Ивайло Калфин пита ЕК за нова френска инструкция срещу източноевропейци

  Отстранила ли е Франция недостатъците във вътрешното си законодателство по отношение на свободното движение на хора, които бяха установени миналото лято след масовото експулсиране на български и румънски граждани

 

Отстранила ли е Франция недостатъците във вътрешното си законодателство по отношение на свободното движение на хора, които бяха установени миналото лято след масовото експулсиране на български и румънски граждани. Това е един от въпросите, които българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Ивайло Калфин внесе до Европейската комисия.

През лятото на 2010 г. няколко десетки хиляди румънски и 950 български граждани бяха експулсирани от Франция, а Париж обеща най-късно до началото на януари да промени вътрешното си право, за да го съобрази с европейската директива за свободното движение на хора от 2004 г.

Повод за внасяне на запитването до ЕК са многобройните публикации във френски и български медии през последните дни свързани с издаването на нова инструкция на френската жандармерия до кметове, в която се дават указания да се следи за появата на източноевропейци и да се докладва на властите за тях. По-специално евродепутатът се позовава на съобщенията за документ, разпространен погрешно сред жителите на елзаското село Кирвилер. В него местните власти са призовани „да повишат бдителността на жителите чрез общинските съвети и местните служители" и да сигнализират за „съмнително поведение на чужди граждани и по-специално на пришълци от Източна Европа и от Балканите (румънци, хървати, сърби, българи и др.)"

 

Ивайло Калфин обръща вниманието на Европейската комисия към тези информации, като я приканва да проучи дали не става дума за дискриминационно отношение към европейски граждани на базата на тяхната националност. Българският евродепутат иска коментар от европейския комисар за правосъдието, основните права и гражданските свободи Вивиан Рединг и за актуалното състояние с транспонирането на европейската директива за свободното движение във Франция. Той се интересува и от оценката на комисията за нейното приложение във френското законодателство.

След напрежението от миналия август Европейската комисията се ангажира да направи пълен преглед на приложението на директивата във вътрешното законодателство на всички страни членки.

Подробности и друга информация можете даа намерите на електронната страница на Ивайло Калфин: www.kalfin.eu