Жените-социалистки: Важно е да се преодолее разделението по полов признак при формирането на пенсиите

Фев 21, 2011 Новини БСП 0 1380

  Сергей Станишев: България се управлява от силно популистко правителство   Въпреки реформите, при формирането на пенсиите в Европа все още се наблюдава разделение по полов признак

 

Сергей Станишев: България се управлява от силно популистко правителство

 

Въпреки реформите, при формирането на пенсиите в Европа все още се наблюдава разделение по полов признак. Този проблем беше обсъден при срещата на жените-социалистки от София-град с евродепутата от Групата на социалистите и демократите в ЕП и председател на ПЕС-жени Зита Гурмай.

Гурмай изтъкна, че усилията на европейските политици да се победи „разликата в пенсиите" при двата пола са свързани с желанието да се преодолее неравенството между мъжете и жените като цяло. Тази е и целта на редица промени, за които жените от Партията на европейските социалисти настояват. Според жените-социалистки, решенията трябва да се търсят в осигуряването на по-добри условия за отпуск по майчинство и по-добри условия за грижи за малките деца. По- справедливо участие на пазара на труда може да се постигне с преодоляването на разликата в заплащането и в споделяне на неплатения домашен труд и домакински задължения. Жените-социалистки обсъдиха със Зита Гурмай какво може да се постигне на национално ниво по пенсионната система и отпуска по майчинство, позовавайки се на  европейския опит.

На срещата бяха обсъдени проблемите със задълбочаващата се икономическа криза и с високото ниво на безработица. В дискусията участваха секретарят на НС на БСП и председател на Националния съвет на „Обединението на жените-социалистки за паритет и солидарност" в БСП Катя Николова и секретарят на НС на БСП и член на Оперативното бюро и Националния съвет на Обединението Деница Златева.  

В рамките на посещението си в България Зита Гурмай проведе работна закуска с председателя на НС на БСП Сергей Станишев. Двамата обсъдиха актуалната ситуация в България и Унгария и направиха паралел между правителствата на двете страни. Лидерът на БСП изтъкна, че България се управлява от силно популистко правителство. Зита Гурмай отбеляза, че положението в Унгария е сходно с това в България. Като близки характеристики на двете управления беше изтъкнат неконтролируемият натиск върху медиите.   

 

Интервю със Зита Гурмай може да прочетете тук >>>