Декларация на Парламентарната група на Коалиция за България

Апр 20, 2011 Новини БСП 0 1556

  Трети ден във фокуса на общественото внимание е проведеното под патронажа на депутат от ПП ГЕРБ г-жа Красимира Симеонова ученическо състезание в Пещера

 

Трети ден във фокуса на общественото внимание е проведеното под патронажа на депутат от ПП ГЕРБ г-жа Красимира Симеонова ученическо състезание в Пещера. „Ние сме ГЕРБ, с теб сме по-силни" са изписвали учениците, решавайки исторически и логически задачи.

Днес всички инициатори и организатори на това скандално събитие са изненадани от него и се извиняват и разграничават от станалото.

Пресцентърът на ПП ГЕРБ разпространи съобщение за дръзновеното мероприятие на партията в Пещера, а след два дни - и съобщението за извинението на г-жа Симеонова.

Стана ясно, че инициативата е на младежката структура на ГЕРБ, чийто председател е служител в общината. Предложението за спортното състезание е на обединения детски комплекс в Пещера, който е звено в системата на училищното образование, а не на политическа партия ГЕРБ. Официалната покана е на община Пещера с кмет от ПП ГЕРБ. Лицето на инициативата е депутатът от ГЕРБ Красимира Симеонова.

Днес г-жа Симеонова е изненадана от станалото и съжалява, че не е прегледала сценария. Кметът твърди, че е дошъл само, за да връчи наградите, но е разрязал торта с логото на ГЕРБ. Заявява, че участниците са ученици до 8 клас, но истината е, че са се включили представители на двете професионални гимназии и средното общообразователно училище.

Чрез медиите научихме, че всички, допуснали това скандално събитие, проверяват случая. Проверка прави кметът на Пещера, чиято администрация е формалният организатор. Проверка прави и регионалния инспекторат по образование. Министърът на образованието чака резултатите от тази проверка.

А какво всъщност не ви е ясно?

Ясно е, че е недопустимо - български политици да нарушават грубо изрични законови разпоредби, в случая Закона за закрила на детето и Закона за народната просвета.

Ясно е, че е нередно, неморално и неприлично да употребяваш деца за партийни цели.

Ясно е, че нямаше да чуем нито дума на разкаяние, извинение и осъждане от страна на представителите на политическа партия ГЕРБ, ако срещу поведението им не беше реагирала остро обществеността в Пещера.

Ясно е и друго:

Днес, в 22-та година от началото на демократичните промени в България една политическа партия ГЕРБ публично показва, че законите и демократичните принципи могат да бъдат обезличени от политическата арогантност, че партийното самочувствие може да неглижира общественото приличие и политическия морал.

Това партийно самочувствие поиска да постави в църквата „Св. Винченцо и Анастасий" висока тежка златна плоча, на която също със златни букви е изписано името на министър-председателя Бойко Борисов и предизвика отрицателната реакция на Ватикана.

С това партийно самочувствие беше поставена табелата с надпис „Построено от ГЕРБ" пред новооткрития дом за възрастни хора в Ботевград изграден всъщност с парите на българските данъкоплатци.

С тази партийна арогантност, със заплахи и натиск, областните кадри на ГЕРБ ограничават участието на гражданите в организираните от БСП публични изяви. Изброяването може да продължи.

С тази партийна арогантност министърът на вътрешните работи е и председател на Предизборния щаб на политическа партия ГЕРБ.

Ясно е, че днес сме свидетели на системна употреба на властта за партийни цели. Станалото в Пещера е поредният, но скандален случай, защото за тези цели са използвани деца. Това, което обединява всички тези действия, е очевидният стремеж на ГЕРБ да задържи властта на всяка цена и с всички средства.

Не е ясно обаче кога е редовното заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и каква е нейната политическа позиция по случая - и то изречена сега, без стремеж станалото да бъде неглижирано и забравено.

Затова ПГ на Коалиция за България настоява поведението на народния представител от ГЕРБ Красимира Симеонова да бъде разгледано от Парламентарната Комисия по корупция, конфликт на интереси и парламентарна етика. Защото когато един народен представител нарушава нормите на общественото приличие и публичния морал - това е етичен проблем. Защото когато един народен представител нарушава законите - това е етичен проблем и не само.

Госпожи и господа,

Напомняме ви, че една държава е стабилна и перспективна тогава, когато всеки представител на властите в нея е на нивото на исканата от гражданите институционална и човешка отговорност. Казваме ви го като представители на партия със 120-годишна история, която много добре знае, че не партийната грандомания и политическата агресия, а обществената потребност от грамотни управленски и политически действия определя дълголетието на партиите и политиците.