ГЕРБ отписа българските граждани, БСП организира протест през март

Мар 01, 2011 Новини БСП 0 1151

  Има опасност България да се окаже геостратегически изолирана от големите транспортни и енергийни проекти      За правителството на ГЕРБ гражданите и техните ежедневни проблеми не съществуват

 

Има опасност България да се окаже геостратегически изолирана от големите транспортни и енергийни проекти   

 

За правителството на ГЕРБ гражданите и техните ежедневни проблеми не съществуват. Този извод направи председателят на НС на БСП Сергей Станишев заради бездействието на управляващите при драстичното нарастване на цените и обедняването на българите. Лидерът на БСП се позова на тревожни данни от НСИ, според които за една година всеки българин е обеднял с повече от 8%. Наред с това, цените на основни стоки растат ден за ден. „Кой ще оцелее в тази среда?", попита Станишев. Той беше категоричен, че са наложителни спешни мерки за доходите на хората, дори ако е необходимо актуализиране на бюджета. „В противен случай, каквито и пиар акции да предприемат управляващите, реалният живот ще надделее", заяви Станишев. Той обяви, че през март БСП ще организира социални протести и ще подкрепи браншови протести.

Секретарят на НС на БСП Корнелия Нинова обясни, че международното положение не е причина за ръста на цените в България. Тя даде пример с цените на някои основни стоки. Храните, производни от зърно и брашно, в ЕС са се покачили с 3%, а в България - с 8,3%. В международен план започват да падат цените на месата, а в България те продължават да се качват.  Цените на дизеловото гориво и бензин А95 в България са по- високи в сравнение с редица други страни от ЕС.

Според социалистите, държавата може да вземе конкретни мерки заради проблема с цените. От БСП предлагат да се направи пълна проверка за споразумения за изкуствено поддържане на високи цени. Нужни са и драконовски мерки за борба с контрабандата и намаляване на акциза на горивата и на цигарите. От левицата продължават да настояват да се индексират доходите на хората. Корнелия Нинова призова Симеон Дянков да се приземи на равнището на проблемите на едно българско семейство. „Хората са все по- бедни и по- гневни", изтъкна секретарят на НС на БСП.

Социалистите предупредиха, че има опасност България да се окаже геостратегически изолирана в реализацията на международните инфраструктурни транспортни проекти и енергийните проекти. Станишев изтъкна, че заради отказа на правителството от Бургас - Александруполис, страната ни ще бъде заобиколена от проекта, 900 млн. евро инвестиции няма да влязат в България и няма да се създават работни места. Пълна неяснота цари и около бъдещето на АЕЦ Белене, въпреки че реализацията на проекта е огромен тласък за българската икономика и възможност за решаване на социални проблеми. Поредно погрешно решение на ГЕРБ, БСП вижда в отказа на правителството от заем от японската държавна банка за международно сътрудничество за изграждане на два контейнерни терминала във Варна и в Бургас. По думите на Станишев, решението е късогледо и липсва каквато и да било аргументация за него. Лидерът на БСП изтъкна, че условията на заема, който е ратифициран от Народното събрание, са добри и с най- ниските възможни лихви. Станишев напомни, че тази година строителството трябваше да започне. То щеше да гарантира обороти около 450 млн.лв. за фирми през периода на строителството. „Това беше един последен шанс да получим възможност за финансиране на големи инфраструктурни проекти от страна на Япония", заяви Петър Мутафчиев. Според него, дори да намери инвеститор, страната ни не може да изгради терминалите до 2022г. Станишев допусна, че това може да се отрази негативно върху двустранните отношения с Япония.

Лидерът на БСП коментира и поредния блъф на министър Цветанов, който обясни, че само Франция е останала с резерви за членството на България в Шенген. Германското вътрешно министерство обаче в писмо опровергава думите на българския вицепремиер и съобщава, че запазва своята позиция. „Говори се дори за частично влизане в Шенген", отбеляза Станишев. По думите му, ГЕРБ няма политическа визия и разбиране как да се осигури подкрепа за членството на страната ни в Шенген. Това е и пореден провал на министър Цветанов в сектора сигурност и в реализацията на водещ национален приоритет. „Не разбирам защо премиерът упорства да запази Цветанов на поста, който заема", коментира Станишев.

В началото на днешната пресконференция лидерът на БСП честити 1-ви март на журналистите и им подари мартеници с пожелание за здраве и успехи.  

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>