Пактът Евро плюс не решава проблемите на новите страни-членки като България

Пактът Евро плюс е разработен така, че да покрие повечето проблеми на старите развити икономики и в много по- малка степен покрива проблемите на новите страни-членки

Пактът Евро плюс е разработен така, че да покрие повечето проблеми на старите развити икономики и в много по- малка степен покрива проблемите на новите страни-членки. Това заяви депутатът от ПГКБ Пламен Орешарски в пленарна зала след представянето на Пакта. Орешарски изброи няколко неблагоприятни ефекта, които Пактът ще има за страната ни. Според него косвено ще бъдем принудени да увеличим данъчната ставка на прякото корпоративно облагане и да прибегнем до увеличение на други данъци. „Механизмът за обща корпоративна данъчна основа ще изиграе негативно влияние върху България", категоричен беше депутатът. Той обясни, че има риск от забавяне на растежа, свиване на заетостта и загуба на чуждестранни инвестиции.   

Орешарски изтъкна, че ограниченията за заплащането на труда имат различен икономически смисъл в развитите страни и в новите страни-членски. Според депутата без растеж на доходите не е възможно да се реализира ускорен икономически растеж. „Едно по- сериозно ограничаване на доходите ще доведе до възпрепятстване на стимулите растеж, иновации и квалификация на кадри", заяви Орешарски. Той изтъкна, че в развиващите се страни икономическите индикатори се движат в по- широк диапазон и напомни, че България е имала положителна текуща сметка през последните 20 години само през 1996г. Според депутата от левицата системата за вноски в т.нар. „спасителен фонд" също не е докрай справедлива. По думите му България и Естония ще внесат най- много във фонда. Пламен Орешарски отбеляза, че след тежката криза Европа има нужда от подобряване на устойчивостта на публичните финанси и на конкурентоспособността на икономиките на страните-членки. „Ние подкрепяме тези цели", заяви депутатът, но изтъкна важността на детайлите по този въпрос.