До празника на Бузлуджа трябва да бъде определена кандидат-президентската двойка на БСП за изборите

Апр 18, 2011 Новини БСП в медиите 0 1135

Интервю на секретаря на НС на БСП Евгений Узунов за предаването „Неделя 150" по БНР:   Водещ: Продължаваме с политически новини

Интервю на секретаря на НС на БСП Евгений Узунов за предаването „Неделя 150" по БНР:

 

Водещ: Продължаваме с политически новини. След заседанието вчера на социалистите, национално съвещание, на което се определяха стратегиите за изборите. Нека чуем господин Евгени Узунов. А вие, господин Узунов, ще се занимавате с предизборните кампании, нали така? В каква роля ще бъдете вие? Оглавявате вероятно някаква структура?
Евгений Узунов: Не. Председател на предизборния щаб е Сергей Станишев, председателят на партията. Аз съм в състава на предизборния щаб. Там сме 18 човека.
Водещ: Вие сте главен секретар, ако не греша?
Евгений Узунов: Секретар съм на Националния съвет на партията. Ние нямаме длъжност главен секретар.
Водещ: Сега, обаче, е необходимо да поясните какъв е изводът от националното съвещание.
Евгений Узунов: Ами вижте, главно то имаше работен характер и онова, което искахме и, струва ми се, го постигнахме в много голяма степен, беше с целия актив - председатели на общински партийни съвети, на областни партийни съвети, парламентарната група на Коалиция за България, членовете на Националния съвет и ръководствата на партиите от Коалиция за България, в съвсем работен порядък да си поговорим какво, кога и как правим за успешна изборна кампания. Известно е сигурно вече, че са определени нашите срокове за номинации на представители в местна власт и за президентската институция. Нашата идея е до края на април и май всъщност на събрание на основните организации, т.е. всички социалисти, в които могат понякога да участват симпатизанти на партията, да обсъдят това въпрос и да направят своите предложения, т.е. своите номинации за кметове, за съветници в общинските съвети. По същия начин да се направят предложения за президент и вицепрезидент. И някъде до края на юни конференциите на общинските партийни организации, които са всъщност най-широките, най-представителните форуми на партията, да вземат съответните свои решения на базата на предложенията, които са получили. Така че до края на юни ние ще имаме сигурно номинирани кандидати за кметове и за общински съветници. Нашата амбиция е до края на юли, т.е. до празника на Бузлуджа, който, обичайно на 1 август, както знаете, ние отбелязваме, а тая година има и 120 години - по-особена дата от основаването на партията, Националният съвет и конгресът на свое заседание да определят кандидатпрезидентската двойка. Опитваме се по най-широко достъпен и демократичен начин, няма по-широк форум и по-представителен от конгреса на партията, на заседание на конгреса да бъде определен кандидатът за президент и за вицепрезидент, който партията ще издигне.
Водещ: Т.е. да се гласува с залата подредбата на претендентите за славата?
Евгений Узунов: Да, може и така да се каже.
Водещ: Но тази форма не излезе ли много усложнена? Това всъщност е форма на първични избори, нали така? На вътрешнопартийно гласуване.
Евгений Узунов: Да, може и така да се каже. Ами вижте, госпожо Маринкова, обикновено се лутаме и сме критикувани, люшкаме се между двете крайности. Понякога казват: „В много тесни състави определяте вашите кандидати". От друга страна пък, когато тръгнем на такъв подход, който сега очертах, някои казват: „Ама много е сложна тая система, много е широк обхватът на хората". Струва ми се и така на принципа на пробата и на грешката. Тоя път максимално широко консултиране с членовете на партията, за да можем да стигнем до общо решение. Разбира се, и по устав Националният съвет има правото и задължението да вземе окончателно решение. Но искаме да чуем все пак какво мислят хората, за да сме съзвучни, да сме в една посока, тъй като тръгнем да готвим кампанията, ако ръководството мисли едно, а членове, симпатизанти, гласоподаватели мислят друго, очевидно няма да успеем.
Водещ: Има ли нещо друго, което беше важно за критериите, които вие вчера разисквахте? Какъв е превесът, каква е философията на издигане на един кандидат?
