Спешно трябва да се направи индексация на доходите на хората, които са най-засегнати от кризата

Апр 03, 2011 Новини БСП в медиите 0 1665

Интервю на председателя на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев за „Неделя 150" по БНР:   Водещ: Добър ден на лидера на БСП, бивш министър-председател, Сергей Станишев

Интервю на председателя на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев за „Неделя 150" по БНР:

 

Водещ: Добър ден на лидера на БСП, бивш министър-председател, Сергей Станишев.
Сергей Станишев: Добър ден.
Водещ: Г-н Станишев, току-що говорихме с Мариана Коцева, шефа на Статистиката, от нея са тръгнали тези данни, че България е първа по ръст на раждаемостта в 27-те страни членки на ЕС, и вие имате принос, но да започнем с това, кое според вас, г-н Станишев, е най-важното в пролетта на 2011-а - скокът на цените ли, горива, и не само горива, безработицата се качва?
Сергей Станишев: Най-важен е провалът на икономическата и социалната политика на правителството, защото аз искам да ви припомня, че кабинетът на ГЕРБ прие вече три антикризисни програми и последната беше приета на 1 април, ако не се лъжа - много символично, като дата на лъжата, дата на шегата.
Водещ: Вие как го нарекохте 1 април?
Сергей Станишев: Ден на лъжата, Ден на ГЕРБ - и това се основава на факти, за съжаление.
Водещ: В Народното събрание така го нарекохте, нали?
Сергей Станишев: В Народното събрание и млади социалисти организираха акции в различни места от страната, в София, в Пловдив, в други места и това се основава върху тъжни факти, защото министърът на финансите няколко пъти обявяваше излизането от кризата. Спомнете си, беше 1 април миналата година, след това трябваше да бъде 1 юли, след това каза на хората, че трябва да заминат на море и като се върнат, хладилниците ще бъдат пълни. Последният път беше Димитровден.
Водещ: Министър Дянков замина за Ирландия, САЩ и не поиска да участва, защото не е в България сега. Така беше, спомням си това, което казвате.
Сергей Станишев: Това са фактите и за съжаление, ние виждаме, че безработицата нараства. Тя нараства, защото няма икономическа политика, която адекватно да помогне на икономиката да мине през тази криза. Напротив, тя реално се задълбочава. Всичко, което е насочено към вътрешния пазар, заради свитото потребление, заради това, че хората нямат работа и нямат пари, запада като производство. Единствените сектори, които работят, са свързани с износа, защото в Европейския съюз се живна, икономиката на Германия, други страни.
Водещ: Туризмът е добре, но то е, защото...
Сергей Станишев: Той е твърде малък като отрасъл, той не зависи също от нас. И това е най-голямата измама на ГЕРБ - че те, както обещаха преди и след изборите, ще изведат България от кризата, второ, ще направят българите хора със средноевропейски доходи - това го твърдяха и след изборите. Реалността е, че българите обедняват, при това обедняват много бързо. Особено извън София, в областните и в по-малките градове, нещата са изключително тежки. И при тази ситуация, когато няма икономика, цените растат, особено на основните хранителни стоки, правителството не действа по никакъв начин, няма план за действие.
Водещ: Какво трябва да се направи? Аз мисля, че дори една индексация на доходите е малко, но да започнем оттам.
Сергей Станишев: Това е най-малкото. Най-малкото спешно трябва да се направи индексация на доходите на хората, които са най-засегнати. Това може да стане по няколко начина и това ясно съм го заявявал многократно. Първо, трябва действително да почне да работи приходната администрация така, че да се съберат повече приходи и това е реалистично. Второ, преструктуриране на разходите в бюджета, защото, когато хората имат нужда от подкрепа на държавата, държавата трябва да бъде на място. В рамките на една година е възможно да се съберат и да се преструктурират разходи поне за един милиард лева и тези разходи трябва да бъдат пуснати в хората, в населението - за индексация на доходите. Това ще съживи в някаква степен и вътрешния пазар, и вътрешното потребление, след това ще се върне и в бюджета чрез ДДС. Но това е първото нещо.
Водещ: Второто?
Сергей Станишев: Второ, трябва спешно да се ускорят всички инфраструктурни проекти с национално, с европейско финансиране, с частно финансиране.
Водещ: „Белене" имате ли предвид тук или не?
