Емил Георгиев, „БСП за България”: Цех във Видинско гори гуми, 10 години институциите прикриват

Провокиран от сигнала на депутата от левицата, министър Сандов увери, че ще се заеме лично с казуса и ще затвори предприятието, при установени нарушения

За изгаряне на гуми в цех в с. Сланотрън, Видинско алармира народният представител от „БСП за България” Емил Георгиев по време на парламентарен контрол. По думите на Георгиев инсталацията, изградена през 2012 г., е с капацитет да преработва 20 000 т годишни или 2 500 кг на час стари гуми. „Очевидно, давайки си сметка, че местното население ще е против, инвеститорът се е сдобил с необходимите разрешителни документи, без да дава гласност на намеренията си. Така или иначе с началото на строителството вече не може да се скрие, че в този плодороден земеделски край се изгражда инсталация, която ще замърсява почвата, водата и въздуха и което естествено довежда до множество протести и срещи в Министерството на околната среда и водите, в които и аз съм участвал. За съжаление, резултат от всички тези протести и срещи не последва”, обясни депутатът от левицата.

Георгиев посочи, че отговорните институции тогава са препращали разтревожените местни жители към доклад на инвеститора, според който реализирането на инвестиционното предложение ще има положителен ефект върху околната среда. „Но от 2012 г. до днес се натрупват все повече и повече доказателства, че между записаното в доклада и реално извършеното от инвеститора има огромни разлики, а съмненията, че фирмата изгаря нерегламентирано гуми остават”, изтъква Емил Георгиев във въпроса си към министъра на околната среда и водите Борислав Сандов.

Народният представител от „БСП за България” обърна внимание, че след като инсталацията работи основно нощем, започва да се носи изключително неприятна задушлива миризма. Кметът на с. Сланотрън и жителите неведнъж подават сигнали на тел. 112 и до РИОСВ-Монтана, но получават отговор, че предприятието всъщност не работи, а само прави експерименти и затова не подлежи на контрол. „Като се има предвид, че инсталацията е изградена през 2012 г., това значи, че проби и експерименти се правят вече 10 години. Нещо повече – дворът на инсталацията периодично ту се пълни с гуми, които уж трябва да стоят в склад, ту се изпразва – очевидно те се преработват”, подчерта Георгиев.

Той се обърна към министър Сандов с въпроса защо сега, когато е очевидно, че предвидените мерки в доклада за оценка на въздействие на околната среда не се спазват, отговорните лица в МОСВ не налагат санкции. Емил Георгиев попита още дали инвеститорът плаща данъци или се допуска тяхното „спестяване”, защото само „експериментира”.

В отговор министърът на околната среда и водите обясни, че до март 2019 г. действително са извършвани единствено проби и изпитвания, а от април 2019 г. досега инсталацията е въведена  в нормална експлоатация. Той съобщи още, че РИОСВ-Монтана не е установила, че инсталацията работи нощно време, както и че се носи неприятна задушлива миризма. Според РИОСВ-Монтана по казуса има подаден само един сигнал от „Екогласност” през 2019 г., а направените измервания на емисиите за вредни вещества, изпускани в атмосферата от инсталацията не показват превишение на нормите.

„Аз също имах някои съмнения за дейността и РИОСВ-Монтана от тази седмица е с нов директор. Така че се надявам да се подобри контрола и ако има наистина нарушения, те да бъдат установявани и да бъдат предприемани необходимите мерки”, каза министър Сандов.

Емил Георгиев бе категоричен, че от РИОСВ-Монтана са заблуждавали министъра, като представи доказателства за това от парламентарната трибуна. „С години се замърсяват околната среда, въздуха, почвите, замърсяват се около 2 000 дка лозови насаждения, стотици декари с пшеница, слънчоглед, царевица, рапица и други селскостопански продукти. Единственият изход е този цех да бъде незабавно спрян от своята дейност. Предлагам да назначите една комисия от МОСВ, да включите и народни представители от Комисията по опазване на околната среда, да отидем на място, без да се подават сигнали предварително, защото от инспекцията в Монтана с години прикриваха дейността на този цех”, заяви Георгиев.

Министър Сандов увери, че ще се заеме лично с този казус, като обеща, че ще подложи на много сериозна проверка доклада по оценка за въздействието на околната среда и ако той не е изпълнен, ще затвори предприятието.