Евгений Узунов: Що се отнася до представители в местната власт, мисля, че вчера, то беше и в дискусията беше отразено, търсят се хората, които обществото признава като компетентни, като грамотни, като хора, които могат да решават местните проблеми. Тук сме готови да надхвърлим всякакво партийно тесногръдие, или партиен инат, или партийно капсулиране, защото ние сме наясно, че не винаги лидерът на партията е най-подходящия човек за кмет. За да си кмет се искат много качества, затова ще търсим и в своите редици, и извън тях хора, които ще стоят зад нашата платформа, които ние сме готови да подкрепим и които могат да свършат работа. Общините гъмжат от проблеми, това е известно на всички вече много години. Така че този избор е много важен, често пъти, дори вчера стана дума, някак президентският избор е повече екзотичен, по-емоционален, но истинската власт е в местните органи и най-важно е да се изберат подходящи хора за кметове и подходящи хора за общински съветници. В техни ръце е властта и възможността да решават въпросите на хората.
Водещ: Често пъти става дума за много сложни конфигурации на коалиране. Това като че ли е проблемът на втория тур.
Евгений Узунов: Това е проблем за нас като партия доста стар вече в годините на прехода, но струва ми се, той не е само за БСП характерен. Има много случаи наистина на сложно коалиране, което с просто око се вижда, че е безпринципно. Такова коалиране ние няма да допуснем. Като, пак казвам, сме готови да подкрепим всякакви кандидатури на очевидно способни хора, които имат умението и се вижда, че ще могат да работят успешно, дори и да не са членове на партията. Искаме да избягаме от партийно тесногръдие, но в същото време искаме да избягаме от безпринципни пазарлъци.
Водещ: Това действително трябва да се доказва в движение. Сега, вестник „24 часа", който отбелязва 20 годни утре и тази дата ние ще отбележим допълнително, прави една закачка в своя днешен брой - от една страна отразява изказването на Сергей Станишев: имаме 10 за президент, по-добри от Бойко. До него разполага публикацията, която говори за среща на Георги Първанов, на която млада избирателка в детинска възраст посочва, че много харесва Стефан Данаилов, на която президентът отговаря: той и за президент става. Това представлява действително един любопитен ъгъл на вестника да сравни визиите за кандидат-президентските избори. Какво мислите вие за това?
Евгений Узунов: Какво да ви кажа, това е сложен въпрос за нас. Известно стана вече, публично го казахме, възможни са два подхода. Единият е по-чисто партиен профил, какъвто е например Стефан Данаилов. Стефан Данаилов е член на Националния съвет на партията, дългогодишен член на ръководството, народен представител от БСП. За всеки е ясно, че той е еднозначен представител на партията. Друг възможен подход е човек, който не непременно членува в партията, но е човек с ляво мислене, обществено значимо име, човек, който хората познават, на който миха могли да се доверят, защото много важно е кой какво от българите очаква от президента. Очевидно поради нашата Конституция, президентът разполага, разбира се, с конституционна и с морална власт. Той трябва да бъде гарант за конституционния характер на държавата, за републиканския характер на държавата, за нормалното функциониране на институциите и затова тук нямаме още готовност. Затова нищо не крие сигурно и Сергей Станишев, аз не знам кои 10 той е имал предвид, но тези месеци тук един-два, които са пред нас, имаме тази задача да намерим хората, които могат да отговорят на обществените очаквания.
Водещ: Има една стратегия, която се нарича да играеш с неизбираем кандидат. Тя е прилагана в името на някакво вероятно егоистично оцеляване на партийна кохорта.
Евгений Узунов: Ние сме страдали много от такива подходи, главно на местни избори. За президентски не, но на местните избори сме давали жертви заради такъв подход. Той е не логичен. Някои казват: абе трябва да си запазим партията, не е важно толкова, че няма да изберем нашия кандидат за кмет. Няма логика в такива разсъждения. И вчера за това стана дума, говорихме и общо взето залата единодушно мисли в тази посока.
Водещ: Но има и друг избор - той е изборът каква власт става цел на една партия. Ако става дума за това, че в България по принцип нали не е добре да бъдат всички власти на една партия? Примерно президентска, правителство, или как мислите вие?
Евгений Узунов: По подобен начин мислят хората в България, макар че това не може да се извежда като аксиома. По-важно е как се употребява властта и какви резултати се постигат чрез упражняването на властта, които да опират, с просто око да се вижда, до живота на хората. Най-простичко и най-кратко казано това е.
Водещ: Не, ако БСП да кажем, че повтори успеха си на президентския стол, президентската институция, то няма такъв израз, но в президентската власт, да кажем точно, то нейните шансове не намаляват ли за възвръщане по-късно в изпълнителната власт?
