Меглена Плугчиева: На изборите БСП трябва да издига за кандидати почтени хора с обществено доверие и управленски качества

Апр 16, 2011 Новини БСП 0 1287

Не мълчете и не си трайте

Не мълчете и не си трайте. С тези думи народният представител от Коалиция за България и член на Областния съвет на БСП-Русе Меглена Плугчиева се обърна към участниците в Национално съвещание с областните и общинските председатели на БСП. Заради провалящите се европроекти в местната власт, тя призова представителите на БСП по места да не остават безучастни и ясно да възразят срещу тази опасност, а не да прекланят глави. Плугчиева смята, че на предстоящите избори БСП трябва да издига за кандидати почтени хора с обществено доверие и управленски качества. Според нея БСП трябва да се отвори към обществото и където има грешка, да си признае.

Председателят на Областния съвет на БСП-Ямбол и депутат от ПГКБ  Атанас Мерджанов изрази мнение, че е губещо БСП да издига надпартийна кандидатура за президент. „Имаме един играч в ролята на бащицата и хората няма да припознаят друг такъв", отбеляза Мерджанов. По думите му не е редно Георги Първанов да сочи наследник, а той не го и прави. Според Мерджанов не трябва да се повтаря политическия му профил, защото за момента е изчерпан. Депутатът от БСП смята, че не трябва да се търси отговорът за президентската кандидатура непременно в коалиция с ДПС, защото това би било влизане в капан. 

Председателят на Общински съвет на БСП в Угърчин Борислав Патарински изрази притесненията си от порочното изборно купуване на гласове. Той изтъкна, че делът на ромите-избиратели се увеличава, а 20лв. тежат повече от една предизборна програма. „Можем да си изберем своята Меглена Кунева за кандидат-президент. Тогава не е сигурно, че тя ще изпълнява нашата програма, но няма да сме на страната на загубилите", коментира още Патарински.

Председателят на ГС на БСП-Варна Борислав Гуцанов призова партията да покаже ново самочувствие. Той изтъкна, че все повече хора недоволстват срещу управлението на ГЕРБ и протестите зачестяват. „Има много протести, които не са политически и на нас трябва да ни светна лампата какво става в обществото", отбеляза Гуцанов. По думите му БСП трябва да бъде на страната на хората и да търси в тяхно лице партньори.  Гуцанов изтъкна, че не трябва обществото да се поддава на страха и на полицейщината, които налага ГЕРБ.

Председателят на Общински съвет на БСП- Балчик Сияна Фудулова изтъкна, че е важно БСП да мисли две крачни напред за изборите. „Трябва ни дух, настроение и мъдрост, да докажем, че сме партия на морала и на компетентността", отбеляза Фудулова.

Председателят на Областния съвет на БСП - Перник Ненко Темелков напомни за предишното заседание в Пловдив. „Тогава казахме, че сме в нокдаун, сега вече сме реми с ГЕРБ, а след вчера смятам, че сме в нападателна позиция", отбеляза той. Според него при издигането на  кандидатурите за изборите,  БСП трябва да има социално лице и алтернатива. Темелков даде пример с Ковачевци, където кметът е от БСП и където се дават по 500лв. на новородено дете и по 500лв. на ученик - отличник.

В заключение председателят на НС на БСП Сергей Станишев благодари за ползотворната дискусия и изтъкна, че изготвянето на политики е колективна работа и никой сам по себе си не може да постигне резултат. Той постави въпроса за наследството, което ГЕРБ ще остави на следващото правителство. По думите му това не е въпрос за БСП, а е въпрос за страната и нейната алтернатива. Затова Станишев подчерта, че е огромна отговорността на БСП, която с всички сили трябва да се съпротивлява като опозиция на погрешните решения. Станишев изтъкна, че БСП има визия, разработва и представя управленски проекти. „Не е самоцел за нас да дойдем на власт и да се поупражняваме, става дума за страната и за нейната перспектива", каза той. Лидерът на БСП изрази увереност, че с интелекта, опита, мъдростта и енергията на цялата партия и в постоянен диалог с хората ще се направи силна кампания и наесен социалистите ще могат да се поздравят с победа в изборите.