CORRIGENDUM: Ивайло Калфин представлява ЕП на изложението NEXPO в Сараево

  Българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Ивайло Калфин ще се включи в най-голямото събиране на кметове от Югоизточна Европа, които ще се стекат в Сараево утре за изложението NEXPO - представяне на общините от региона

 

Българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Ивайло Калфин ще се включи в най-голямото събиране на кметове от Югоизточна Европа, които ще се стекат в Сараево утре за изложението NEXPO - представяне на общините от региона. Ивайло Калфин ще участва в паралелна на форума конференция, организирана от Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа (NALAS), на която ще представи позицията на ЕП за процеса на евроинтеграция и по-специално за ролята на местните власти в нея.

"Местните власти трябва да получат възможности и финансови средства, за да развият местни политики, в подкрепа на развитието и за създаването на нови работни места", заяви Ивайло Калфин в навечерието на срещата. Според него прекомерната централизация е противопоказна за европейската интеграция. Опитът на двете най-нови членки на ЕС - България и Румъния, показва тенденция, че те биват подценявани.

Очаква се над 1000 кметове,  представители на общинските власти и неправителствени организации от Балканите, включително от България,  да се съберат в столицата на Босна и Херцеговина за срещата, която цели даде основа за разширяване на контактите между  общинските власти и инвеститорите, както и даде възможност на кметовете да обменят практики и идеи за решение на проблемите им.

Форумът NEXPO ще организира от мрежата NALAS и ще бъде открит от президента на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович. Организаторите са поканили и голяма група български кметове от Националната асоциация на общините, която е член на NALAS.

NALAS настоява Европейската комисия да признае местните власти като ключови участници в планирането и усвояването на предприсъединителните фондове на ЕС още от следващия програмен цикъл на ЕС след 2013 г.

Мрежата NALAS е създадена в рамките на Пакта за стабилност и подкрепата на Съвета на Европа. Нейната мисия е да насърчава активно процеса на децентрализация в Югоизточна Европа чрез укрепване и свързване на местното самоуправление асоциации и по този начин да допринесе за демокрацията и стабилността в региона, а след това бързо и успешно интегриране в ЕС. NALAS обединява 15 асоциации на местните власти, в които членуват 4000 общини от региона на Югоизточна Европа.