Евгений Узунов: Ако вървим по тази логика, че народът разпределя властта, би трябвало като даде веднъж подкрепа на БСП за едни избори, би трябвало да каже: сега идва ред на други. Но това е, струва ми се, елементарно разсъждение и вече неприложимо толкова. Въпреки че хората са изморени 20 години от какво ли не, мислят когато гласуват.
Водещ: Въпросът е дали има някаква вълна, чиито валове доставят успехи в други власти, или е рано да се каже?
Евгений Узунов: За такава вълна трудно може да се говори, така аз мисля.
Водещ: Беше иначе доста милостиво това изказване на „Галъп", което ви даваше много голям ръст.
Евгений Узунов: Те твърдят, че това е реално изследване и че цифрите отговарят на истината. Така казва „Галъп", ние не сме го възлагали това изследване.
Водещ: Да, става въпрос за това дали смятате, че вие имате някакъв процес, който може да задържите и че той ви осигурява до изборите някакво трупане на точки?
Евгений Узунов: Вчера го каза Станишев, мисля ясно, и то прозвуча в думите на много от нашите колеги, които участваха в дискусията - няма място за никакво опиянение или пък за някаква илюзия, че изведнъж махалото се движи в обратна посока с висока скорост, няма такова нещо. Ние не живеем с илюзии.
Водещ: Други въпроси, господин Узунов. Доколко е съществена информацията, че вие притежавахте златната акция на „Лукойл"?
Евгений Узунов: Аз съм бил 9, ако не греша, или 10-11 месеца член на Надзорния съвет там, не съм аз притежавал, представител на държавата.
Водещ: Това бяхте вие.
Евгений Узунов: Аз бях, преди мен беше господин Чобанов, след мен сега е друг човек просто.
Водещ: Тогава може ли да направите коментар, тъй като вие виждате с какво постоянство са протестите, а и мораториумът не е в състояние да разреши проблема. Възможни ли е държавата да действа по-активно в интерес на гражданите и да се възползва от това, което й позволява тази златна акция?
Евгений Узунов: Госпожо Маринкова, аз в случая считам, че по-важно е да се върви по строго икономическата логика и логиката на пазара в това число. Сигурно има механизми, не съм специалист, трудно мога да ви отговоря най-конкретно, но има пазарни механизми. Държавата може, както е известно, лостовете са данъците, акцизите - това е възможността на държавата, останалото е пазар. Не само за петролните продукти, за всичко.
Водещ: Тоест вие сте скептик, че това може да бъде приложено?
Евгений Узунов: По-скоро да.
Водещ: В тази публикация, в която се говореше за това, че вие сте пребивавали на този пост и даже е представлявало конфликт на интереси, нали така, тогава вие се отказахте от партийната активност. В кой период беше това?
Евгений Узунов: Трябва да направя справка, не мога да ви кажа.
Водещ: Вероятно трябва да кажем в Тристранната комисия?
Евгений Узунов: Естествено. Сега мисля, че някой от заместник-министрите е член на Надзорния съвет.
Водещ: Зам.-министърът на транспорта.
Евгений Узунов: Да, има едно място за представител на държавата в Надзорния съвет на дружеството и това е всичко.
Водещ: Добре, можете ли да кажете за властта на „Лукойл"?
Евгений Узунов: Трудно бих могъл да правя такъв коментар. Аз когато съм присъствал на заседанията, се обсъждат конкретни стопански въпроси. До другото един член на Надзорния съвет не може да се докосне. Пък и не знам какво това означава. Винаги за големите участници в един пазар има всякакви коментари. Но би трябвало при пазарни условия, при действие на ясно законодателство всеки да се побира в рамките на това законодателство.
Водещ: Вашите възгледи в областта на енергетиката това ли са?
Евгений Узунов: Не съм никак специалист в тази област, за съжаление.
Водещ: Просто бяхте член на съвета там и кротък притежател на златна акция? Иначе звучи разкошно, нали?
Евгений Узунов: То какво значи, държавата притежава, значи това е по-скоро термин, нали, притежава златна акция държавата - това е и по друг начин сигурно.
Водещ: А какви са там заплатите, които има в „Лукойл"?
Евгений Узунов: Мисля, че някъде около 4000 лева.
Водещ: На кого?
Евгений Узунов: На членовете на Надзорния съвет. Между 2 и 4, не мога да ви кажа точно.
Водещ: А Валентин Златев каква заплата има?
Евгений Узунов: Не знам.
Водещ: Това, разбира се, е тайна.
Евгений Узунов: Може и да е търговска тайна, но не мога да ви кажа аз, защото не знам.
Водещ: Благодаря ви, господин Узунов за вашето участие. Евгений Узунов за вчерашното национално съвещание на БСП, но така преминахме към някои енергийни въпроси от седмицата, които ще разискваме в следващия половин час.