ГЕРБ се страхуват от неудобни въпроси

Апр 20, 2011 Новини БСП 0 1362

  Управляващите искат да запушат устата на хората, чиито въпроси звучат по време на парламентарния контрол   Мнозинството е на път да сътвори поредните безумия

 

Управляващите искат да запушат устата на хората, чиито въпроси звучат по време на парламентарния контрол

 

Мнозинството е на път да сътвори поредните безумия. Това заяви зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов в Народното събрание по повод готвените промени в Правилника за организация и дейността на парламента. Найденов отбеляза, че управляващите се опитват да осакатят и парламентарния контрол, след като лъсна тяхното некачествено законодателство, лобизъм и лош пленарен дебат. Депутатът поясни, че мнозинството иска да ограничи контрола до три устни въпроса към министрите, като всички останали въпроси се задават писмено. Второто предложение е за промяна в срока на ротация на председателя на Комисията за предотвратяване на корупцията, парламентарната етика и конфликта на интереси. Ангел Найденов изтъкна, че ако тези промени станат факт, ще се проведат консултации с политическите сили, които не са съгласни с подобни ограничения, за да се сезира Конституционния съд.

Секретарят на ПГКБ Мая Манолова беше категорична, че неудобните въпроси няма да бъдат спестени на управляващите. „Ще продължим да им ги задаваме чрез медиите, чрез уличните протести и ще изнесем парламентарния контрол пред парламента", заяви Манолова. Според нея с наближаването на изборите ГЕРБ все повече ще се страхуват от неудобни въпроси, от разкрития за злоупотреби и конфликти на интереси. „ГЕРБ искат да запушат устата не на опозицията, а на хората, чиито въпроси звучат по време на парламентарния контрол", обясни депутатът от ПГКБ. Манолова изтъкна, че хората искат да чуят отговорите на министрите, а не писмени отговори, написани от чиновници. „ГЕРБ искат да ни превърнат в пощальони на кабинета", добави депутатът. Манолова предложи вместо да се ограничава контролът, да се организират курсове за министрите и депутатите от ГЕРБ, които имат затруднения с говоренето и четенето и често сричат подготвените си отговори. Според нея вторият голям страх на управляващите е от Комисията за противодействие на корупцията и конфликта на интереси, чийто председател от следващата сесия би трябвало да бъде депутатът от ПГКБ Бойко Великов. Манолова обясни, че с предложенията на мнозинството за промени председателстващ ще остане представителят на Атака. „Това е поредната проява на страх и ужас у управляващите да не лъснат техните злоупотреби в периода до изборите", заяви Мая Манолова.