Сергей Станишев: В това число и „Белене". Разбира се, там трябва да се отговори на няколко въпроса от страна на правителството - за цената, защо се покачва толкова, второ, как ще се гарантира контролът от страна на българската държава в продължение на целия период на експлоатация на тази атомна електроцентрала и трябва да се задвижат също така европейските фондове. Извинявайте, спомняте ли си приказката „На тях ги спираха, на нас ги пускат"? Сега спират пари на правителството на ГЕРБ по „Околна среда". След 20 месеца управление на ГЕРБ усвояемостта в програма „Околна среда" е около 1%. Говориха, че до края на мандата ще бъде 98% усвояемост - средната, общата е близо 10% с различни статистически хватки. Това се случва, защото администрацията в тази сфера е смачкана, разгонени са много качествени хора, никой не смее да вземе решение и машината буксува. Трето, държавата трябва да спре войната с малкия и среден бизнес. Постоянно тормозят малкия и среден бизнес и провеждат политика в интерес на едрите монополи - в търговията в полза на големите вериги, по отношение на горивата, по отношение на много други сфери. Това са само част от конкретните действия, които трябва да се направят спешно.
Водещ: Вашите протести?
Сергей Станишев: Протестите на БСП като опозиция са естествени.
Водещ: Мисля, че още тази седмица беше, казахте, че всички членове на БСП да се включват в браншовите протести, навсякъде?
Сергей Станишев: Да, призовах нашите членове и симпатизанти да участват във всички протести, освен тези, които са организирани и от БСП. Първо, защото една опозиционна партия трябва да изразява очакванията, надеждите и тревогите на своите избиратели, а те искат такива протести. Това правителство действа само под натиск. Второ, чисто браншовите протести не решават големия въпрос. Всеки проблем, на земеделците, на които не им се плащат субсидиите или се плащат в орязан размер, на тютюнопроизводителите, на много други сектори, на лекарите, те произтичат от политиката на правителството. И всеки един браншови протест досега е или смачкван, или измамен с обещания: „Ще направим това, но недейте да стачкувате, недейте да протестирате". След три или четири месеца нещата се оказват на същата точка, затова е необходима организираност в протестите и политически искания - това е работа на опозицията.
Водещ: Наемате ли се вие да организирате едва ли не всички протести, митинги и всичко останало?
Сергей Станишев: Не, искам да съм много ясен - ние не искаме да се възкачим на вълната на недоволството и да използваме за наши цели протестите, но ние ще участваме там, където има протести на гражданите и ние ще продължим да правим наши протести, защото пак казвам, нещата произтичат не от някаква природна стихия, а от политиката на това правителство във всеки сектор и като цяло. И ако няма организираност, няма да постигнат резултат. Да ви дам два примера - какво се случи с протестите на лекарите, спомняте си, миналата есен? Премиерът подписа споразумение, само и само да няма протест. Изпълнено ли е то - не.
Водещ: Не си спомням обаче кой беше министър, защото се смениха двама.
Сергей Станишев: Трима министри се смениха, но какво се променя от това, нещо подобрило ли се е - не.
Водещ: Надявам се да се подобри.
Сергей Станишев: Същото и за протестите на земеделските производители - казват им сега за пореден път, нищо че с три месеца и половина закъсня плащането на земеделските субсидии, а това е жизненоважно за тези хора. Казаха: „Сега чакайте до края на април, ако не се справи, министър Найденов ще си подаде оставката". Хубаво, какво ще се промени, ако не се справи, хората пак ще си платят сметката и пак ще страдат заради това, че държавата не си изпълнява ангажимента. Всъщност от 1,1 милиарда, които държавата трябва да плати, плащат 500 милиона. Заради неуредици на ГЕРБ в администрацията има препокриване на една трета от площите и на тях няма да им се плати или ще се режат пари. Т.е. големият проблем на това правителство е некомпетентността.
Водещ: Смятате ли, че сте алтернативата и освен това, можете да канализирате недоволството с митинги, протести?
Сергей Станишев: Ние показваме алтернативни решения практически всеки ден и за нас най-важното е, и все по-успешно БСП се справя с това, не само да критикуваме правителството, но да казваме какво може и трябва да се направи сега, не след две или три години. Защото това е необходимо на страната, иначе ние отиваме към действително разпад на държавността, на институциите, на цели системи. И най-голямото ми притеснение, честно казано, е какво наследство ще остави това правителство на което и да е следващо правителство, защото знаете, че много трудно се гради нещо, с много усилия, пот, труд, много лесно се руши. И това мие е голямото притеснение, защото след това хората ще имат пак справедливи очаквания към всяко следващо правителство. Но когато ти е разнебитена цялата система на управление, с какви инструменти го постигаш? Затова е необходим натиск сега, политически натиск в това число и БСП ще продължи да го прави.
