БСП иска заседание на КСНС заради задълбочаващата се икономическа и социална криза

Мар 08, 2011 Новини БСП 0 1539

  Пактът на Симеон Дянков е акт на национално предателство   БСП ще предложи на президента Георги Първанов следващото заседание на КСНС да обсъди проблемите на задълбочаващата се икономическа и социална криза

 

Пактът на Симеон Дянков е акт на национално предателство

 

БСП ще предложи на президента Георги Първанов следващото заседание на КСНС да обсъди проблемите на задълбочаващата се икономическа и социална криза. Това обяви на пресконференция председателят на НС на БСП Сергей Станишев. „За каква сигурност на държавата можем да говорим, ако няма елементарна сигурност на семейните бюджети, на доходите на хората и няма възможност за нормално съществуване", аргументира се лидерът на БСП. Той с тревога отбеляза, че стотици хиляди български семейства са на ръба на оцеляването и вина за това носи правителството на ГЕРБ. По думите на Станишев никакви пиар акции на управляващите не могат да решат проблемите, а е нужна цялостна политика.

Лидерът на БСП обяви, че днес ще внесе питане до премиера Борисов за позицията на управляващите по проекта за АЕЦ Белене и БСП ще настоява за дебат по темата в парламента. Станишев изтъкна, че е налице тотален хаос около проекта заради противоречивите сигнали от страна на ГЕРБ. Лидерът на БСП напомни признанието на премиера, че ако не се реализира Белене, цените на тока в България ще скочат в пъти и икономиката ни ще стане неконкурентноспособна. „Проектът Белене е важен за България", заяви Станишев. По думите му е от изключително значение България да запази контролния пакет в Белене и да има решаваща роля при вземането на решения. Според Станишев е необходимо цялостно споразумение, а не само текущи допълнения към основния договор. „Държим Белене да бъде икономически изгоден проект", отбеляза той и заяви, че БСП ще търси обяснение защо цената е с около 400 млн. евро по- скъпа, отколкото при най- лошия инфлационен вариант.

Станишев коментира позицията на Сметната палата относно разходите на здравното министерство за лекарства за онкоболни. Лидерът на БСП изтъкна, че гарантирането на лекарствата за хроничноболни хора винаги е било приоритет при предишното правителство и недостиг на лекарства не е имало. Станишев отбеляза, че през периода 2005г.-2009г. средствата за лекарствени продукти по наредба номер 34 са нараснали двойно - от 59 млн.лв. на 135 млн.лв. Лидерът на БСП изтъкна, че предишното правителство имаше последователна политика за намаляването на цените при обществените поръчки в здравеопазването. Въпреки заплахите за бойкот от редица доставчици, на практика се постигнаха цени, значително по- ниски от цените при правителството на НДСВ.

Помолен да коментира протеста на земеделските производители, Станишев припомни, че социалистите са внесли в парламента ЗИД на Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Левицата предлага да се облекчи данъчната тежест върху земеделските производители, регистрирани като физически лица.

Членът на ИБ на НС на БСП и председател на НСОРБ Дора Янкова отбеляза, че реално общините не чувстват подкрепа от страна на държавата, защото делът й по финансирането на делегираните на общините дейности е намалял. Янкова с тревога отбеляза, че нараства броят на общините с блокирани сметки, а общинските болници са пред фалит. По думите й са необходими спешни мерки срещу тези опасности, затова БСП и ПГКБ ще искат  парламентарен дебат по темата. Според председателя на НСОРБ, кризата е показала, че системата за бюджетни отношения между държавата и общините е непригодна. Янкова предупреди, че страната ни се връща към централизация, което по думите й не е нормално в условията на европейско членство на България.

Членът на ИБ на НС на БСП Георги Кадиев обяви, че утре БСП ще проведе среща с финансовия министър Симеон Дянков. На срещата социалистите ще изразят позицията си по предложението да се създаде пакт за финансова стабилност. „БСП счита че този пакт е акт на национално предателство, той е акт на престъпление срещу българската икономика", категоричен беше Кадиев. Той определи борбата срещу пакта на Дянков като битката за Сталинград. „Това е битка за финансовото и икономическото бъдеще на България", заяви членът на ИБ. Кадиев изтъкна, че на срещата БСП ще настоява Дянков да каже кой измисли формулата, с която ще бъде дирижиран бюджетният дефицит всяка година в сравнение с икономическия ръст. „Тази формула очевидно е измислена извън България и ако знаем кой я е измислил, ще знаем кой иска пакта за финансова стабилност", обясни Кадиев. Социалистите ще питат Дянков защо се налага ограничение за промяна на преките данъци и нищо не се говори за косвените. „Това ще удари най- слабите социални слоеве в обществото", предупреди Кадиев и обясни, че за пенсионерите не е важно колко е корпоративният данък. БСП ще поиска Дянков да обясни кое налага ограниченията, които предвижда пактът.

Председателят на НС на БСП Сергей Станишев поздрави ресорните репортерки по случай 8-ми март и им подари по една червена роза.    

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>