България повече от всякога има нужда от нови, големи, дългосрочни цели

Фев 14, 2009 Новини БСП 0 1955

  На българите предстои да избират между интелекта и мускулите   България повече от всякога има нужда от нови, големи, дългосрочни цели

 

На българите предстои да избират между интелекта и мускулите

 

България повече от всякога има нужда от нови, големи, дългосрочни цели. Те трябва да бъдат насочени към човека, към качеството на неговия живот. Те трябва да бъдат изпълнявани, независимо от това кой е на власт. С тези думи секретарят на БСП Кирил Добрев се обърна към хилядите младежи, събрали се в зала 1 на НДК за втори епизод на Националната младежка среща „Запознай ме с вашите ПРИОРИТЕТИ”. Нашата цел е много проста, но много амбициозна. Да направим най-голямото в историята на България проучване на общественото мнение, заяви Добрев. Той призова всеки от участниците да извади анкетната карта, раздадена му заедно с останалите работни материали в началото на срещата. Във всяка анкета са отбелязани няколко възможни национални приоритета. Вижте ги, те нямат политически цвят, заяви Добрев и допълни - това са области като образование, наука, култура, екология, земеделие, борба с престъпността, модерна инфраструктура. В анкетната карта има и поле, където всеки може да предложи своя личен важен приоритет. Това е нашият референдум – как вижда бъдещето си обикновения български гражданин, обърна се към младежите Добрев.

Освен чрез анкетните карти, желаещите да изберат своя приоритет на България, могат да го направят и по електронен път – чрез интернет сайта www.planbg09.com. В залата бяха разположени преносими компютри, откъдето младежите можеха да гласуват още по време на срещата. Кирил Добрев беше разпределил и по един отговорник за всеки компютър, който ще има за задачата да обиколи района, от който е, за да могат и възрастните хора да посочат приоритета на страната.

Приоритетите, които са част от анкетата са: борбата с корупцията и мутрите, активна здравна и социална защита, инвестиции в образование, наука и култура, модерни пътища и инфраструктура, подкрепа за българското земеделие. Всеки обаче може да посочи и друг приоритет, който според него е по- важен от изброените. За да представят и защитят всеки от посочените приоритети на сцената излязоха - секретарят на ИБ на БСП Антон Кутев по темата социална политика, членът на ИБ Ваня Добрева за образование и наука. Кметът на Костинброт Красимир Кунчев се включи по темата инфраструктура, зам.-министъра на вътрешните работи Калин Славов – за борбата с корупцията и Емил Дърев от ДФ „Земеделие” за приоритета земеделие. Гласуването в залата показа, че младите хора поставят на челно място приоритетите –борба с корупцията и инвестиции в образованието. Изборът ще продължи до 22 март.

Ако след „Епизод 1” имахме свежи идеи, които влязоха в бюджета на държавата, то с „Епизод 2” ние младите в БСП, заедно с хората на България ще напишем програмата, с която ще спечелим следващите избори, заяви по време на срещата Кирил Добрев. По думите му  това ще бъдат най-тежките и най-оспорваните избори от дълги години насам. Избори, в които няма да избираме между ляво и дясно, между социално и либерално, а избори между интелектът и мускулите. Нека направим една силна и динамична кампания, която да трае от днес, нека бъдем активни, да се срещаме и говорим с десетки хора, нека инициативата да бъде в нас, призова от трибуната Добрев.

Иска ми се ние, нашето поколение да наложи ритъма и духа на предстоящата предизборна кампания, както вътре в БСП, така и в национален мащаб, да я направим силна, с настроение с дух и вяра в нас самите, в нашите идеи. Да направим една кампания за истински победители, каквито трябва да бъдем, каза още секретарят на БСП.

По думите на Добрев Епизод 1 на младежката среща е доказала, че младите хора могат да създават политики, да взимат решения и да ги изпълняват. Ние можем да творим бъдещето си заедно, категоричен беше той. По думите му амбицията на БСП е да даде старта на една голяма, атрактивна национална младежка кампания – кампания, която ще проведем във всяка област, във всеки град, кампания с дух, сърце и хъс.

Добрев отбеляза още, че в исторически план на БСП винаги се пада ролята на хамалина. Хамалите обикновено се ползват да пренасят тежки и неудобни неща. При това сме го правили без да се оплакваме, че някой ни пречи, било то правителството или лош човешки материал. В политиката пилоти на криви ракети, колкото искате. Хамалите са малко. Хората за работа са малко. Ние не се срамуваме. Ние се гордеем с тази си роля. Този дух ни е завещан от хората, които преди 117 години създадоха нашата партия, посочи Добрев.

Секретарят на БСП насочи вниманието на младите хора и към настоящата световна и финансова криза. Тази криза има само един отговор – лява политика – всеки ден, във всяка сфера, категоричен беше Добрев. По думите му тази криза възроди интересът към левите идеи по целия свят. Между другото не знам дали някой знае, че леви партии печелят почти всички избори, които се провеждат днес по света, коментира  Добрев и допълни - най-важното в такава ситуация е, да имаш план, да знаеш какво правиш днес, утре, другата седмица, във всеки един момент.

Ние БСП, българското правителство, Сергей Станишев, имаме свой план и ние му дадохме младежкото име „План БГ 09”, заяви Добрев. Този план съдържа мерките, които ще помогнат на най-засегнатите сектори, ще осигурят алтернативна заетост и ще защитят всеки български гражданин. Младото поколение на България трябва да знае, че план има, и че той се изпълнява, категоричен беше секретарят на БСП.

В началото на срещата всеки от участниците получи по 20 екземпляра от „План БГ 09”. Той е представен под формата на комикс, в който главен герой е председателят на БСП и премиер Сергей Станишев. Всеки епизод от комикса изобразява по една от сферите, които планът засяга – финансова стабилност и валутни резерви; нови работни места; стимули за бизнеса; социална защита; инвестиции в инфраструктурата; енергетика; модернизация на земеделието. Вътре има много полезна информация за всеки - за младите семейства, за отделния човек, за фирмите, за земеделските производители и по още много наболели теми, заяви секретарят на БСП.

Нека всеки един от нас намери 20 свои близки, приятели, колеги, хора, които се вълнуват от ситуацията в България. Подарете им една книжка, запознайте ги с плана. Ако случайно книжките ви свършат, не се притеснявайте, обадете се, има още, призова младите Кирил Добрев

ПланБГ09