Водещ: Наистина ли толкова дълбоко съжалявате, че не сте водили стенограми от заседанията на коалиционния съвет, може би наистина е важна грешка, която, ако я нямаше, щеше да ви помогне в предизборната надпревара?
Сергей Станишев: Да, наистина дълбоко съжалявам за това, защото, ако ги имаше тези стенограми, можеше хората да видят днес, че на тези съвети на коалицията се е водил разговор и спорове - за политика, за бюджет, и можеха да видят как БСП отстоява своята програма с нашите партньори с аргументи. Защото, ако не беше нашата позиция, нямаше да има една такава последователна и ясна политика всяка година да се увеличават доходите - и пенсиите, и минималната работна заплата, и други социални параметри - и майчинството, и помощите за майки с деца, и много други неща, които подчертано носеха ляв характер. А сега правителството на ГЕРБ практически демонтира социалната държава в България с извинение, че няма пари. Как така няма пари? Първо, да създадат нормален климат за работа на икономиката, да спрат постоянния тормоз, второ, да преразпределят така, че да отговарят на нуждите на гражданите. Това е възможно все още.
Водещ: Добре, но покрай всичко това, което казвате, текат предизборни дни?
Сергей Станишев: Все още не сме в реална предизборна ситуация.
Водещ: Много политици, наблюдатели казват, че сме влезли даже и в реалната предизборна ситуация, но това е тяхно мнение, вашето е такова. Кога ще определите и как ще стане това, ще има ли вътрешни предварителни избори в БСП за кандидат за президент, а на местна основа, на местно ниво ще отворите ли БСП за най-различни коалиции? Не е точно да се каже коалиции, но...
Сергей Станишев: БСП през последното десетилетие никога не е била затворена в себе си, в това число на местно ниво. Аз мога да ви дам маса примери за успешни кметове, които са подкрепени от БСП като независими кметове. Задачата ни е много ясна, на тези избори залогът е изключително голям не заради БСП, а заради страната. Защото, ако ние, българските граждани, допуснем ГЕРБ да вземе и президентската власт, и местната власт, тогава това, което се случва в момента в страната, ще се окопае, ще се разширява и ще си носим всички последиците от това. И затова подходът ни, както за местните, така и за президентските избори е достатъчно широк и търсим партньорства, и търсим кандидати, които ще бъдат убедителни и силни не само за членовете на БСП, но и за хората, които живеят в съответната община, а и в страната.
Водещ: Мислите ли, че ще има причудливи форми на коопериране, коалиране на местно ниво, защото аз имам такова чувство? Още на миналите избори вече се проявиха едни, да не казвам бизнес формации, да не ги заклеймявам, но как гледате на това, което предстои, няма ли да има, освен покупката на гласове?
Сергей Станишев: Винаги е имало на местните избори и местни интереси, които изразяват конкретни нагласи, проблеми в съответната община. Сега е доста по-трудно да се регистрират подобни местни партии при новия избирателен кодекс. Ние имаме много ясна политическа рамка за нашите структури с кого и как да се коалират - това изключва ГЕРБ и „Атака".
Водещ: Само ГЕРБ и „Атака", нали така?
Сергей Станишев: Това са табутата за нашите местни структури, защото това са нашите основни опоненти като политика, като философия и естествено, когато търсим коалиции и за кметове, и за общински съвети, ние ще ги търсим на принципна основа, с ясната програма на БСП за едни по-социални общини, общини, които защитават обществената собственост на места, които правят така, че хората да могат да преживеят по време на тази криза, които се занимават с реалните проблеми на благоустрояването и това, което мъчи хората всеки ден. Това е изискването към нашите местни структури от гледна точка на местните коалиции, които ще правят.
Водещ: Идва 1 май?
Сергей Станишев: Да.
Водещ: Готвите ли се за нещо по-така?
Сергей Станишев: Да, на 1 май в София и на много места в страната ще има пак социални протести, защото 1 май е Ден на труда. Предишните години имахме основанието, когато по време на период, когато в резултат на нашата политика икономиката растеше, доходите растяха, създадоха се 340 000 нови работни места, този ден да се празнува, ден на надежда за спокойствие, за по-добър живот. Сега действително 1 май е ден на протеста - така е в България, така ще бъде и в цяла Европа, и европейските социалисти организират протести в повечето европейски страни, където управляват десни правителства.
