Не е полезно България да се управлява от бодри хумористи

  ДЕКЛАРАЦИЯ На Парламентарната група на Коалиция за България Днес е Ден на шегата, празник на хумора и на сатирата

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

На Парламентарната група на Коалиция за България

Днес е Ден на шегата, празник на хумора и на сатирата. Днес е 1 април и този ден е един чудесен повод да поздравим управляващата партия ГЕРБ.

Вярно, че ГЕРБ няма стогодишна история и няма с какво да се похвали в която и да е област, но дава основание да твърдим,  че 1 април неслучайно е и Ден на лъжата и с право се превръща в Ден на ГЕРБ.

Не са необходими дълги изявления. Достатъчно е да припомним някои от вашите обещания и хората, не вярвам чак толкова вие, ще разберат за какво става дума през последните 20 месеца. Впрочем, ако съдим по резултатите от проучванията, хората вече не просто разбират, а и всеки ден го преживяват.

Не искам да говоря за това, че партия ГЕРБ и най-вече нейният лидер и министрите му, имат различни мнения дори по два пъти на ден, че единият не знае какво говори другият. Ще дам само един пример - при атаките над Либия господин Борисов каза, че това е авантюра, министрите на външните работи и на отбраната след няколко часа обявиха, че мисията е много правилна. Друг министър обвинява Лукойл, малко след това Борисов яростно защити тази фирма. А да говорим ли за лобизъм и за обслужване на частни интереси в тази зала, или да замълчим, защото депутати на ГЕРБ вече са осъдени.

Но да се върнем на темата за 1 април, за Деня на ГЕРБ и за обещанията на тази партия, преди да дойде на власт с лъжите си. Ето и част от тях.

Запазване и откриване на нови работни места. В резултат на тази лъжа (тогава не беше 1 април) през последните 18 месеца броят на наетите лица намаля с 200 хиляди души, а регистрираните безработни се увеличиха със 100 000.

Намаляване на осигурителната тежест с 5% до края на мандата. Миналата година я намалихте с 2%, а тази я вдигнахте с 1.8%. Е, това си е хубава и много успешна лъжа, както и обещанието да разширите обхвата на осигурените  лица, да не говорим за химерата "създаване на фонд за пенсиониране на земеделските производители". Резултатът, както и при другите ви лъжи: през последните 18 месеца от вашето управление броят на осигурените намаля с 237 хиляди души.

Да не пропуснем обещанието, всъщност то при вас си е равнозначно на първоаприлска лъжа, че от юли 2010 г. ще създадете механизъм за увеличаване на минималната работна заплата, както и обещанието за ежегодно осъвременяване на пенсиите при отчитане на осигурителния доход, инфлацията и така нататък. Новото обещание е, че те ще си стоят замразени до 2013 година. Човек да го е страх да помисли какво го очаква следващия кабинет след едно подобно опустошително и безхаберно управление. По-лошото е, че не само тези, които се вслушаха в лъжите на ГЕРБ и които ви избраха, а и всички български граждани обедняват. Как да не ви честитим 1 април, след като толкова се потрудихте!

И да продължа - с обещанието за добавка за старост към пенсиите на хората над 75 години и увеличение с 5% на т.нар. вдовишка пенсия. Май няма нужда да припомням или да ви подсещам, че всичко това, както и другите ви обещания отиде там, където отива всичко от вас - в хладилника! За жалост във вашия хладилник, защото в този на голяма част от българските граждани  отдавна няма нищо, след като ГЕРБ пое управлението. Да ви напомняме ли за намерението да наложите данък "лукс" на заможните и богатите, а приехте данък "колиба", облагайки бедните!?

И чуйте още:

След растежа през предишните четири години икономиката на България вече две години си "почива".  Чуждите инвеститори "най-после" спряха да инвестират, а вие влагате огромни усилия да "освободите" страната от заварените инвеститори. Битката е тежка, затова в нея включихте и агентите на ДАНС.  "Успехът" ви е неизбежен.

Беше прекратена "скандалната" практика от времето на тройната коалиция да се трупа фискален резерв и да се изплаща предсрочно външен дълг. На тройната коалиция й трябваха четири години, за да удвои фискалния резерв с 4 милиарда. А правителството на ГЕРБ успя да похарчи тези 4 млрд. само за две години. Външният дълг почна да расте с темпове, достойни за играч в казино. През първата година ГЕРБ плахо увеличи дълга с около 500 млн. лв., но през втората - хоризонтът се отвори и дългът ще нарасне поне с 2,5 милиарда. Е, това са мащаби!

И понеже говоря за международния ден на хумора и лъжата, бих искал да отбележа  международните успехи на ГЕРБ. Няма да говоря за безбройните грамоти, купи и медали на господата Борисов и Цветанов. Всеки човек знае, че това е част от дипломатическия протокол и разумните дори не споменават за такива награди.

Една от основните цели на ГЕРБ беше да влезем в механизма ERM II. Месеци след това, точно преди година, господин Борисов обяви, че официално се отказваме да подаваме документи за ERM II, защото не изпълняваме изискванията. Пет дни след това вицепремиерът Дянков обяви, че все пак "може и да кандидатстваме". Същото е и с Шенген. Ту влизаме, ту  - не. Ту ни приемат, ама не съвсем. През февруари министър Цветанов обяви, че всички европейски държави с изключение на Франция оценяват усилията на България за Шенген. Само ден след това външното министерство на Германия в нарочна декларация обяви опасения и скептицизъм за нашето присъединяване. Освен това се оказа, че Холандия и Финландия също имат резерви. Всички тези държави също празнуват 1 април, но вероятно имат друго и по-отговорно отношение към политиката.

Мога да продължа с лъжите и хумора на ГЕРБ още дълго. Всъщност "хумор" не е точната дума, особено за българските граждани, защото смешките на правителството не им се отразяват здравословно. Смешно ли е това, че министър-председателят успя да смени трима министри на здравеопазването за 20 месеца? Не е смешно, а и не е здравословно! Смешно ли е, че вече имаме и трети шеф на Фонд "Земеделие"? Не мисля, че селскостопанските производители мислят така. Смешно ли е, че за излизане от кризата в българската култура останаха само два пътя - Терминал 1 и Терминал 2. Не е ли смешно изказването на премиера, че: „три неща ще довършиме докрай - борбата с организираната престъпност и корупцията, магистралите, спортната зала на София - и ще останеме в историята", казва той. Как да приемаме това изказване, като гледаме „успехите" в борбата с организираната престъпност, изразяващи се в лавинообразно освобождаване на задържаните при операции с цветисти имена!? И не заради магистратите. А да не говорим за корупцията при небивалия разцвет на сивата икономика и контрабандата през последните 20 месеца... А магистралите  върху пепел?!... Не е смешно! Тъжно е!

Да, примерите са много и хората сами ги виждат. Със сигурност не е разумно и полезно България да се управлява от бодри хумористи. Време да се вслушате в изявлението на премиера, че съжалява, че е направил правителство, и да поправите грешката, защото само преди месец обяви, че е поел ангажимент да преведе държавата през кризата.

Всъщност изберете си коя лъжа е по-добра и поне нея изпълнете! И не забравяйте - на лъжата мандатът е къс!

Честит празник!