Любен Корнезов: ГЕРБ създава парламентарни мутанти

Апр 21, 2011 Новини БСП 0 1209

  Управляващите се страхуват левицата да поеме председателството на антикорупционната комисия в парламента   Що е парламентаризъм и има ли почва у нас - с този въпрос депутатът от ПГКБ Любен Корнезов се обърна към мнозинството от ГЕРБ, след като управляващите правят опит за пети път да променят правилника за дейността на парламента, както им е угодно

 

Управляващите се страхуват левицата да поеме председателството на антикорупционната комисия в парламента

 

Що е парламентаризъм и има ли почва у нас - с този въпрос депутатът от ПГКБ Любен Корнезов се обърна към мнозинството от ГЕРБ, след като управляващите правят опит за пети път да променят правилника за дейността на парламента, както им е угодно. „Това е недопустимо, това е деформация на парламентаризма, това е мутант на парламентаризма", възмути се Корнезов. Той опита да обясни на депутатите от ГЕРБ, че парламентаризмът не означава само правилник, а традиции и правила, които не се променят според всеки политически калпак. „Не се законодателства така. Футболът и шахът са велики игри, защото не си сменят правилата", обърна се Корнезов към мнозинството депутати. Той остро възрази срещу текста „Анти-Великов", с който управляващите искат да попречат на депутата от ПГКБ Бойко Великов да поеме председателството на антикорупционната парламентарна комисия от следващата сесия. „Не става въпрос за справедливост, а за обикновена сделка, поръчка, която трябва да изпълните, обърна се зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков към групата на Атака. Миков изтъкна, че антикорупционната комисия в парламента е засипана от сигнали за корупция.

„Какви сигнали има в момента в комисията, които трябва да бъдат потулени и да не гръмнат поне до изборите?", попита секретарят на ПГКБ Мая Манолова. По думите й ГЕРБ се страхуват какви още злоупотреби ще лъснат до изборите. Манолова припомни проверката на финансирането на гражданско сдружение ГЕРБ. „Има ли сигнали срещу членове на ръководството на ГЕРБ", попита още Манолова.

Депутатът от ПГКБ Бойко Великов изтъкна, че сигналът, който се отнася до Цветан Цветанов е прекратен именно заради гласуване в комисията. Великов изрази недоумението си, че като член на комисията научава за постъпили сигнали от медиите.

Най- абсурдният конфликт на интереси днес в България е, че министърът на вътрешните работи е шеф на предизборния щаб на управляващата партия. По- голям абсурд от това  здраве му кажи, заяви зам.-председателят на Народното събрание Георги Пирински. „Ставате смешни пред цял свят и пред българските граждани. Кого си мислите, че заблуждавате", обърна се Пирински към мнозинството. По думите му Цветан Цветанов ще се чувства задължен да направи и невъзможното, за да спечели изборите, защото такава е целта на шефа на предизборния щаб. „И вие ще ми кажете, че той ще бъде неутрален! Глупости!", възмути се Пирински.

В разгара на парламентарния дебат Мая Манолова предупреди, че настава пълна каша в гласуването и се нарушава парламентарния правилник. След тази нейна забележка председателят на Народното събрание Цецка Цачева отложи гласуването на проекторешение за промяна в Правилника за дейността и организацията на парламента.