Освобождаването на българските медици е голяма дипломатическа и политическа победа за България

Мар 10, 2011 Новини БСП 0 1179

Освобождаването на българските медици е голяма дипломатическа и политическа победа за България

Освобождаването на българските медици е голяма дипломатическа и политическа победа за България. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев по времена  срещата си с продуцентите Ричард Хардинг и Сам Фойър от „Сикстсенс продъкшънс". Двамата холивудски продуценти са изключително впечатлени от съдбата на българските медици, освободени преди четири години от Либия, и се заемат с нелеката задача да направят игрален филм за тях. Хардинг и Фойър се срещнаха с лидера на БСП, за да получат „от първа ръка" информация за събитията, които ще представят във филма си, тъй като тогава Станишев беше премиер и мобилизира усилията на цялата държава.

Сергей Станишев изтъкна, че освобождаването на българските медици от Либия е било голямо предизвикателство пред страната ни. Той отбеляза, че при политическите разговори с външните партньори на България този въпрос винаги е бил приоритетен. Лидерът на БСП запозна гостите си със сериозната дипломатическа кампания, която е била организирана и в която са се включили много държави. Станишев изтъкна, че каузата на медиците става пример за солидарност от страна на страните от ЕС и САЩ. Тя сплотява и хората в България, които с голяма емоция подкрепяха съгражданите си в Либия.  

Лидерът на БСП отбеляза, че за България въпросът не се е ограничавал само до освобождаването на медиците. Страната ни е била съпричастна със съдбата на либийските семейства, чиито деца са били заразени и е оказала помощ при тяхното лечение. По думите на Станишев, това е голяма трагедия, но не трябва в нея да бъдат замесвани невинни български граждани. Лидерът на БСП изтъкна, че последната фаза от процеса на освобождаването на медиците е била най- рискова и напрегната. Той разказа на продуцентите колко емоционално е преминало посрещането на медиците на българското летище.

Председателят на БСП приветства идеята на продуцентите да снимат филма в България и изтъкна, че страната ни се гордее с много добри актьори. Според Станишев е добре при възможност българската държава да помогне за финансирането на проекта, въпреки че средствата за тази сфера за значително орязани.

Продуцентите благодариха на лидера на БСП за подкрепата за проекта им. „Наясно сме с всичко, което сте направили за освобождаването на сестрите"- отбелязаха те. Хардинг и Фойър обясниха, че проектът им е в начален стадий и се търсят подходящи сценаристи за филма. Те изтъкнаха, че целта им е да  разкажат историята на българските медици, но и да покажат съдбата на семействата, чиито деца са били заразени, както и усилията на българските власти. За да бъде историята възможно най- близо до реалните събития, продуцентите ще се срещнат и със самите медици. Хардинг и Фойър отбелязаха, че имат амбицията филмът им да достигне до възможно най- широка публика и изразиха надежда да получат подкрепата и на българските граждани.