Случващото се около АЕЦ Белене е скандал

Апр 06, 2011 Новини БСП 0 1506

  Румен Овчаров: Българското общество трябва да знае какво се случва с АЕЦ Белене     Българският парламент и българското общество имат нужда от яснота, от истината за това какво се случва с АЕЦ Белене, какво се случва с атомната енергетика в България и в света

 

Румен Овчаров: Българското общество трябва да знае какво се случва с АЕЦ Белене

 

 

Българският парламент и българското общество имат нужда от яснота, от истината за това какво се случва с АЕЦ Белене, какво се случва с атомната енергетика в България и в света. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от Коалиция за България Румен Овчаров. Той припомни, че преди три седмици ГЕРБ заявиха, че са готови на дебати по проблема с АЕЦ Белене и обещаха, че това ще се случи до края на месец март. „Днес сме вече месец април и това обсъждане така и не се е случило", отбеляза Овчаров. Той призова управляващите възможно най- бързо да включат в дневния ред тази точка. „Иначе рискуваме отново да изпаднем в празното говорене по една изключително важна тема на хора, които не само нямат необходимия експертен багаж, за да обсъждат, но и очевидно се опитват да я политизират грубо", аргументира се депутатът от левицата. Овчаров поиска премиерът Борисов да бъде поканен в парламента, за да обясни какво се случва с атомната енергетика в България.

В кулоарите на парламента депутатът Петър Димитров коментира, че това е най- крупният скандал в България при управлението на ГЕРБ. Според депутата скандалът е в това как са дадени пълномощията за преговорите. „Управляващите да кажат какви пълномощия са давани, защо, как и какво е подписано", настоя Димитров. Според него отговорност трябва да понесе този, който е дал пълномощията. Димитров постави въпроса за назначението на шефа на НЕК и кадровата политика на управляващите.

„Лично за мен са скандални две много важни неща", отбеляза депутатът от левицата. По думите му от изборите до сега, за по- малко от две години, за проекта Белене НЕК е похарчил 297 млн. евро. Скандален според депутата е и отговорът на управляващите, който е получил, че не могат да определят и не знаят себестойността на енергията. „За какво преговаряме, ако не знаем колко ще струва токът", възмути се Димитров.