Министър Гьоков: Работим по различни варианти на законодателни промени за увеличение на пенсиите след юни

Янр 24, 2022 Новини БСП 0 3017

24.01.2022г.

„Ако не бъде променено сега действащото законодателство, от 1 юли предстои осъвременяване на пениите съгласно Кодекса за социално осигуряване. По прогнозни данни то ще е с 6,1%“. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в интервю за предаването „Събуди се“ на Нова телевизия. 

Той обясни, че ако епидемията и извънредната епидемична обстановка продължат и след юни, може да се мисли за продължаване на изплащането на ковид добавката към пенсиите за по-дълго време. „Ще търсим възможност от 1 юли, това плащане да бъде извадено от пенсионната система, защото мястото й не е там и незнайно защо предишните управляващи я сложиха там“, каза министър Гьоков. „Волята на правителството е с премахването на добавката да няма пенсионери, които получават по-малко пари. За да се случи това, усилено работим по различни варианти на законодателни промени“, добави той. 

Георги Гьоков заяви, че ще настоява лично таванът на пенсиите да се вдига сериозно и с времето да отпадне от само себе си. „Силно се надявам в рамките на мандата на правителството, ако таванът не е премахнат, той да бъде до такава степен увеличен, че да засяга съвсем малка група хора“, каза той. Около 700 000 пенсионери ще получат през февруари еднократна добавка от 75 лв. затова, че  са се ваксинирали, добави министърът на труда.

Той посочи, че в проектобюджета на държавното обществено осигуряване е заложено максималният осигурителен доход да се повиши от 3000 на 3400 лв. „По всяка вероятност минималната заплата ще бъде променена с актуализацията на бюджета в средата на годината и може да е повече от 710 лв. Размерът й може да се обвърже със средната заплата и към края на мандата да стигне 50% от нея“, каза Георги Гьоков. Той обясни, че с проекта на държавния бюджет се предлага да се повиши размерът на детските добавки и да се увеличи броя на семействата, които имат право да ги получат.