Сергей Станишев: Без адекватна социална политика не може да се говори за устойчиво общество в България

Апр 18, 2011 Новини БСП 0 1524

Без адекватна социална политика и социална интеграция на всички хора не може да се говори за устойчиво общество в България

Без адекватна социална политика и социална интеграция на всички хора не може да се говори за устойчиво общество в България. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев по време на публичното обсъждане на Управленския проект на БСП „За нова социална България". Станишев изтъкна, че социалната политика винаги е била приоритет за партията. Той напомни, че в миналото именно левицата има заслугата страната ни да се дефинира като социална държава. Днес БСП поставя на обществено обсъждане проекта си в тази сфера. Той е съобразен с визията за средносрочното развитие на страната ни в стратегията на левицата „България 2020".

Станишев набеляза основните приоритети в Управленския проект. На първо място е политиката за заетост и нови качествени работни места. На второ място е социалната сигурниост в страната и категорична ревизия на т.нар „пенсионна реформа" на ГЕРБ. На трето място е социалната интеграция на хората с увреждания и хората от ромски произход. „Това са мерки, от които обществото има нужда", добави лидерът на БСП.

Според Сергей Станишев БСП и европейската левица трябва категорично да се противопоставят на демонтажа на социалната държава, който върви както в България, така и в Европа. Според лидера на БСП се прави опит да се подмени същността на ЕС. Той даде пример с пакта „Евро плюс", който засяга основни принципи на европейската социална държава. Станишев напомни, че предишното правителство прие цялостен пакет от мерки в отговор на най- дълбоката системана криза в света. Благодарение на тези мерки до юли 2009г. мащабът на кризата не се усещаше толкова остро в страната ни. С идването на ГЕРБ на власт обаче тази тенденция беше обърната. Станишев напомни, че те дойдоха на власт с атрактивни обещания, а миналата година самият премиер обеща България да стане средноевропейска държава. В действителност обаче управляващите тласкат страната ни в обратната посока, като се правят икономии за сметка на социалните ангажименти на държавата.

Директорът за България на фондация „Фридрих Еберт" Марк Майнардус отбеляза, че социалната политика дълго време е била пренебрегвана за сметка на икономиката. Сега обаче според него социалните проблеми се задълбочават и е важно политиците да обърнат внимание на този проблем. Майнардус изтъкна, че съвместно с фондацията БСП започва поредица от дискусии по Управленските проекти на левицата. Само така, в диалог с хората, работодатели, синдикати и НПО БСП може да отговори на очакванията на обществото.

Управленският проект на БСП беше представен от председателя на Съвета по труда и социалната политика в Националния съвет на БСП и председател на парламентарната социална комисия Драгомир Стойнев. Социалистите предвиждат създаване на 200 000 нови работни места и намаляване на безработицата под 8%. Стойнев отбеляза, че само за 2010г. 110 00 българи са загубили работата си, а безработицата е нараснала с 3,4%. По думите му  в страната ни се появява феноментът „работещи бедни" - хора, които въпреки че работят, не могат да осигурят на себе си и на семейството си достоен живот. Сред мерките, които предлага още БСП, е въвежданетио на механизъм за обвързване на минималната работна заплата като 50% от средната работна заплата. Социалистите предвиждат възстановяване размера на осигурителната вноска за фонд „Безработица" на 2% и достигане на средната работна запалта до 60% от средната в ЕС. Друга мярка е повишаване на максималния осигурителен доход, увеличаване на вноската за фонд „Пенсии" и ежегодно осъвременяване на пенсиите. Ключов момент в Управленския проект е отмяната на т.нар. „пенсионна реформа" на ГЕРБ. Стойнев изтъкна, че БСП отстоява политиката за увеличаване на доходите и стимулиране на търсенето. Той поясни, че социалистите подготвят отделен Управленски проект за демографската политика, в която ще се обърне специално внимание на младите хора, майките с деца и семействата.