Повече европейски средства и създаване на ясна стратегия за Черно море и неговото рибарство, поискаха от ЕП български експерти

  Повече европейско финансиране за Черно море и нова организация за управление на рибарството в басейна

 

Повече европейско финансиране за Черно море и нова организация за управление на рибарството в басейна. Това поискаха български експерти от европейските институции. Те бяха поканени за дискусия на заседанието на Комисията по рибно стопанство на ЕП от българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Илияна Йотова - член на комисията и автор на доклада "Настоящо и бъдещо управление на рибарството в Черно море". Според Виолин Райков от Института по океанология в гр. Варна и Йордан Господинов - председател на Асоциацията на производителите на рибни продукти (БГ ФИШ) това е от особена важност за съществуването и развитието на рибарския сектор, както в България, така и в останалите черноморски държави.

Йордан Господинов запозна представителите на Европейския парламент и Европейската комисия с мащабите на сектор рибарство в България и неговата важност за икономиката и социалното положение на крайбрежните райони. Според посочените от него данни, 12 000 души са активно ангажирани в рибарството, отглеждането на аквакултури и рибопреработката в България. Това гарантира добре платена заетост на много от постоянно живеещите край морето в предприятията и особено на хора от малцинствата, които практически нямат друга алтернатива за препитание. Председателят на БГ ФИШ подчерта, че един от най - спешните проблеми за решаване са прекомерните популации на рапан, който унищожава със застрашителни темпове мидите и стридата в Черно море. Този проблем е пряко свързан с позволението да се прилагат способи за дънно тралиране и предварителното задълбочено изследване на ефектите, които това ще има върху морското дъно и екосистеми.

Виолин Райков посочи, че сред въпросите, свързани с Черно море, особено приоритетни са свръх-капацитета на флота, който води до свръх-улов; справяне със свръх-популациите на привнесени от други басейни хищници като рапана, тъй като те представляват опасност за биоразнообразието; по-силен контрол и обмен на информация за незаконния, нерегистриран и недеклариран улов. Според морския биолог, Черно море и управлението на рибарството в него страдат силно от липсата на координирани съвместни научни изследвания от екипи от всички черноморски държави. Това прави картината непълна, а от това следват неточна политика за рибарството, смята още Виолин Райков. Проблемът става още по-тежък от липсата на пари за финансиране на такива изследвания и затова трябва да бъдат отпуснати повече европейски средства за финансиране на науката.

Двамата експерти призоваха Европейския парламент за безкомпромисна позиция спрямо незаконния, нерегистиран и недеклариран риболов, който представлява сериозна екологична опасност за Черно море. Според тях е необходим нов механизъм за обща съгласувана политика между всички шест черноморски държави. Този механизъм трябва да извади България и Румъния от сегашното им изключително ощетяващо ги положение на единствените страни покрай басейна, които прилагат някакви ограничения за улов на определени видове като калкан и цаца.

Според представителите на Европейската комисия участвали в дебата, изпълнителният орган на ЕС е готов да дискутира създаването на нов орган за управление на черноморското рибарство, но докато се извърви необходимият път, трябва да се активизират усилията в рамките на Генералната комисия за рибарство в Средиземно море (ГКРСМ), в чиито мандат днес попада и Черно море. Представителите на Генерална дирекция Морско дело и рибарство на ЕК съобщиха, че еврокомисар Мария Даманаки си е поставила за цел да започнат преговори между ЕС и Украйна в областта на рибарството до края на тази година. ЕК повтори, че вече се установяват работни групи с Русия и Турция и европейските институции работят целенасочено и активно в посока защитаване интересите на ЕС и принципите на Общата политика по рибарство на ЕС.

Илияна Йотова и нейните колеги от Комисията по рибарство на Европейския парламент подчертаха, че трябва да се сложи повече ред в управлението на черноморското рибарство. В противен случай рисковете да се унищожи екологията на Черно море и да се оставят рибарите без препитание са огромни. Евродепутатите от Комисията по рибарство отбелязаха колко навременна е инициативата на Илияна Йотова за изработване на доклад по темата, както и задоволството си, че имат възможност да получат експертна информация от "първа ръка" за проблемите и нуждите на черноморското рибарство.