Докато ГЕРБ управлява, няма да има животновъдство в България

Фев 17, 2011 Новини БСП 0 1135

Асоциации на животновъдите: Управляващите убиват сектора, лъжат ни! Ще стачкуваме!   „Докато ГЕРБ управлява, няма да има животновъдство в България", заяви секретарят на НС на БСП  и депутат от ПГКБ Корнелия Нинова на дискусия за съдбата на сектор „Животновъдство", проведена по искане на националните асоциации на животновъдите

Асоциации на животновъдите: Управляващите убиват сектора, лъжат ни! Ще стачкуваме!

 

„Докато ГЕРБ управлява, няма да има животновъдство в България", заяви секретарят на НС на БСП  и депутат от ПГКБ Корнелия Нинова на дискусия за съдбата на сектор „Животновъдство", проведена по искане на националните асоциации на животновъдите. Корнелия Нинова припомни, че ПГКБ е внесла законопроект, предвиждащ отпадането на въведените от управляващите данъчни тежести за земеделските производители. „Предлагаме на Министерството на земеделието и храните да поиска нотификация от Брюксел за държавна помощ за генофонда на България. Настояваме да се предвидят национални доплащания в размер на 137млн. лв. за 2011г за животновъдство", каза Корнелия Нинова.

Участниците в срещата бяха категорични, че управляващите нямат подход към сектор „Животновъдство". Те са обезпокоени, че с рестриктивния закон, където са заложени огромните разходи и данъците,  ГЕРБ убиват поминъка на десетки хиляди български семейства. „Изправени сме на ръба на оцеляването, ние предпочитаме да изколим своите животни. Защо да се занимаваме с животновъдство, когато килограм фураж е по -скъп от литър мляко?", попитаха с болка животновъдите. Те са огорчени от лъжите на управляващите. Признаха, че се имитира диалог- викат ги в министерството, а после не се изпълняват обещанията. Животновъдите се върнаха назад във времето, когато комуникацията с предишното управление е била по-трудна, но проблемите се решаваха своевременно.

Корнелия Нинова обеща ПГКБ да инициира парламентарен дебат по проблемите на животновъдството. На дебата министър Найденов ще трябва да отговори на много важни за сектора въпроси. По покана на БСП в залата ще присъстват и представители на асоциациите на животновъдите.

Животновъдите от своя страна заявиха готовност на 22 февруари да обявят стачка. Левицата подкрепя протеста им, защото с него се отстояват справедливи и законни права.