Правителството е виновно за влошаването на ситуацията със заразата от шап

Земеделски производители са принудени да връщат субсидии заради несвършена работа от страна на държавата     Вината за това, че продължава да има нови огнища на шап в Бургаско е на правителството, което не взе адекватни мерки тогава, когато трябваше

Земеделски производители са принудени да връщат субсидии заради несвършена работа от страна на държавата

 

 

Вината за това, че продължава да има нови огнища на шап в Бургаско е на правителството, което не взе адекватни мерки тогава, когато трябваше. Това заяви народният представител от Коалиция за България и секретар на НС на БСП Антон Кутев. В парламента социалистите изразиха възмущението си от закъснялата реакция на правителството, на което му бяха необходими повече от  пет месеца, за да разбере, че има проблем. От Коалиция за България напомниха, че в България има шап от няколко месеца и мерките, които взима правителството се оказват неефективни.

„Изпуснато е много време и затова днес състоянието е изключително тревожно", заяви депутатът Пенко Атанасов. По думите му не са изплатени обезщетенията на хората, чиито животни бяха унищожени. Атанасов изтъкна, че земеделски производители от Странджа са споделили пред него, че нямат средствата и възможността да гледат животните си в тази ситуация. „Министърът не пое сериозни ангажименти към хората, които нямат зараза в стадата си, но не могат да реализират продукцията си", възмути се депутатът от левицата и добави - „Докато се задейства програма „Де минимис", там не само животните ще загинат от глад, но и хората".

Според Антон Кутев фактът, че през границата минават животни, които пренасят зараза, не е проблем само на земеделското министерство. „Това е проблем на една шенгенска граница. Още преди два месеца поставихме въпроса - ако от там минават биволи и диви свине, какво още може да мине през шенгенската граница", отбеляза депутатът.

Кутев предупреди, че заради несвършена работа от страна на държавата, около 6000 земеделски производители имат да връщат 10 млн.лв. за 2009г. Според депутата със същия проблем се сблъскват сега около 20 000 земеделци, на които държавата дължи над 300 млн.лв. Кутев обясни, че проблемът със застъпването на терените не е защото производителите са злонамерени, а защото на практика не могат да изчислят терените си така, че да няма застъпване. „Поради грешки на правителството българските земеделци ще загубят стотици милиони за 2010г. и десетки милиони за 2009г.", възмути се депутатът.