Пактът „Евро плюс” изключва проблемите на социалната политика

Апр 07, 2011 Новини БСП 0 1564

  Георги Кадиев: От „синдрома Бойко Борисов" започва да се разболява целият кабинет Пактът „Евро плюс" защитава финансовата дисциплина, но изцяло изключва проблемите на социалната политика

 

Георги Кадиев: От „синдрома Бойко Борисов" започва да се разболява целият кабинет

Пактът „Евро плюс" защитава финансовата дисциплина, но изцяло изключва проблемите на социалната политика. Това заяви народният представител от Коалиция за България Румен Овчаров на брифинг в парламента. Той определи документа като дебалансиран и отбеляза, че пактът не решава проблемите, свързани с причините за кризата. Според Овчаров пактът помага на големите в ЕС, като  основната тежест от кризата се прехвърля  върху най- бедните държави. Депутатът изтъкна, че БСП подкрепя всички усилия за постигането на добре координирана финансово-икономическа политика на европейските държави. Социалистите обаче смятат, че не са защитени интересите на България в рамките на ЕС. Според Овчаров с лека ръка се приема този пакт и това се съобщава на път за летището.

Членът на ИБ на НС на БСП Георги Кадиев изтъкна, че България е страна с ниски данъци и няма интерес от уеднаквяване на данъчната основа и ставката. Според социалистите трябва категорично да се възрази срещу замразяването на увеличаването на доходите. БСП смята, че страната ни трябва да има забележки и по увеличаването на пенсионната възраст. „България е специфична държава, в която доходите са ниски. Не може да си позволи замразяване на доходите за няколко години в публичния сектор, както и не може да си позволи постоянно увеличаване на пенсионната възраст", обясни Кадиев.

Народният представител Пламен Орешарски изрази опасенията си, че сумата, с която България участва в пакта, може рязко да нарасне. Той изтъкна, че Португалия е поискала помощ, като сумата според експерти ще е около 80 млрд. евро. „Не е невъзможно следващите месеци и други страни-членки, доста по- големи от Португалия, да поискат такава помощ. Тогава всички предварителни сметки за това колко малка е сумата, която ще внасяме, могат да се окажат неверни", обясни Орешарски.

По повод последните изяви на външния министър, Румен Овчаров коментира като недопустимо поведението на Николай Младенов. По думите му министърът е показателен пример за това какво се случва с бързото изкачване по стълбицата на властта и колко бързо настъпва главозамайването. „Считам, че всички в кабинета започват да се разболяват от „синдрома Бойко Борисов", добави Георги Кадиев. Той характеризира този синдром като „предай всички, обиждай всички, хвърляй вината на всички други, независимо дали са от твоя кабинет или от чужд, дали са от преди 22 години от ДС, важното е ти да си добре". Кадиев беше категоричен, че не може български външен министър да използва думата „боклук" за служител на държавната администрация, какъвто е шефа на НЕК.

Пред депутатите от левицата журналистите споделиха, че чакат в парламента да пристигне министър Трайчо Трайков, за да обясни ситуацията около АЕЦ Белене. На въпрос дали чакат правилния човек, Румен Овчаров им отговори: „Този въпрос е към министър-председателя. Лично аз вече не знам кой е правилният човек и въобще не знам каква е идеята на правителството по този въпрос". Депутатът припомни, че управляващите избягват да обсъдят в парламента както темата за пакта „Евро плюс", така и за проекта Белене.

Георги Кадиев призова всички софиянци да се включат в почистването на столицата. „София трябва да бъде по- чиста", изтъкна кандидатът за кмет на БСП. Той обяви, че в събота в 9 часа членове и симпатизанти на партията ще почистят градинката около Паметника на Съветската армия.