Декларация на ПГ на Коалиция за България

Май 04, 2011 Новини БСП 0 1489

ДЕКЛАРАЦИЯ  На Парламентарната група на Коалиция за България Прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев   Влизаме в шестата сесия на това Народно събрание

ДЕКЛАРАЦИЯ

 На Парламентарната група на Коалиция за България

Прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев

 

Влизаме в шестата сесия на това Народно събрание. В рамките на тази сесия ще се навършат две години от управлението на ГЕРБ. Преди малко г-н Велчев заяви, че ГЕРБ държат на обещанията и ежедневно работят за тяхното изпълнение. Това ме навежда на разсъждението, че все повече в България се очертават две реалности, два свята. Едната е виртуална, в която съществува правителството и управляващата партия. Само преди една седмица г-н Бойко Борисов заяви в Хърватия, че в България се живее добре. Незнам колко българи споделят това мнение на министър-председателя. Другият свят е реалният свят, в който ежедневно огромна част от българите се борят вече за оцеляване. Този живот става все по- труден. Само вчера излязоха данните, че за едно нормално достойно съществуване на четиричленно семейство са нужни над 2000лв. на месец. Това означава, че и двамата родители трябва да са работещи и да получават по над 1000лв. Цената на основните хранителни стоки нарасна драматично и животът действително става все по- труден. Затова приоритетите, които бяха изтъкнати от ПГ на ГЕРБ, изглеждат твърде откъснати от реалната икономическа и социална ситуация в България.

Аз си спомням началото на работата на това Народно събрание - юли 2009г., спомнете си го и вие. Тогава имаше ставане на крака пред министър-председателя, аплодисменти, преминаващи в овации. Тогава имаше действително безпрецедентна подкрепа за партията ГЕРБ, която спечели голямо доверие на българските граждани. Имаше и възторг на медиите. Като че ли в онзи период беше постигната една приказка за единството на партията и народа, ставаше дума за партията ГЕРБ. И аз питам - къде е всичко това днес? Няма го, няма го в българското общество извън тази зала. Пропиляхте уникален кредит, с който разполагахте в началото на мандата. Пропиляхте го в празни приказки, изявления, пиар акции, измислени полицейски операции с много медийно покритие, но с много малък резултат.

Продължавате да говорите за политическата воля - един изтъркан вече шаблон на ГЕРБ. Аз незнам дали осъзнавате колко нелепо звучи това днес за повечето българи. Ще ви кажа защо, стъпвайки само на ангажиментите, обещанията, които направи вашето правителство в началото на мандата и след него.

Министър-председателят заяви, че за три години България ще стане средноевропейска държава. Министър Дянков обяви седем фундаментални реформи в публичния сектор, които щели да се правят. Министърът на финансите обеща увеличена събираемост на приходите в хазната, защото щели да спрат кражбите на „лошата тройна коалиция". Обещахте и спешно членство в ERM2, а оттам - и в Еврозоната. Трябваше през март тази година България да стане пълноправен член на Шенгенското пространство. Ангажирахте се с привличане на много повече външни инвестиции за България. Обещахте възстановяване на доверие на ЕС, ускорено усвояване на еврофондовете. И на последно, но не по значение място - обещахте, че ще бъдете различни от всички останали партии до сега, че ще има прозрачност, публичност и работа в интерес на всички граждани. И питам - кое от тези обещания се е състояло? Къде е средноевропейската държава в България или движението към нея? Вървим в обратна посока. Българите прогресивно и масово обедняват през последната година. С натрупаната инфлация всеки един човек за управлението на ГЕРБ е обеднял с около 10%. Това е реалност и никакви действия не се предприемат.

 Нещо повече - наскоро правителството прие Националния план за реформи, основния документ за политиката на държавата в икономическата, социална и всички други сфери. Какво пише там - че първото увеличаване на доходите в рамките на мандата на ГЕРБ ще бъде през юли 2013г., в самия край на мандата. Пропускаме 2009г., 2010г., 2011г., 2012г. Какво се получава? Абсолютна измама с доходите на българските граждани!

Кажете ми - какви реформи реализирахте за това време? В администрацията ли? Защо тогава разходите за публична администрация за тази година са със 128млн.лв. повече отколкото през миналата? В здравеопазването цари пълен хаос. Има реален и крещящ недостиг на лекарства за онкоболни, за други социално значими болести. Да не говорим, че цените скочиха невероятно при децентрализацията на обществените поръчки в тази област. В научните изследвания ли има реформи? Една година подлудихте академичните среди с намерения за закриване на БАН. Накрая се отказахте, само че за този период около 1000 души напуснаха академията и са нанесени реални щети върху научния потенциал на България.

Къде е обещаната събираемост в бюджета? Защо през 2010г. с 2млрд.лв. по- малко събрахте? Нали трябваше да има ред, прозрачност, свързване на различни агенции и оттам 2 млрд.лв. повече? Само за първите три месеца за тази година дупката в бюджета е около 740млн.лв. И аз задавам въпроса - къде е фискалният резерв, който ви оставихме? По последни данни от 8,2 млрд.лв. той е спаднал на 4,7млрд.лв. Къде са парите и за какво са похарчени? Кой български гражданин е усетил ефекта от това харчене и запушване на дупките от правителството на ГЕРБ? Да не говорим за това, че през тази година харчите с 450млн.лв. повече за първите два месеца, отколкото през 2009г. Нали обвинявахте предишното правителство как харчело предизборно? Вие сега какво харчите? Не събирате парите, харчите, увеличавате дълга и товарите всеки един български гражданин.

Какво става с Еврозоната? Къде е перспективата за нашето членство в нея? Вместо нея се предлага членство н Евро плюс, където има повече задължения за България и още не сме провели обещания дебат по тази тема в Народното събрание. Спомена г-н Велчев, че техническите критерии за Шенген най- сетне са изпълнени. Радвам се. Но въпросът не е само технически. Въпросът е и на политическа подкрепа за правителството. Работа на правителството е да осигури тази подкрепа, за да се реализира този национален приоритет. Не говорете, че саботираме - много добре знаете, че Групата на ПЕС подкрепя членството на България в Шенген. Да не говорим за преките чуждестранни инвестиции в нашата страна, които се сринаха три пъти. Губите все повече доверие и в страната, и в ЕС. Още сме на 10% усвояване на еврофондовете, започнаха и да ги спират, както в екологията. Вчера излезе коментар от Ройтерс, където ситуацията в България е описана като корупция, престъпност и шуробаджанащина. Кое е промененото? В средата на мандата сте! Кое сте изпълнили? И това няма как да не се отрази върху отношението на хората към вас.

Преди време министър-председателят Бойко Борисов заяви, че толкова може да свърши. Ако толкова може да свършите от вашите обещания, които поехте след изборите и нищо не сте реализирали, тогава по- добре да си ходите.