Водещ: Тук най-добре го правят в Гърция.
Сергей Станишев: Да, те имат много силна традиция. Но навсякъде в ЕС, където са десни правителства, върви един процес на демонтаж на европейската социална държава и това е най-тревожното. Защото под лозунга „Криза" десните правителства и в България, и навсякъде в Европа казват: „Пестим", но пестят за сметка на гражданите. Наляха се стотици милиарди евро в цяла Европа да спасяват банките, но не се дадоха пари на хората. Сега казват: „Не бива да има индексация на доходите" и всъщност решават проблема на кризата за сметка на хората. Това се прави и от ГЕРБ. Спомнете си, основните направления на тяхното пестене се оказаха пенсиите. Обещаха на вдовиците, обещаха на хората над 75 години след изборите да им индексират, да им увеличат поне с малко пенсиите - спестиха точно от това, не спестиха от някои други мегаломански проекти. Намериха 120 милиона в повече, допълнителни, за магистрала „Люлин" и я направиха най-скъпата магистрала в България, а може би и в Европа.
Водещ: Тя не е готова още.
Сергей Станишев: Не е готова, но миналата година актуализираха цената на „Люлин" със 120 милиона лева. Някой да попита, освен БСП, защо със 120 милиона се актуализира цената на една магистрала от по-малко от 20 километра и как така за това има пари, а за най-крещящите нужди...
Водещ: Защо някой, това може да се пита в Народното събрание?
Сергей Станишев: Ние сме го питали много пъти, няма ясен отговор на това, само някакви заобикалки. Това е факт. Ето така, намират 120 милиона, а за пенсии не намират. Тази година как намират, в бюджета е записано, за централна администрация със 128 милиона повече, отколкото 2010-а.
Водещ: Колко казахте?
Сергей Станишев: 128 милиона лева повече за централна администрация. Това според вас най-спестовното правителство ли е в България?
Водещ: Мен ли ме питате?
Сергей Станишев: Говоря само факти, вие си отговорете сам.
Водещ: Към края сме, редакторът ми казва, че Димитър Димитров и друг слушател, слушатели ви питат например за „Не на монополите", лозунгът от митинга и не само това, за някои неща, които казвате, защо не сте ги направили. С други думи, изтече година и половина, имате ли самокритичен поглед?
Сергей Станишев: Разбира се, имам самокритичен поглед. Това, което искам да кажа за монополите, първо, голяма грешка на държавата ни е и това не се правеше в предишния мандат, за съжаление, се случи по-рано, да приватизираш монопол, защото това означава...
Водещ: Грешка, казвате?
Сергей Станишев: Да, това е грешка на държавата. Ние бяхме много ясно като опозиция и против приватизацията на БТК, и против приватизацията на ЕРП-тата, и против онази приватизация, която направи Костов. Те, за съжаление, се случиха. Сега е много по-трудно на държавата да ги контролира, но има възможност. И например производителите и вносителите на горива от времето на нашето правителство знаят, няма да влизам в детайли, как държавата се е включвала в разговор с тях и как е постигала резултати в интерес на гражданите, но такива факти имаше и мога да ги докажа. Освен това, една е ситуацията, когато икономиката расте и доходите на хората растат, и правителството ни имаше ясна политика, когато има по-висока инфлация, да увеличаваме доходите по-бързо, за да не обедняват хората. Сега го няма, сега има, отговорът е: „Пазарна икономика". Извинявайте, но правителството е избрано да решава проблемите, а не да се оплаква. Това му е работата.
Водещ: Имам още един въпрос - готвите се за 1 май, за митинги, протести, за избори, готвите ли се за баща?
Сергей Станишев: Готвя се.
Водещ: Сериозно ви питам.
Сергей Станишев: Най-сериозно ви казвам - готвя се.
Водещ: Трябва подготовка.
Сергей Станишев: Трябва подготовка, ходя на уроци, научавам нови неща, тренирам.
Водещ: Няма да питам кога ще стане това.
Сергей Станишев: Надявам се преди 1 май.
Водещ: Преди 1-и, аз мислех, че някъде за Гергьовден.
Сергей Станишев: Благодаря ви, приятен ден.
Водещ: Приятен ден. Всичко добро на вас и на вашите слушатели.
Сергей Станишев: Председателят на БСП Сергей Станишев.