Георги Свиленски, БСП: Битовите абонати не трябва да излизат на свободния пазар от 1 януари

Nov 11, 2021 СОФИЯ Новини Избори 0 1384

11.11.2021г.

„Енергийната система е поредната, която е доведена до критично състояние - закриване на блокове на АЕЦ “Белене“, неизграждане на АЕЦ “Козлодуй“, неизграждане на АЕЦ “Белене“, приватизирани електроразпределителни дружества и днес се чудим защо цените растат, и българите не могат да ги плащат.“ Това заяви водачът на листата на БСП в 24 МИР – София Георги Свиленски в ефира на България он еър като допълни, че това е така, защото през последните години е липсвала държавна политика.

Социалистът посочи предложенията на левицата за справяне с енергийната криза: „БСП  предлага намаляване на ДДС на електроенергията и газта от 20% на 9% до излизане от кризата. Предлагаме натрупаните свръхпечалби на някои от дружествата да бъдат разпределени на българските фирми и граждани. Когато от  1 януари битовите абонати трябва да излязат на свободния пазар, предлагаме това нещо да бъде спряно, за да не се получи рязък скок на цената“, обясни Свиленски.

Компенсирането с 200 киловатчаса електроенергия на всяко семейство, което е социално слабо, както и да не се спира токът за 2-3 месеца на семейства, които нямат възможност да платят навреме са също част от предложенията, които социалистът очерта.

За училища, болници и читалища Свиленски обясни, че предлагат държавата да компенсира разликата от това, което е заложено в бюджетите на тези структури с това, което плащат в момента.