Мизерия или достоен живот

Фев 25, 2011 Новини БСП в медиите 0 1700

Явор Куюмджиев За две години управление на ГЕРБ всеки българин ще загуби по 1000 лв

Явор Куюмджиев

За две години управление на ГЕРБ всеки българин ще загуби по 1000 лв. Има ли алтернатива?
Обедняването на българите навлиза в решителната си фаза. През т.г. ще стане изключително актуален въпросът за алтернативата - мизерия или достоен живот за огромна част от българските граждани. За съжаление, като все по-вероятен вариант се очертават мизерията и обедняването. А то (обедняването) вече се развихри. Анализът на увеличението на цените на фона на замразени или направо намаляващи доходи безспорно го доказва. По данни на НСИ през последното тримесечие на 2010 г. средният месечен доход на член на домакинство е бил 310,56 лв. Като около 60%, или над 180 лв. на месец от този доход, отиват за основни стоки и услуги, от които зависи оцеляването на всеки:
Храни и хранителни продукти 34,1% 105,77 лв.
Жилище, вода, енергии, горива 12,8% 39,76 лв.
Здравеопазване 4,7% 14,44 лв.
Данъци и осигуровки 7,6% 25,18 лв.
Общо 59,2% 185,15 лв.
Още по-драматично е положението при най-бедните българи (над 60% от населението - пенсионери, безработни, работещи на минимална заплата) с доходи между 200 и 240 лв. на месец, при които жизнено необходимите разходи надхвърлят 80% от доходите. За всичко останало тези български граждани разполагат с 20 до 40 лв. на месец! В същия момент въпросните ниски доходи на тези близо 5 000 000 българи са замразени, а на останалите са намалели със 7 лв. на месец (от 317,48 лв.) в сравнение със същия период на 2009 г. И продължават да спадат!
От друга страна, за периода август 2010 г. -януари 2011 г. общата инфлация по данни на НСИ е 3,26%. Но при реалистичен анализ на база реалната необходимост на българите (като извадим алкохола, тютюневите изделия с фиксирани цени, туристическите пакети), данните са следните:  
Хранителните продукти и безалкохолните напитки са поскъпнали средно със 7.67%, като най-голямо е поскъпването при:
Зеленчуци 26,36%,
Животински и растителни масла и мазнини 27,57%,
Мляко, млечни продукти и яйца 9,87%,
Хляб и зърнени храни 8,88%,
Захар, сладка, мед, шоколадови и захарни изделия 3,55%,
Минерални води, безалкохолни напитки, сокове 3,70%.
При нехранителните стоки за последните шест месеца имаме също значителни покачвания, като най-големи те са при:
Газообразни горива 11,16%,
Течни горива 6,67%,
Твърди горива 2,25%,
Топлоенергия 4,09%.
В сферата на услугите само за последните шест месеца цената на лекарските услуги се е покачила с 13,20%, на стоматологичните услуги - с 8,16%. Увеличението на цените не подмина и собствениците на автомобили - пътнотранспортната застраховка е поскъпнала с 8,95%.
Отчитайки отново факта, че българите изразходват над 60% от малките си доходи за храна, енергия, здраве и данъци, въпросните увеличения на цените драматично ускоряват обедняването на хората. Поскъпването на отделните стоки и услуги води до следните допълнителни месечни разходи на всеки български гражданин:
Хляб и хранителни 11,80 лв. продукти
Енергия и горива 3,15 лв.
Здравеопазване 1,70 лв.
Данъци и такси 1,00 лв.
Само за януари 2011 г. увеличението на разходите е със 17,65 лв. на месец. На практика вече е "изядена" по-голямата част от въпросните 20 до 40 лв., с които разполага бедният българин на месец. Или близо 20% от разполагаемия доход на "богатия" българин. Казано с други думи - само след няколко месеца доходите на почти всички българи няма да стигат дори за покриване на елементарните жизнени нужди!
В началото на годината ние от БСП предупредихме за предстоящото тотално обедняване на гражданите, като предвидихме 30 лв. на месец за цялата година. Но при това развитие, когато вече е изконсумирано над 50% от предвиденото от нас, и то само за един месец, се налага въпросът: Какво ли ще стане до края на годината? При очакваните нови повишения на цените на газа и електрическата енергия, растящите цени на петрола и следващите го нови повишения на всички цени отговорът е само един: пълен хаос, мизерия и лишения.
Причини за плачевното състояние
Влиянието на международната конюнктура и повишаването на
цените, особено на енергийните носители на международните пазари, е от значение, но основната причина за катастрофалната ситуация е липсата на политика в областта на икономиката и развитието на доходите. Едва ли би имало огромно значение увеличение на цените и с 50%, ако за същия период доходите се повишават например със 100% и икономиката работеше!
Тоталният блокаж на икономическата активност, замразяването и намаляването на доходите, хаосът в данъчната и икономическата политика, липсата на перспектива и вяра в бъдещето са основните причини за плачевното положение. Основните двигатели на икономиката - вътрешно потребление, промишлено производство, преки чуждестранни инвестиции, вътрешни инвестиции, са блокирани и стагнират. Дори прехваленият ръст на експорта, който се предполага, че ще извади цялата икономика от дупката, още не е достигнал нивата си от 2007 г. Това правителство се провали и ще продължи да завлича България в блатото, като вероятността за изплуване на икономиката намалява правопропорционално на оставането на власт на ГЕРБ.
Но това не е всичко - акумулираното през м.г. обедняване вече е много голямо. По официални данни на НСИ за 11 месеца на 2010 г. цените в голямата потребителска кошница са се увеличили с 4,6%. В същото време доходите намаляват - за първите девет месеца на 2010 г. средните доходи на лице от домакинство са намалели с 2,2% по официални данни на НСИ. Общата данъчно-осигурителна тежест е нараснала с 1,4% (спрямо общите разходи на лице от домакинство отново по данни на НСИ). При това положение цялостното обедняване за 2010 г. ще надхвърли 9%. Или при средногодишен доход от около 3700 лв. на лице от домакинство (по данни на НСИ за 2009 г.), всеки български гражданин е изгубил близо 400 лв. през 2010 г. Страшното е, че вече има трайна тенденция за намаляване на доходите и увеличение на цените, и обедняването ще се ускори през 2011 г., както вече видяхме през януари. По този начин през настоящата година отново ще губим допълнително 30 или повече лева на месец. Ако това управление продължи, след една година всеки от нас вече ще е загубил нови 600 лв.
Казано с други думи, за две години управление на ГЕРБ всеки българин ще плати по 1000 лв. Къде са тези пари? И какво да правим?
Все пак отговор има. Още на 5 януари 2011 г. на специална пресконференция ние от БСП предупредихме за предстоящото тотално обедняване на българите. И познахме не защото сме врачки, а защото икономиката има закони и правила. А те трябва да се спазват и не се влияят от заповеди, сръдни и СРС-та. Единствено компетентно и отговорно управление може да извади България от дъното. По тази причина все пак има алтернатива за България - незабавна оставка на това провалено правителство.

 

Материалът е публикуван във в. Дума.