"Младежта в движение"

  Включване на стажовете и периода на доброволчество в общия трудов стаж и в пенсионното осигуряване с цел да се избегне заместването на редовните работни места и експлоатация на младите хора

 

Включване на стажовете и периода на доброволчество в общия трудов стаж и в пенсионното осигуряване с цел да се избегне заместването на редовните работни места и експлоатация на младите хора. Този  призив отправя българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Илияна Йотова в проекторезолюцията "Младежта в движение", която беше гласувана днес в Комисията по заетост и социални въпроси на ЕП.

В свое изказване преди вота българският евродепутат изтъкна, че все още съществуват проблеми в някои държави-членки по отношение на признаването на дипломи от чуждестранни университети, което е сериозна пречка пред мобилността  на младите хора. Необходимо е създаването на списък с акредитирани университети и специалности, който да гарантира  признаване на дипломите. Специално внимание трябва да се обърне и на трудностите, пред които са изправени младите хора с увреждания и възможностите за мобилност, като например програмата "Еразъм за хора с увреждания".

Със своята резолюция ЕП призовава доброволната мобилност в рамките на  училищното и професионално образование и за целите на заетост да бъде насърчавана за всички млади хора, независимо от финансовите им възможност. Сред тях има и такива, които поради една или друга причина нито се обучават, нито работят. На тях трябва да им бъде оказано съдействие до приключване на образованието, както и да бъде улеснен преходът от образование към работа. казва българската евродепутатка. Периодът на този преход може да отнеме прекалено дълго време, което ще отслаби възможностите на младежите за влизане на пазара на труда. Поради тази причина ЕК ще се заеме с прилагането на т.нар. Гаранция на Младежта, т.е осигуряване, че на млади хора, които не са активни на пазара на труда до 4 месеца след завършване на образованието, ще им бъде осигурена работа или обучение.

Докладчикът от Германия, Юта Щайнрук, подчертава,че една активна политика по отношение на пазара на труда, включително обществено насърчавани програми за заетост на младите хора, и създаването на нови, устойчиви и добри работни места са необходими предпоставки за премахване на безработицата сред младите хора, както и че наличните фондове, например Европейският Социален Фонд (ЕСФ), трябва да бъдат използвани по-целенасочено в тази връзка. Според Илияна Йотова, за да се постигнат тези цели, е необходимо улесняване на достъпа и подобряване на прозрачността при кандидатстване по програми от ЕСФ. Насърчаването на младите хора и изграждането на гражданско самосъзнание трябва да започне от ранна детска възраст, като е необходимо предоставяне на неформално образование под формата на извънкласна дейност, която да допринесе за професионалното ориентиране на младежите. Проблемът с избора на кариера и професионално ориентиране в днешният глобализиран свят е много често срещан сред младите хора. Поради тази причина, българският евродепутат от групата на С&Д предлага да се засили връзката между бизнеса и университетите, чрез организирането на консултации и предоставянето на професионални насоки в учебните заведения, от специалисти в различни области, както и създаване на кариерни информационни центрове.

Все повече млади хора се изправят пред проблема със съвместяването на работа и учене. От тях се изкисва да бъдат финансово независим, да получат добро образование и да имат опит зад гърба си, за да бъдат наети на една или друга длъжност. Често, обаче младите хора биват наети на непълно работно време, заради невъзможност за съвместяване на работата с ученото. Друг проблем е, че работните места, които заемат са несигурни и често не са в сферата на тяхното образование. Поради тази причина, трябва да се повиши осведомеността  сред младежите за дистанционните форми на обучение, които предлагат съвместяване на работата с ученето и придобиване на опит в областта на специалността, гласи предложение на г-жа Йотова, което, за съжаление, беше отхвърлено с мнозинство от страна на десните партии.

Безработицата сред младите хора в ЕС е 21,4 %, но в някои държави-членки, процентът е дори по-висок, в Испания, например, е около 40%, а в България около 25%. Европа е изправена пред т.нар. "Изгубено поколение" - млади хора с качествено образование, които не могат да си намерят работа. В днешно време младите хора сменят работно си място 2 или 3 пъти, което означава, че те трябва да бъдат много гъвкави по отношение на уменията си, за да могат да се адаптират. До 2020 година, 34% от предлаганите работни места ще изискват много висока квалификация и поради тази причина резолюцията призовава образованието на младите хора да съвпада с изискванията на пазара на труда.

Проблемът с безработицата сред младите хора е от първостепенна важност, като се има предвид  застаряването на европейското общество, добавя Илияна Йотова.