Дясната политика обрича България да остане най- бедната и най- изостаналата страна в ЕС

Мар 06, 2011 Новини БСП 0 1323

  В Атина лидерът на БСП Сергей Станишев обсъди с гръцкия премиер Георгиос Папандреу възможностите за реализация на стратегически инфраструктурни проекти в Родопския еврорегион   Предложенията на европейската десница, съчетани с идеите на Симеон Дянков, обричат България да остане най- бедната и най- изостаналата страна в ЕС

 

В Атина лидерът на БСП Сергей Станишев обсъди с гръцкия премиер Георгиос Папандреу възможностите за реализация на стратегически инфраструктурни проекти в Родопския еврорегион

 

Предложенията на европейската десница, съчетани с идеите на Симеон Дянков, обричат България да остане най- бедната и най- изостаналата страна в ЕС. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев след завръщането си от Атина, където участва в Срещата на лидерите на партиите-членки на ПЕС. В гръцката столица европейските социалисти излязоха с обща позиция срещу предложенията на десницата, в това число на Германия и на Франция, за създаването на т.нар. пакт за конкурентноспособност. Според Станишев това реално означава създаване на „Европа на две скорости" и ограничаване на правата на държавите в рамките на ЕС. „Всички страни извън Еврозоната ще трябва да изпълняват решения, взети от други", обясни лидерът на БСП и изрази недоумение от мълчанието и примиренческата позиция на българското правителство по въпроса. По думите на Станишев, европейската десница води политика, която разгражда европейската социална държава под мотото „ние решаваме, вие плащате".  Лидерът на БСП изтъкна, че за ПЕС това е крайно погрешна икономическа философия, която не решава проблемите на растежа, на създаването на нови работни места и на повишаването на доходите. Десните предлагат единствено рестриктивни мерки за сметка на доходите на гражданите.

Станишев изтъкна, че пактът за финансова стабилност, който предлага Симеон Дянков има същата погрешна философия, която цели да няма активна социална политика и всичко да се фокусира във фискални параметри. „ГЕРБ предлага политика на затягане на коланите и на прогресивно обедняване на българите. При тази спирала на цените и на инфлацията няма никаква компенсираща политика от страна на правителството", заяви лидерът на БСП. По думите му вече 18 месеца правителството не прави никакви реформи, а годините, през които управлява ГЕРБ ще бъдат загубени за  България.

Сергей Станишев обяви, че на срещата в Атина лидерите от ПЕС са приели декларация, която показва алтернативната политика на европейската левица. Социалистите правят конкретни предложения за нов и по- справедлив икономически и социален растеж, за създаване на нови работни места и за стимулиране на инвестициите. Лидерът на БСП изтъкна, че през пролетта ще започне обща европейска кампания в защита на европейския социален модел, като българските социалисти ще се включат активно в инициативата.

В рамките на посещението си в гръцката столица Станишев проведе среща с министър-председателя на Гърция и председател на ПАСОК Георгиос Папандреу. Двамата лидери са обсъдили развитието на трансграничната инфраструктура и засилването на местната икономика в Родопския еврорегион. В официално писмо до Папандреу Станишев повдига въпроса за изграждането на Туристически трансграничен път Смолян - Горна Арда - Паранести - Драма - Кавала, както и за пътя Рудозем - Ксанти. Лидерът на ПАСОК е изразил готовност да разгледа въпроса и двете страни заедно да търсят възможности за реализация на проектите чрез европейската програма за трансгранично сътрудничество. На срещата е поставен въпросът и за ускоряване на дейностите от гръцка страна по връзката Кърджали - Подкова - Маказа.

Секретарят на НС на БСП Деница Златева даде подробности около състоялите се срещи с лидери от Западните Балкани. Основна тема на разговор е била ситуацията в региона и европейската му интеграция. Златева изтъкна, че особено притеснителна е ситуацията в Албания, където подобно на България, е под въпрос провеждането на честни и справедливи избори. Секретарят на БСП обяви, че ще се изпратят български наблюдатели в Албания за предстоящите местните избори. Златева напомни, че БСП прави всички необходими стъпки да покани наблюдатели от ЕС и ОССЕ в България за местните и президентските избори тази година. Секретарят на НС на БСП изтъкна, че Сергей Станишев е имал среща с президента на Сърбия и председател на Демократическата партия Борис Тадич, с кмета на Тирана и председател на Албанската социалистическа партия Еди Рама и с председателя на Австрийската социалдемократическа партия и канцлер на Австрия Вернер Файман.

В отговор на журналистически въпрос Станишев коментира провелата се вчера съвместна пресконференция на премиера Борисов и на американския посланик. Лидерът на БСП определи като недопустимо и неприемливо посланик на която и да е държава да бъде на пресконференция в Министерски съвет с българския министър-председател. „Виждам в това израз на недостатъчно държавническо самочувствие, ако се търси постоянна външна легитимация, в това число от ниво посланик", заяви Станишев.  

 

Декларацията, приета на Срещата на лидерите на партиите-чпенки на ПЕС, може да изтеглите от тук >>>

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>