилие на полицията по случая със задържането на Тенчо Попов, както и обвиненията срещу бившия министър Цонев, които падат в съда. „Съдът не иска приказки, иска доказателства", добави Станишев. Той отбеляза развитието по делото срещу Емилия Масларова и добави, че става все по-очевидно, че обвиненията носят подчертано политически характер.  Станишев определи като лъжлива тезата „ние ги хващаме, те ги пускат". „Те хващат без доказателства, за да покажат „хващане", да се снимат на камерите, понякога по много безобразен начин и след това не издържат доказателствата в съда", добави Станишев.